Ενεργειακός «στραγγαλισμός» της Τουρκίας από τη Ρωσία ανά πάσα στιγμή

Η Τουρκία δεν έχει βρει ακόμη και ούτε πρόκειται, τις κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα της επέτρεπε να αντέξει την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αναφέρει ο διακεκριμένος Τούρκος ειδικός σε θέματα ενέργειας Νετζντέτ Παμίρ, σύμφωνα με δημοσίευμα.,,,

Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Deutsche Welle επικαλούμενο δήλωση του Τούρκου εμπειρογνώμονα ενέργειας,
αναφέρει ότι η Τουρκία είναι απίθανο να βρει κάποια εναλλακτική λύση σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου τώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών «φουντώνει».

Ο Νετζντέτ, υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας επιδεινώθηκαν πάρα πολύ μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά F-16 πάνω από τη Συρία στα τέλη Νοεμβρίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Άγκυρα δεν αποκλείει το γεγονός της ολικής διακοπής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε στιγμή. Για αυτό απαιτείται να αναζητηθεί η κατάλληλη εναλλακτική λύση το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία προμηθεύεται περίπου το 60% των συνολικών προμηθειών φυσικού αερίου από την Ρωσία, τονίζουν ειδικοί στην γειτονική χώρα.

Οι εικασίες των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης περί προμήθειας αερίου από το Κατάρ, το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν, αφορούν τρεις » θεωρητικές» εναλλακτικές λύσεις στο θέμα αυτό.

«Ενώ είναι μάλλον απίθανο, η Ρωσία να σταματήσει απότομα τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Τουρκία, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, μια αντικειμενική ανάλυση δείχνει ότι αυτές οι« επιλογές »δεν είναι ούτε έγκυρες ούτε καν πιθανές λύσεις», δήλωσε ο Νετζντέτ.

Σχετικά με το Κατάρ, εξήγησε ότι «ακόμη και αν υπήρχε αύριο μια συμφωνία για το φυσικό αέριο του Κατάρ, θα ήταν αδύνατο να «μεταφερθεί» στο δίκτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας, διότι δεν υπάρχει ακόμη αγωγός .

«Ως εκ τούτου, το φυσικό αέριο από το Κατάρ, είναι απλώς μια ρητορική επιλογή και τίποτα περισσότερο», τόνισε Νεστνέτ.

Όσο για το Αζερμπαϊτζάν, το σημερινό δυναμικό των εξαγωγών φυσικού αερίου είναι επίσης περιορισμένο. Η συμφωνία του 2012 για τον αγωγό Trans-Anatolian Pipeline, θα τεθεί σε λειτουργία το μακρινό 2018.

«Εάν οι ρωσικές προμήθειες σταματήσουν αύριο, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν να αποτελέσει εναλλακτική λύση, πέρα ​​από «απλά ευσεβείς πόθους», δήλωσε ο Νετζντέτ.

Σε ό, τι αφορά το βόρειο Ιράκ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει φυσικά καμία πιθανή εισαγωγή του φυσικού αερίου διαθέσιμη αυτή την στιγμή, ούτε θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.»

Ο Τούρκος ειδικός Νετζντέτ κατέληξε λέγοντας ότι η επίδραση των οικονομικών κυρώσεων της Ρωσίας εναντίον της Τουρκίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 6,5 δις. δολάρια.

Αυτό το περιέγραψε ως « την κορυφή του παγόβουνου», δεδομένου ότι «υπάρχουν πολλές μέθοδοι για ένα μεγάλο κράτος όπως είναι η Ρωσία, για να βλάψει μια χώρα σαν την Τουρκία.

Όπως λοιπόν γίνεται απόλυτα κατανοητό, από το pentapostagma.gr, η Τουρκία μπορεί να «στραγγαλιστεί» ενεργειακά και οικονομικά από την Ρωσία οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Η Μόσχα κρατά από το «λαιμό» την Άγκυρα και μπορεί «να την πνίξει» μέσα στον χειμώνα, διακόπτοντας την παροχή φυσικού αερίου!
pentapostagma.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα