Ισόβια στην «αθώα» του Μαρκογιαννάκη

Καμπάνα ισοβίων έπεσε την Τετάρτη από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε τρεις προϊσταμένους εφοριών Θεσσαλονίκης και ποινή χάδι στον «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος». Δηλαδή στον μάρτυρα που αποφάσισε να μιλήσει και να καταδώσει τη συμμορία στελεχών του υπουργείου Οικονομικών τα οποία «άρπαξαν» πάνω από 100 δισ. δραχμές στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

Συγγενείς του βρέθηκαν με... βιομηχανικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη
και «οικογενειακές βίλες» με τον «τίμιο ιδρώτα τους».

Κανένα στόμα δεν άνοιγε για πολλά χρόνια. Η μέθοδος απλή. Εικονικά και πλαστά τιμολόγια με δήθεν εξαγωγές από ανύπαρκτες επιχειρήσεις. Χωρίς καν απλή αίτηση οι τοπικές εφορίες της Θεσσαλονίκης επέστρεφαν ως δήθεν οφειλόμενο ΦΠΑ και 20 εκατομμύρια δραχμές σε μία μέρα!

Οταν άνοιξαν τα στόματα η προϊσταμένη Γεωργιάδου-Καπρή είπε ότι εκείνη κρατούσε ένα μικρό ποσοστό και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων το μοιραζόταν με τους προϊσταμένους της...

Η Γεωργιάδου αρχικά δήλωνε «πτωχή, τιμία και αθώο θύμα συκοφαντίας».

Το στόμα της άνοιξε μόνο όταν το όνομά της βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ, όταν αυτή δημοσιεύθηκε από τον Κώστα Βαξεβάνη.

Τότε προσπάθησε να δικαιολογηθεί «δίνοντας» προϊσταμένους, μεταξύ των οποίων ονομαστικά και την κ. Καρακουλάκη.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πήγε σε εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στην οποία πρόεδρος ορίσθηκε ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, πρώην εισαγγελέας, πρώην υπουργός και νυν δικηγόρος και βουλευτής.

Στη λίστα Λαγκάρντ εντοπίσαμε άλλα δύο ονόματα. Μίας προϊσταμένης της εφορίας (Μαρία Στογιάννου) που ήδη έχει καταδικαστεί και ενός επιθεωρητή.

Οταν κληθήκαμε στη Βουλή για να καταθέσουμε για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποκαλύψαμε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής που ερευνούσε τη λίστα είχε ακριβώς εκείνη την περίοδο αναλάβει την υπεράσπιση της προϊσταμένης Καρακουλάκη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάσαμε στην επιτροπή κατηγορητήρια που ήταν κοινά για την πελάτισσα του κ. Μαρκογιαννάκη, προέδρου της επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ και για τα αναφερόμενα στη λίστα Λαγκάρντ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης διέρρηξε τότε τα ιμάτιά του ότι η πελάτισσά του ήταν συγχωριανή του, φτωχή και τόσο αθώα ώστε ήταν ζήτημα χρόνου να πείσει ο ίδιος τους δικαστές, ως δικηγόρος της για την αθωότητά της.

Μια κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι η πρώτη καταδίκη της πελάτισσας του κ. Μαρκογιαννάκη συνέβη το... 2007. Ο κ. Μαρκογιαννάκης την ανέλαβε πολλά χρόνια αργότερα και συνέπεσε με τη λίστα Λαγκάρντ. Στο διάστημα που μεσολάβησε, παραπέμθηκε στη Δικαιοσύνη για άλλα 17 κακουργήματα κατάχρησης δημοσίου χρήματος και ενώ είχε καταδικαστεί τα υπηρεσιακά συμβούλια των επιθεωρητών την απάλλαξαν με επαίνους.

Σήμερα ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Θεσσαλονίκης κ. Δημόπουλος διέταξε έρευνα ΚΑΙ για τους επιθεωρητές που έκαναν τις απαλλαγές...

Δύο χρόνια μετά η λίστα Λαγκάρντ ερευνάται με βήμα χελώνας γιατί «δεν υπάρχει πολιτική βούληση», όπως έχει καταγγελθεί και η πελάτισσα του κ. Μαρκογιαννάκη μαζί με την αναφερόμενη στη λίστα Λαγκάρντ συνάδελφό της Γεωργιάδου και τον προϊστάμενο επίσης της εφορίας Βουργαζάκη «εισέπραξαν» ισόβια... με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίου χρήματος (εκατομμύρια ευρώ) και της απιστίας...

Ετσι κάπως χρεοκόπησαν τα δημόσια ταμεία και δεν έχουν να πληρώσουν συντάξεις μέσω του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε θέρετρα υπάρχουν αρκετές βίλες επίορκων δημοσίων υπαλλήλων...

Μέχρι τώρα για το ίδιο σκάνδαλο στη Θεσσαλονίκη έχουν πέσει έξι ποινές ισοβίων...

Ο μάρτυρας που μεταμελήθηκε και αποκάλυψε τα πάντα στη Δικαιοσύνη Νίκος Κασιμάτης καταδικάστηκε χθες σε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων.

Είναι ο επιχειρηματίας που είχε αποκαλύψει ότι βαλίτσες γεμάτες χρήματα μεταφέρονταν από τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Οικονομικών...

Ως μάρτυρας υπεράσπισης είχε εμφανισθεί στο πλευρό των καταδικασθέντων επιθεωρητής του υπουργείου, του οποίου το όνομα φιγουράρει με άλλα μέλη της οικογένειάς του στη λίστα Λαγκάρντ. Δίπλα στον καθένα αναφέρεται ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ!

Καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί η έρευνα της λίστας (εκεί και η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου) πάει με βήμα χελώνας παρά την προσπάθεια οικονομικών εισαγγελέων
Keywords
Τυχαία Θέματα