ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ


ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ
Στην ΟρθόδοξηΕκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στημνήμη του Ιωσήφ, του επωνομαζόμενου"Παγκάλου" του γιου του Ιακώβ,που αναφέρεται στη ΠαλαιάΔιαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που τηνκαταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.Ο Ιωσήφ ήταν ομικρότερος υιός του Ιακώβ ο οποίος όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του λόγο τηςενάρετης ζωής του και....... αρχικά τον έριξαν σ' ένα λάκκο και προσπάθησαν ναεξαπατήσουν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι
δήθεν τονκατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τονπούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρατου βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή. Εκεί ο Ιωσήφ αφού δεν ενέδωσε στιςερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και οΦαραώ τον φυλάκισε. Κάποτε όμως ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησεέναν ερμηνευτή. Ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίαςκαι επτά ακαρπίας και λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τησοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσίακαι φρόντισε στα δύσκολα χρόνια του λιμού τον λαό. Στα πρόθυρα του λιμού τααδέρφια του που τον είχαν φθονήσει φανερώθηκαν μπροστά του ζητώντας βοήθεια.Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρεσε και ταπροσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.
ΤελετουργίαΚατά την λειτουργική τελετουργία, τη Μεγάλη Δευτέρα τοεσπέρας τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου.ΛαογραφίαΟ Ελληνικός λαός, της υπαίθρου,συνηθίζει τις ημέρες των Αγίων Παθών να τις σηματοδοτεί μία προς μία με μιασυγκεκριμένη φράση που αποτελεί στη κυριολεξία τη γενική εικόνα του Ιησού όπωςπαρουσιάζεται στα ιερά ευαγγέλια. Έτσι την ημέρα αυτή λέγεται η φράση:"ΜεγάληΔευτέρα, ο Χριστός με την μαχαίρα".
Keywords
Τυχαία Θέματα