«Ήταν αδύνατο να γίνει η συνάντηση μετά τα σχόλια Μητσοτάκη»...


Μεγάλη ήταν η ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση και ειδικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το «άδειασμα» που του επιφύλαξε ο Βρετανός ομόλογός του, Ρίσι Σούνακ, ακυρώνοντας τη μεταξύ τους συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη...



Η πρωτοφανής βρετανική ενέργεια (που είναι στα όρια διπλωματικού επεισοδίου) επέφερε έντονη δυσφορία στο Μαξίμου, με τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη να εκφράζει την ενόχλησή του για το γεγονός και να τονίζει ότι «οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των
Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές».
Βρετανικές πηγές επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα στο BBC ότι η αιτία της ακύρωσης ήταν πράγματι τα όσα ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όπως δήλωσε ανώτερη πηγή των Συντηρητικών στο BBC, «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια για τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν».
Ανέφερε επίσης ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη - τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υποδηλώσει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».
Η πρώτη απόρριψη
Πριν από την ακύρωση της συνάντησης από τον Σούνακ, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε απορρίψει τις εκκλήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μέσω της Ντάουνινγκ Στριτ.
Όπως επισήμανε το γραφείο του Σούνακ, το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» γι' αυτούς τους θησαυρούς. Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι η βρετανική νομοθεσία απαγορεύει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, αλλά έβαλε στον πάγο και όποιες ελπίδες καλλιεργούσε η ελληνική κυβέρνηση για δανεισμό. Όπως ανέφερε, η βρετανική κυβέρνηση «δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας δανεισμού».
Τι είπε ο Μητσοτάκης
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο BBC αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα ότι «για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης. Πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».
Υπογράμμισε μάλιστα πως «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».
Πρόσθεσε επίσης πως «δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου».
→ Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια διπλωματική ήττα της ελληνικής κυβέρνησης που αποδείχθηκε ακατάλληλα προετοιμασμένη. Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν θριαμβολογώντας πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, πως «με αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε στην πρώτη θητεία της όχι μόνο να επαναφέρει το ζήτημα της επανένωσής τους αλλά πέτυχε και τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό».
Keywords
Τυχαία Θέματα