Με 12 χρόνια φυλακή κινδυνεύουν δύο εκδότες για ένα εξώφυλλο στην Τουρκία

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Βαλκανιολόγος

Δυο εκδότες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν μέχρι και 12ετή φυλάκιση για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας και για δημόσια προσβολή του Ερντογάν.

Δυο εκδότες του περιοδικού Nokta, ο Murat Capan και ο Cevheri Guven...
, αντιμετωπίζουν πιθανή ποινή φυλάκισης από 2 χρόνια και 8 μήνες ως και 12 χρόνια εξαιτίας ενός εξωφύλλου που απεικόνιζε τον Ερντογάν να χαμογελάει βγάζοντας selfie μπροστά από τα φέρετρα σκοτωμένων τούρκων στρατιωτών που ήταν σκεπασμένα με την τουρκική σημαία.

Εξαιρετικό το εξώφυλλο μετά την
δήλωση του Ερντογάν σε κηδεία στρατιώτη για το πόσο ευτυχισμένοι θα είναι στην οικογένεια του που ο γιός τους έφτασε σένα πολύ ιερό μέρος. Ενώ ο δικός του γιός ήταν στην Ιταλία και ο ίδιος δεν ήθελε να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK.

Οι εκδότες παραπέμφθηκαν εξαιτίας του εξωφύλλου που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και κατηγορούνται για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας και για δημόσια προσβολή του Ερντογάν. Αφού το περιοδικό έβγαλε το εξώφυλλο για το τεύχος, στα γραφεία του εβδομαδιαίου περιοδικού έγινε επιδρομή της αστυνομίας, πήραν αντίτυπα από τα ράφια και οι εκδότες κρατήθηκαν για σύντομο διάστημα.

Η παραπομπή, στην οποία ο Ερντογάν συμμετέχει ως ενάγων, προετοιμάστηκε από κατήγορο και έγινε αποδεκτή -σιγά μη δεν γινόταν- από το 14ο ανώτατο ποινικό δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη. Στην παραπομπή υποστηρίχθηκε ότι το εξώφυλλο έδινε την εντύπωση ότι ο Ερντογάν χαιρόταν για τους νεκρούς στρατιώτες, ότι επαινούσε τις μεθόδους του PKK και ότι ενθάρρυνε τους ανθρώπους να προβαίνουν σε ανάλογες πράξεις.

Για την ακρίβεια καλύτερο στρατολόγο από τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν το PKK δεν θα μπορούσε να βρει. Σημειώνεται ακόμα στην παραπομπή ότι το εξώφυλλο διαδίδει τρομοκρατική προπαγάνδα, αυτό μόνο οι φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες το κάνουν.

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου. Οι δυο εκδότες είναι κατηγορούμενοι και σε άλλη δίκη, για μια ιστορία που κυκλοφόρησε το περιοδικό με τίτλο ‘‘2 Νοεμβρίου η αρχή του εμφυλίου στην Τουρκία’’ μετά την εκλογική νίκη του κόμματος του Ερντογάν. Γι αυτήν την υπόθεση έχουν ζητηθεί ποινές από 15 ως 20 χρόνια για καθέναν από τους εκδότες.
Keywords
Τυχαία Θέματα