Για πόσο χαζούς τελικά μας περνάνε οι Αμερικανοί;

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το άρθρο μας για την μεγίστη πρόκληση των αμερικανών στην Κύπρο όπου η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ παρέθεσε δεξίωση γνωριμίας στα κατεχόμενα και προσήλθαν μάλιστα με τις επίσημες στολάρες τους γεμάτοι δόξα και τιμή οι κατοχικοί στρατηγοί και αμέσως έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις....Ίσως με μια συγνώμη έστω και περιφραστική να καταλαβαίναμε ότι ήταν
από λάθος, όμως οι αστείες εξηγήσεις για την ένστολη παρουσία της ηγεσίας του κατοχικού στρατού στη δεξίωση κάνει τα πράγματα χειρότερα απότι να μη δίνανε καμία εξήγηση, διότι πλέον αποδεικνύεται ότι όλα έγιναν εσκεμμένα και απόλυτα σχεδιασμένα.
Έτσι αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως για αρκετό καιρό η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο φιλοξενεί ετήσια δεξίωση για τις επαφές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, «Αυτό περιλαμβάνει Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατά κανόνα συμμετέχουν με πολιτική περιβολή. Φέτος μερικοί Τούρκοι αξιωματικοί επέλεξαν να συμμετάσχουν στην δεξίωση με στολή. Η ενδυμασία αυτών των αξιωματικών δεν αντανακλά κάποια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία διευθέτησης, που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε.
Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως οι ΗΠΑ μιλούν στο πλαίσιο ενός ευρέος φάσματος επαφών, σε όλη την Κύπρο, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν το στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επεσήμανε μάλιστα πως ένα θέμα συζήτησης με τον τουρκικό στρατό είναι η αναζήτηση των λειψάνων των αγνοουμένων, τόσο Κυπρίων όσο και Αμερικανών, που εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή ανθρωπιστική ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι δηλώσεις που αποδόθηκαν στην Πρέσβειρα των ΗΠΑ Kathleen Doherty στην ετήσια δεξίωση της Πρεσβείας στις 5 Νοεμβρίου είναι ανακριβείς, «Ούτε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, ούτε οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός διπλωμάτης που ήταν παρών προέβησαν σε κάποια δήλωση σχετική με τον τουρκικό στρατό. Οι δηλώσεις της πρέσβειρας κ. Doherty στη δεξίωση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας».
Θεωρούμε τελικά ότι μας μαλώνουν που διαμαρτυρηθήκαμε, διότι δεν καταλαβαίνουμε ότι το κάνουν για το καλό μας … Για πόσο τελικά χαζούς μας περνάνε… Εν τω μεταξύ τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο ζητούν από τις ΗΠΑ την ανάκληση της πρέσβειρας θεωρώντας τη συμμετοχή στρατιωτικών του κατοχικού στρατού στη δεξίωση των ΗΠΑ ως πρόκληση, ενώ δεν είναι καθόλου κολακευτική για την κυπριακή κυβέρνηση η ανακοίνωση δια του εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι » πρόκειται για πάγια τακτική της πρεσβείας των ΗΠΑ να προσκαλούν Τούρκους στρατιωτικούς σε δεξιώσεις στα κατεχόμενα, ωστόσο η Λευκωσία εξετάζει το περιεχόμενο δηλώσεων που έγιναν για τη παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή … Βέβαια ακόμα αναμένουμε και την επίσημη διαμαρτυρία του Ελληνικού ΥΠΕΞ … Δυστυχώς ή ευτυχώς τελικά επιβεβαιώνονται πολλοί φίλοι αναγνώστες μας που ισχυρίζονται πως τελικά βρίσκουν και τα κάνουν …
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα