Κουλούρης: Ο συγκεντρωσιάρχης του Ανδρέα με το eyeliner

Ο Κίμων Κουλούρης ο οποίος τα τελευταία 24ωρα πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο με την ομαδα ΔΙΑΣ, υπήρξε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της «προϊστορίας» του ΠΑΣΟΚ, από το 1974 ως και το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο
φοιτητής της ΑΣΟΕΕ με την έντονη συνδικαλιστική δράση στη δεκαετία του 1960 μπήκε στην πολιτική ως μέλος της οργάνωσης Νέων της Ενωσης Κέντρου του Γεώργιου Παπανδρέου. Τότε γνώρισε και τον Ανδρέα Παπανδρέου κοντά στον οποίο πορεύτηκε σε όλη τη ζωή του...
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από το Λονδίνο το 1974, μετά την πτώση της Δικτατορίας, όπου ζούσε και ήταν υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΚ, μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου χρίστηκε συγκεντρωσιάρχης του κινήματος συνδέοντας το όνομά του με την πορεία του Ανδρέα προς την εξουσία, από το 12,5% των πρώτων μεταπολιτευτικών εκλογών στο θρίαμβο του 1981 με το 48%.

Το 1981 αφήνει τη ΔΕΗ όπου εργαζόταν προδικτατορικά και απ΄ όπου είχε απολυθεί μετά το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών για να επαναπροσληφθεί μετά την αποκατάσατση της Δημοκρατίας και τοποθετείται στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού. Οι Έλληνες αρχίζουν να ανακαλύπτουν αυτόν τον αυτοδημιούργητο Κερκυραίο που μιλάει με ύφος πομπώδες και ελαφρώς ακατάληπτο, "συμπεριφέρεται σαν νεκροθάφτης της δεξιάς" και δείχνει να λατρεύει σαν θεό τον Ανδρέα Παπανδρέου, Είναι η εποχή της μεγάλης Χίμαιρας, τότε που ο "δημοκρατισμός" ισοπεδώνει την αξιοκρατία και ουσιαστικά μπαίνουν οι βάσεις για την μετέπειτα χρεοκοπία της χώρας.

Ο Κίμων που ζει τότε στην σφαίρα του ονείρου ανήκει σε εκείνη την γενιά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Γιώργο Κατσιφάρα και άλλους που ενθάρρυναν την προσωπολατρεία στο κόμμα, πέφτοντας στην συνέχεια θύματα και οι ίδιοι του ιδιοτυπου αυταρχισμού του Ανδρεικού ΠΑΣΟΚ. Την εποχή εκείνη ωστόσο, είναι ένας από τους ήρωες της Αλλαγής και απολαμβάνει τον προσωπικό και συλλογικό θρίαμβο, πιστευοντας ότι αλλάζει την Ελλάδα. Μαζί με την Αλλαγή ο ωραίος Κίμων ανακαλύπτει και την ωραία ζωή και τις γυναίκες. Είχε ήδη παντρευτεί την Ρούλα Καπετανάκη, μια όμορφη κρητικοπούλα με την οποία θα αποκτήσουν πέντε παιδιά, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 80 θα χάσουν το πρωτότοκο αγόρι τους από μια σπανια αρρώστια. Ο θάνατος αυτός θα σημαδέψει για παντα την ζωή του Κίμωνα. Θα το ξεπεράσει, όμως, χάρις στην μεγάλη θέληση για ζωή και την ανεξάντλητη αισοδοξία του. Παρόλα αυτά το τραύμα θα το κουβαλάει για πάντα, όπως λένε οι φίλοι του. Πολύ αργότερα θα αναζητήσει μέσα από την ψυχανάλυση να απαντήσει στους γρίφους του ψυχισμού του.

Το 1981 τα μεγάλα αστικά και επιχειρηματικά τζάκια, που εγκαταλείπουν την ΝΔ διαπιστώνοντας ότι η νέα εξουσία θα έχει διάρκεια, ανοίγουν τα σαλόνια τους στους σταχανωβίτες της Αλλαγής. Και όχι μόνο τα σαλόνια τους. Σε λίγα χρόνια οι πρώην "decamissados" αποκτούν συνήθειες και τρόπο ζωής που δύσκολα δικαιολογούνται από την βουλευτική αποζημίωση. Παρόλα αυτά ο Κίμων διατηρεί την λαϊκότητά του η οποία και αρέσει στις γυναίκες. Τα παλ
Keywords
Τυχαία Θέματα