Γαλλία: Φοβούνται για τρομοκρατική ενέργεια κατά την διάρκεια του Euro 2016


Η πρόταση της οργανωτικής επιτροπής του Euro 2016 για την δημιουργία ενός μεγάλου χώρου εμπρός από τον πύργο του Άιφελ στον οποίο θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες για να μαζεύονται οι φίλαθλοι να παρακολουθούν αγώνες, φαίνεται να συγκεντρώνει τον σκεπτικισμό, ακόμα και τις ενστάσεις αστυνομικών κύκλων της πόλης....

Ο Φεντερίκ Πεσενάρ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αστυνομίας έως το 2012, κάλεσε τις αρχές να ματαιώσουν τα πλάνα λέγοντας ότι «Είναι τρέλα να νομίζεις ότι μπορείς να βάλεις 100.000 ανθρώπους στην περιοχή κάτω από τον πύργο του Αιφελ,
κάθε βράδυ, για ένα μήνα, χωρίς να υπάρχει ρίσκο», ενώ επισήμανε ότι μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, μία τέτοια προοπτική τον τρομοκρατεί.

Οι ζώνες των φιλάθλων, στο Παρίσι και άλλες εννέα πόλεις της Γαλλίας, εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν έως και επτά εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Euro 2016, το οποίο ξεκινά στις 10 Ιουνίου και ολοκληρώνεται ένα μήνα αργότερα, ενώ άλλοι 2,5 εκατ. θεατές αναμένεται ότι θα παρακολουθήσουν τις αναμετρήσεις από τις κερκίδες των γηπέδων.

Ο Πεσενάρ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί τόσο για τις ζώνες των φιλάθλων στις άλλες γαλλικές πόλεις, αλλά τόνισε ότι δεν τον καθησυχάζει η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι το σημείο των 130.000 τετραγωνικών μέτρων στο Παρίσι- που αντιστοιχεί σε 30 γήπεδα ποδοσφαίρου- θα φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο. «Θα απαιτήσει πολλούς αστυνομικούς, που δεν θα είναι διαθέσιμοι για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», ανέφερε σύμφωνα με την Telegraph.

Το πλάνο των Γάλλων είναι να υπάρχουν αστυνομικοί έξω από την περίμετρο και 400 άτομα ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης μέσα στη ζώνη των φιλάθλων. Επίσης, θα τοποθετηθούν μεταλλικοί ανιχνευτές στις εισόδους, κάμερες παρακολούθησης και θα επιστρατευθούν εκπαιδευμένα σκυλιά.

Μετά από το μακελειό στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου, ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια στις 10 ζώνες φιλάθλων διπλασιάστηκε σε σχεδόν 19 εκατ. λίρες, με τα 2/3 να δαπανώνται για τη φύλαξη της εν λόγω περιοχής στο Παρίσι.

Πάντως, ο υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Οι ζώνες των φιλάθλων θα είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Θα είσαι πολύ πιο ασφαλής εκεί από ότι σε ένα μπαρ», ανέφερε μιλώντας στο Europe ο Πατρίκ Κανέρ.

Πηγή: protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα