Εταξαν έργα 3 δισ. στη Θεσσαλία...


Ενας πρώτος οδικός χάρτης των έργων και των παρεμβάσεων αποκατάστασης της Θεσσαλίας παρουσιάστηκε χθες σε σύσκεψη στο δημαρχείο ...της Καρδίτσας στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που μαζί με ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς κ.ά. θα βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές ώς την Κυριακή.


Με την καθημερινότητα να παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τους πληγέντες, αρκετοί
από τους οποίους δεν έχουν καταφέρει να αποζημιωθούν ακόμα για οικοσκευή και ζημιές σε καλλιέργειες, το κυβερνητικό κλιμάκιο υποδέχθηκαν με συγκέντρωση αγρότες και φορείς της Καρδίτσας και των γύρω περιοχών.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) δεν έγιναν τελικά δεκτοί στο δημαρχείο ώστε να θέσουν τα αιτήματά τους στους αρμόδιους υπουργούς, μιλώντας ξανά για «κυβερνητική κοροϊδία» εδώ και 4 μήνες. Τα έργα που παρουσιάστηκαν χαρακτηρίζονται σε πρώτη φάση κρίσιμα και έρχονται να διορθώσουν πολυετή προβλήματα, ωστόσο οι κάτοικοι αναρωτιούνται για την ταχύτητα υλοποίησής τους, φοβούμενοι μη μείνουν στα «θα», όπως με τα αντιπλημμυρικά μετά τον «Ιανό» το 2020.
Οπως ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης, που άνοιξε τη σύσκεψη, το συνολικό κόστος της αποκατάστασης των ζημιών και των έργων που δρομολογούνται σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και θα στηρίζεται στη μελέτη της ολλανδικής HVA International.
Ανάμεσα στα μέτρα και τα έργα που δρομολογούνται συγκαταλέγονται η συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία, που θα ονομάζεται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) και στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) που συνθέτουν ένα πολύ κατακερματισμένο τοπίο. Οι ήδη υπάρχοντες Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και το προσωπικό τους θα υπαχθούν στον νέο φορέα που θα έχει έδρα τη Λάρισα.
Επίσης, ανακοινώθηκε η μετεγκατάσταση κατοίκων από περιοχές που έχουν πληγεί (όπως η Μεταμόρφωση), η χωροταξική μελέτη του Παλαμά, η τροποποίηση του περιφερειακού χωροταξικού και η (επαν)ένταξη του Δήμου Καρδίτσας και άλλων δήμων της Θεσσαλίας στο ταμείο Ανάκαμψης για έργα αναπλάσεων ύψους 39,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, το ΥΠΕΣ έχει ήδη διαθέσει στους δήμους της Θεσσαλίας που υπέστησαν ζημιές 122 εκατ ευρώ. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο θα υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει τη δυνατότητα να δοθεί περίοδος χάριτος ενός έτους στην καταβολή ενοικίων σε αγρότες που έχουν νοικιάσει εκτάσεις από δήμους.
Ο δε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, αναφέρθηκε στην ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής που θα πρέπει να έχει τελειώσει ώς το τέλος του 2025 και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο περιλαμβάνει το τμήμα Δομοκός και Κρανώνα, κόστους 170 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο ανάταξης της γραμμής στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, και την πλήρη αποκατάσταση της γραμμής Λάρισα-Βόλος που θα στοιχίσει 105 εκατομμύρια ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη στο έργο των αποκαταστάσεων στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας, που υπολογίζεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά τους βασικούς άξονες και όχι μόνο, ώστε να μη μείνουν αποκλεισμένες περιοχές. Ο «γαλάζιος» δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος τα είδε «όλα καλά» μιλώντας για το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου του και ζητώντας έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας είχε περισσότερα να ζητήσει, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πορεία αποκατάστασης των αναχωμάτων των ποταμών, όπως και την αποκατάσταση του δρόμου Λάρισας – Καρδίτσας που δόθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο στην κυκλοφορία.
Από εκεί και πέρα, ζήτησε να δοθεί έμφαση σε ομάδες αγροτών όπως εκείνες που βρίσκονται γύρω από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις της λίμνης Κάρλας, αλλά και του Παλαμά, της Φαρκαδόνας και του Τυρνάβου. Αναφέρθηκε ακόμη στην ιδιαίτερη σημασία των 4 προσκλήσεων που έχουν προκηρυχθεί για την αποκατάσταση των αναχωμάτων, ζητώντας να ενταχθούν σε αυτόν τον προγραμματισμό και τα παράλια του Πηλίου.
Η συγκέντρωση
Για όσους βρέθηκαν πάντως στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της Καρδίτσας, η σύσκεψη δεν ήταν τίποτα άλλο από μία φιέστα εμπαιγμού των πλημμυροπαθών, αντιστρέφοντας τα προβλήματα που βιώνουν. Εκτιμούν δε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται στη λογική του κόστους-οφέλους, βλέποντας την καταστροφή της Θεσσαλίας απλώς ως άλλη μία επενδυτική ευκαιρία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ, Κώστα Τζέλλα, μπορεί να ανακοινώθηκαν μέτρα πολλών εκατομμυρίων, όμως πολλοί δεν έχουν λάβει ούτε τις πρώτες αποζημιώσεις και μένουν άστεγοι, χωρίς επίδομα ενοικίου, ενώ οι αγρότες δεν γνωρίζουν τίποτα για το χρονοδιάγραμμα και το ύψος των αποζημιώσεων για τα προϊόντα τους. Παρόμοια προβλήματα εντοπίζει στην αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών αλλά και στην αποκατάσταση των αναχωμάτων.
Οπως είπε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ένα 40% των πληγέντων έχει αποκλειστεί από τις αποζημιώσεις της πρώτης αρωγής χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, ενώ ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, συνεχίζει να βλέπει υποχρηματοδότηση των δήμων, ζητώντας να επιταχυνθεί η λήψη μέτρων στήριξης και αποζημίωσης των πλημμυροπαθών...
Μιχαήλ Αγγελος Κωνσταντόπουλος
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Keywords
Αναζητήσεις
etaxan-erga-3-dis-sti-thessalia.htm
Τυχαία Θέματα