Η Κύπρος απλώνει τα «δίχτυα» της στην Κίνα μέσω ακινήτων

Δίχτυα στην Κίνα έχουν ρίξει οι κύπριοι μεσίτες, προσελκύοντας τους επίδοξους επενδυτές με χαμηλές τιμές αλλά και με άδειες παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως γράφει ο κινεζικός «Οικονομικός Ερευνητής» σε πρόσφατη έκθεση real estate στο Πεκίνο, από τους 70 ξένους συμμετέχοντες, οι 18 ήταν μεσίτες από την Κύπρο...
Οι προσπάθειές τους, για αναζήτηση αγοραστών ακινήτων, ενισχύονται από τη νέα
μεταναστευτική πολιτική στην Κύπρο, που δίνει προσωρινή άδεια παραμονής σε όποιον μην ευρωπαίο πολίτη αγοράσει ακίνητο αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ, αλλά και από τις ευκαιρίες στις τιμές αγοράς.

Το δημοσίευμα αναφέρει περίπτωση Κινέζας που αγόρασε κατοικία αξίας 400.000 ευρώ στη Λάρνακα. Πλήρωσε το 80% της αξίας του ακινήτου και κατέθεσε άλλες 30.000 ευρώ σε τοπική τράπεζα, για τρία χρόνια όπως είχε ζητηθεί. Διάλεξε γερμανική τράπεζα, όμως, την οποία θεώρησε περισσότερο ασφαλή σε σχέση με τις κυπριακές. «Στόχος μου είναι να λάβω την άδεια παραμονής που θα διευκολύνει τις διαδικασίες των αιτήσεων για βίζα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Ζενγκ.

Οι αιτούντες που πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να επισκέπτονται την Κύπρο τουλάχιστον μία φορά ανά διετία, για να μην λήξει η άδεια παραμονής τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ, που δεν θα πρέπει να προέρχεται από εργασία στο νησί.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί στην Κίνα ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος. Για παράδειγμα, κύπριος δικηγόρος προσπάθησε να πείσει επίδοξους επενδυτές ότι από τα 30.000 ευρώ της κατάθεσης, τα 10.000 θα είναι εγγυημένα, ό,τι κι αν γίνει. Δεν κατάφερε όμως να εξηγήσει τι πρόκειται να συμβεί με τα ακίνητα.

Ο Ζεν Σιανγκντόν, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής της ετήσιας έκθεσης ακινήτων του Πεκίνου υπογράμμισε ότι «το πιο σημαντικό όλων είναι η αξιολόγηση των κινδύνων».

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οι τιμές ακινήτων στην Κίνα μπορούν μπορούν να έχουν μόνο ανοδική πορεία. Οι αγορές των άλλων χωρών έχουν σκαμπανεβάσματα. Εάν ο σκοπός είναι η επένδυση, τότε η έμφαση θα πρέπει αν δίνεται στους παράγοντες της αγοράς. Εάν η επένδυση έχει στόχο τη μετανάστευση, τότε θα πρέπει αν υπάρχει απόλυτη κατανόηση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας».

Πηγή: eeo.com.cn/ Worldcrunch
Keywords
Τυχαία Θέματα