Η Γαλλία ετοιμάζεται για την υποβάθμιση

Για το μοιραίο, την... απώλεια της υψηλής αξιολόγησης ΑΑΑ, ετοιμάζεται η Γαλλία, με τον οίκο αξιολόγησης Fitch να απειλεί να υποβαθμίσει ακόμη και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με δηλώσεις του χθες στους χρηματιστηριακούς συντάκτες, ο επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (AMF) Ζαν-Πιέρ Ζουαγιέ είπε ότι θα ήταν θαύμα να καταφέρει η χώρα να διατηρήσει την αξιολόγηση
ΑΑΑ, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η Γαλλία οδηγείται στο αναπόφευκτο.

«Η διατήρηση (του ΑΑΑ) θα χρειαζόταν ένα θαύμα, αλλά δεν θέλω να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το βρίσκω πολύ λυπηρό το ότι αποδεχόμαστε με κάποιο είδος μοιρολατρίας την απώλεια ΑΑΑ και ότι με κάποια βέβαιη παραίτηση αποδεχόμαστε την υποβάθμιση της χώρας μας», ανέφερε ο Ζουαγιέ...
Την προηγούμενη Παρασκευή ο οίκος Fitch απείλησε να υποβαθμίσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια τη Γαλλία, θέτοντάς την υπό αρνητική επιτήρηση μαζί με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο ίδιος οίκος προχώρησε χθες ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, με την οποία έχει βαθμολογήσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που υποστηρίζεται και από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το οποίο αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό της βραχίονα, χρηματοδοτώντας έργα όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά σε 150 χώρες ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου Fitch η υποβάθμιση μπορεί να είναι της τάξης της μιας ή και δύο βαθμίδων, στο ΑΑ+ ή στο ΑΑ. Η υποβάθμιση θα γίνει αν υποβαθμιστεί η Ισπανία, η οποία μετέχει με ποσοστό 9,7% στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Fitch απείλησε με υποβάθμιση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το σημερινό μηχανισμό διάσωσης στη ευρωζώνη. Η αξιολόγηση ΑΑΑ, που αποδίδεται στους τίτλους που εκδίδει ο EFSF, «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η Γαλλία και η Γερμανία που είναι οι βασικοί εγγυητές του EFSF θα διατηρήσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ», αναφέρει η ανακοίνωση της Fitch.
Keywords
Τυχαία Θέματα