Η ομιλία του Παπουτσή στην Συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ


Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σήμερα, επιτρέψτε μου να μιλήσω ανοικτά, για όσα μας πόνεσαν και για όσα μας προβλημάτισαν. Σήμερα επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου.

Η εποχή μας είναι μια ταραγμένη εποχή, γεμάτη αμφισβήτηση και ανασφάλεια, καθώς όλοι μας βλέπουμε τη ζωή όλων των ανθρώπων γύρω μας να αλλάζει και μάλιστα να αλλάζει με βίαιο τρόπο.

Παραλάβαμε πριν από δύο χρόνια τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία

στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με την οικονομία της χώρας μας κυριολεκτικά στο γύψο, ακινητοποιημένη, καθώς βρισκόταν, γιατί το έχουμε ξεχάσει, για.........
δεύτερη φορά σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από δυόμισι επώδυνα χρόνια δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια. Πετύχαμε να τεθούν οι βάσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη σταθεροποίηση της οικονομίας και δρομολογήσαμε μικρές και μεγάλες αλλαγές, μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας εδώ και δεκαετίες.

Παράλληλα, μέσα σ’ ένα εχθρικό διεθνές περιβάλλον, δώσαμε την μάχη για να διαμορφωθεί ένα νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που δεν υπήρχε. Ένα πλαίσιο ικανό να κάνει πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες που δέχθηκαν επιθέσεις και αμφισβήτηση, και υποχρεώθηκαν σε ασφυκτική δημοσιονομική επιτήρηση όχι γενικά και αόριστα, αλλά εν μέσω κρίσης και εν μέσω ύφεσης.

Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα στάθηκε όρθια. Όμως, η κρίση είναι ακόμη εδώ, δεν είναι πίσω μας, είναι μπροστά μας, είναι εδώ. Με κοινωνικές συνέπειες που γίνονται κάθε μέρα περισσότερο έντονες.

Πριν από δυο χρόνια το είπα καθαρά. Το λέω και σήμερα. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης δεν μπορεί να σπάσει μέσα από μονόπλευρη δημοσιονομική πολιτική και τον αυτοματισμό της αγοράς, όπως απαιτεί και επιβάλλει με δογματισμό και ιδεοληψία η επικρατούσα σήμερα στην Ευρώπη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Προφανώς, θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Αλλά πού το βρήκαμε γραμμένο ότι η ανταγωνιστικότητα εξασφαλίζεται μέσα από την συνεχή υπονόμευση των κοινωνικών δικαιωμάτων και μέσα από τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων;

Αυτές που είναι οι αναγκαίες προτεραιότητες για κάθε κράτος, για κάθε σύγχρονη κοινωνία, για κάθε σύγχρονη οικονομία, είναι οι πόροι, είναι οι επενδύσεις στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, είναι οι επενδύσεις στην καινοτομία, στην ποιότητα, είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, είναι η ανασυγκρότηση του κράτους όχι στα λόγια, αλλά με έργα συγκεκριμένα και με στόχους συγκεκριμένους και μετρήσιμους.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI, προφανώς δημιουργεί όρους βιωσιμότητας στο χρέος και δίνει μια δημοσιονομική ανάσα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Και αυτή

Keywords
Τυχαία Θέματα