Ιδού οι δεσμοφύλακες

Καθώς το επόμενο μακρύ -όπως προβλέπεται - διάστη­μα οι αποφάσεις του ελληνι­κού κράτους που αφορούν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας δεν θα λαμβάνονται από την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, αλλά από τον Μηχανισμό Εποπτείας, είναι χρήσι­μο να γνωρίσουμε τα γρανάζια του. Δηλαδή τα καταρτισμένα και έμπει­ρα στελέχη της Κομισιόν που ήδη τον στελεχώνουν.

Σ' αυτούς τους υπαλλήλους της Κομισιόν η κυβέρνηση Παπανδρέ­ου εκχώρησε την κυριαρχία που της εμπιστεύτηκε με την ψήφο του ο ελ­ληνικός λαός.

Σε μια προσπάθεια για να... γνω­ριστούμε καλύτερα με τους νέους κυβερνήτες μας, το
«Π» ρίχνει μια πρώτη ματιά στους υπαλλήλους που έχουν επιλεγεί για να οικοδομήσουν τον νέο κρατικό μηχανισμό που η κυ­βέρνηση, κατόπιν οδηγιών των πι­στωτών, φρόντισε να διαλύσει.
Παρουσιάζουμε λοιπόν το πρώτο κλιμάκιο της Εποπτείας που ήδη ερ­γάζεται και εγκαθίσταται στην Αθή­να υπό την ηγεσία του «αντιβασιλέα» Χορστ Ράιχενμπαχ. Το εν λόγω κλιμάκιο αποτελείται από 11 υψη­λούς αξιωματούχους, οι οποίοι θα αναλάβουν συγκεκριμένους τομείς (υπουργεία) της ελληνικής διοίκη­σης.

Το «Π» παρουσιάζει σήμερα συνο­πτικά βιογραφικά και φωτογραφίες των εν λόγω - κατ' ουσίαν - υπουρ­γών, καθώς και τα ονόματα των άμε­σων συνεργατών τους. Το κλιμάκιο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμίσου­με, πρόκειται σύντομα να εμπλουτι­στεί με ακόμη 80 άτομα, τα οποία θα εγκατασταθούν στην Αθήνα. Το σύ­στημα της Εποπτείας θα συμπληρω­θεί σύντομα με περισσότερους από 100 ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν την έδρα τους στις Βρυξέλλες.

Jorgen Holmquist: Σουηδός, γεννημένος το 1947, με θητείες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Αγορών και Υπηρεσι­ών, Αλιείας - Ναυτιλίας - Γεωργίας.

Πριν από την ένταξή του στην Ευ­ρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε για τη σουηδική κυβέρνηση στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα στον το­μέα προϋπολογισμού του Δημοσίου (2003-2007).

David Wright: Γεννήθη­κε στην Αγγλία το 19 51, σπούδασε στην Οξφόρ­δη και ανακατεύεται με την Κομισιόν από το 1977. Έχει ασχοληθεί με τα στατιστι­κά (Εurostat 1977-1982), την ενέρ­γεια (1982-87), τη βιομηχανία και τις διεθνείς αγορές (1987-89). Σύμβουλος του Ντελόρ (1989-1992) και του Ζακ Σαντέρ (1995-1999).

Έκτοτε ανέλαβε οικονομικές διευ­θύνσεις της Κομισιόν, από τις οποίες αποχώρησε για ένα μικρό διάστημα προκειμένου να οικοδομήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα (Οξφόρ­δη). Το 2009, σύμφωνα με ένα σχετι­κό κατάλογο που καταρτίζουν οι «Financial Times», ο Wright ήταν μέσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύ­τερη επιρροή στην ευρωπαϊκή τρα­πεζική βιομηχανία.

Niall Bohan: Σπουδές περί των οικονομικών στο Trinity College του Δουβλίνου και στο College of Europe του Μπριτζ. Εργάστηκε ως βοηθός καθη­γητής στο College of Europe και ως ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών. Εργάζεται στην Κομισιόν από το 1994 σε οικονομι­κές διευθύνσεις.

Giulia Del Brenna: Ιτα­λίδα, γεννημένη το 1970, με σπουδές στην πολιτική επιστήμη και τις ευρωπαϊκές υπο
Keywords
Τυχαία Θέματα