Επιχείρηση λογοκρισίας στο Ισραήλ: Υπουργός απειλεί τη Haaretz για τον τρόπο κάλυψης του πολέμου


Τη λήψη μέτρων κατά της εφημερίδας Haaretz, με την επιβολή και οικονομικών κυρώσεων, ζήτησε ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι, κατηγορώντας την ότι κάνει «ψευδή και ηττοπαθή προπαγάνδα» εν μέσω πολέμου. Η δήλωσή του αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ, όπου δημοσιογράφοι και πολιτικοί καταγγέλλουν επίθεση της κυβέρνησης Νετανιάχου στην ελευθεροτυπία.

Ο

Κάρχι, που «έκοψε» τη δημοσιεύση κυβερνητικών ανακοινώσεων στην εφημερίδα, χαρακτήρισε τη Haaretz, μια μετριοπαθή εφημερίδα που αποτελεί πηγή ειδήσεων για το Ισραήλ, «εμπρηστικό φερέφωνο των εχθρών του Ισραήλ» και υπέβαλε πρόταση στο νομικό τμήμα του υπουργείου με την οποία ζητά να σταματήσουν όλες οι κρατικές διαφημίσεις προς την εφημερίδα.

Ο εκδότης της Haaretz, Άμος Σόκεν, απάντησε στον Κάρχι πως «Αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη Haaretz, ήρθε η ώρα να τη διαβάσει».

Ο υπουργός Πληροφοριών, αιτιολόγησε την απόφασή του, επικαλούμενος «πολλές καταγγελίες ότι η Haaretz έχει υιοθετήσει μια επιθετική γραμμή που υπονομεύει την τους στόχους του πολέμου και υποτιμά τη στρατιωτική προσπάθεια και το κοινωνικό της σθένος. Είναι πιθανό μερικές από τις δημοσιεύσεις της εφημερίδας να υπερβαίνουν ακόμη και τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που προορίζονται μόνο για την εποχή του πολέμου».

Η Ένωση των Ισραηλινών δημοσιογράφων, εκφράζοντας τη στήριξή της στους εργαζόμενους της εφημερίδας, τονίζει ότι «ο υπουργός Επικοινωνιών έχασε το δρόμο του. Ο Κάρχι, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης θητείας του σε αποτυχημένες προσπάθειες να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεοπτική εταιρεία, αποφάσισε να δαμάσει έναν νέο στόχο. Η νέα του πρόταση να τερματίσει όλες τις κυβερνητικές δουλειές με τη Haaretz είναι μια λαϊκιστική πρόταση χωρίς καμία σκοπιμότητα ή λογική, και ο σκοπός της είναι να συγκεντρώσει αρεστές στην πολιτική βάση του εις βάρος των αφοσιωμένων δημοσιογράφων που εργάζονται νύχτα και μέρα για να καλύψουν τον πόλεμο».

Και καλεί τους δημοσιογράφους της Haaretz «να συνεχίσουν να κάνουν σημαντική δουλειά προς όφελος του Ισραήλ και να μην αποθαρρύνονται από τις ανόητες, κενές απειλές του υπουργού».

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας εξουσιοδότησε πρόσφατα τον υπουργό Πληροφοριών να αναλάβει δράση κατά του Al Mayadeen, λιβανέζικου τηλεοπτικού σταθμού που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Ο Κάρχι μπλόκαρε το διαδικτυακό κανάλι του σταθμού στο Ισραήλ και ζήτησε από τον στρατό να εκδώσει εντολή κλεισίματος των γραφείων του στη Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο αρνήθηκε να εγκρίνει το αίτημά του για κλείσιμο του σταθμού του Al Jazeera, εν μέρει λόγω της εμπλοκής του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιφανείς δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο κατήγγειλαν τις απειλές του Karhi. Ο Τζέικ Τάπερ του CNN έγραψε στο Twitter: «Μια ώθηση για την υπονόμευση του ελεύθερου Τύπου από την κυβέρνηση Νετανιάχου». Ο Jeet Heer του Έθνους έγραψε: «Η Haaretz είναι μια σπουδαία εφημερίδα, η οποία χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ». Ο Yashar Ali, ο οποίος γράφει για τη Huffington Post και το New York Magazine, έγραψε ως απάντηση: «Μόλις έγραψα».

Keywords
Τυχαία Θέματα