Η τελευταία ζεμπεκιά του Γιώργου

 Γράφει ο Δ.Π.ΔήμαςΤελικά, επρόκειτο περί ενός καλά σκηνοθετημένου μονόπρακτου με αρκετό σασπένς, αλλά με ευδιάγνωστα κίνητρα. Πέραν του κ. Γ. Α. Παπανδρέου, στην προετοιμασία και εκτέλεση της παράστασης έλαβαν μέρος και «Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου»..
Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου έκανε μια επικίνδυνη πολιτική κίνηση. Θυσίασε ένα μέρος της εξουσίας του
με αντάλλαγμα την επίτευξη πλεονεκτικότερης πολιτικής θέσης. Επί του παρόντος, τουλάχιστον, του βγαίνει εν μέρει, γιατί επιβίωσε πολιτικά, αλλά βρίσκεται ταυτόχρονα σε μια ιδιότυπη σχέση «συγκατοίκησης» με τον κυριότερο αντίπαλό του μέσα στο κόμμα, έχοντας ουσιαστικά περάσει σε μια μορφή διαρχίας.

Στις διαπιστώσεις αυτές συγκλίνουν στις εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών οι αμερικανικές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον, όπου η Ελλάδα για πρώτη φορά βρίσκεται ψηλά στο ραντάρ του..... Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), το οποίο σε καθημερινή βάση με το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν και συντονίζουν τις ελληνικές εξελίξεις, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραμένει στο ρόλο του θεατή.

Παράλληλα διαπιστώνεται πως ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι «δεμένος στον τοίχο» από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι με τη στάση του και δεν φέρονται διατεθειμένοι να του επιτρέψουν να πάρει ανάσα έως ότου φέρει σε πέρας τα υπεσχημένα.

«Κατώτερος»

Από τις σχετικές συνομιλίες της «Ε» με πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους προκύπτει για άλλη μια φορά πως στις εκτιμήσεις τους οι Αμερικανοί συμπεραίνουν ότι ο κ. Παπανδρέου απέτυχε και απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Αλλά, κάτω από τις παρούσες συγκυρίες που, εν τέλει, αγγίζουν και τους ίδιους σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο του αρχικά προβλεπόμενου (ενδεικτική ήταν και η δήλωση Γκρίνσπαν πως η «σχεδόν βέβαιη» ελληνική πτώχευση θα οδηγήσει σε αμερικανική ύφεση, όπως και τα τελευταία στοιχεία της BIS για τη μεγαλύτερη έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στον ελληνικό κίνδυνο) στην Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένοι να παράσχουν υπό προϋποθέσεις χείρα βοηθείας.

Επιβεβαιώνουν, δε, εκείνο που εξέφραζαν με το σκεπτικισμό τους προ εβδομάδος -υπό τη μορφή αποριών-ότι οι πολιτικοί ελιγμοί- θεατρινισμοί Παπανδρέου εκείνου του διημέρου και οι υποτιθέμενες προθέσεις του για παραίτηση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα «επινόημα» («ruse») για να ξεφύγει από το πολιτικό αδιέξοδο. («Ε» 17/6/11)

Υπό το φως όλων αυτών, έχει ενδιαφέρον το 15ήμερο και πλέον που προηγήθηκε της... «απειλής σε παραίτηση» του Ελληνα πρωθυπουργού και εγκύρως πιστεύεται πως ουδεμία τέτοια πρόθεση υπήρχε εκ μέρους του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται ν' ακολούθησε μια δοκιμασμένη συνταγή Αμερικανών συμβούλων του, οι οποίοι προφανώς τον έπεισαν πως η λύση είναι μία: διαφυγή προς τα εμπρός μέσα από τη δραματοποίηση της κατάστασης με τη δημιουργία τεχνητής κρίσης, για να μπορέσει, έτσι, να επανακτήσει τον έλεγχο των πολιτικών κινήσεων.

Το «προμελετημένο» των κινήσεων Παπανδρέου συμμερίζεται και η έγκρ
Keywords
Τυχαία Θέματα