Ένα eurogroup και μια επέτειος ενότητας για την Ευρώπη…

Το eurogroup της Δευτέρας 11/5, κρίσιμο για την πορεία των πραγμάτων στην χώρα μας και την ευρωζώνη, σχεδόν συμπίπτει χρονικά με την επέτειο της Διακήρυξης Σουμάν για την ενότητα ανάμεσα στα κράτη της μεταπολεμικής Ευρώπης, η οποία στις 9/5/1950 έθετε τις αρχές σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ως : “απλά και γρήγορα η συγχώνευση των συμφερόντων που είναι αναγκαία για την εγκαθίδρυση μιας οικονομικής κοινότητας, και θα δημιουργηθεί η “μαγιά” μιας ευρύτερης και βαθύτερης κοινότητας μεταξύ των χωρών που για μεγάλο διάστημα τις χώριζαν αιματηρές διενέξεις“.
Μεταξύ άλλων το κείμενο
ανέφερε ότι “Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό σχέδιο, αλλά θα........
οικοδομηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που κατ΄αρχάς θα δημιουργήσουν μια πραγματική αλληλεγγύη“.
65 χρόνια μετά και παρά την πρόοδο στις σχέσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών, επανέρχεται η απειλή να διαταραχθούν και πάλι διακρατικές ισορροπίες και ανθρώπινα δικαιώματα, που αποκτήθηκαν με πολύ αίμα και σκληρή δουλειά.
Η Διακήρυξη Σουμάν άρχιζε με την φράση “Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διαφυλαχθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν“.
Αν αυτή η αγωνία και η βούληση δημιουργικής υπέρβασης μεταφερθούν στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα και επικαιρότητα της ευρωζώνης, συνιστούν ένα πολύτιμο μήνυμα για τους Ευρωπαίους ηγέτες και ιδιαίτερα για την κ. Μέρκελ.Ενδεχομένως η περίπτωση της χώρας μας, που μετά από έξι διαδοχικές χρονιές πολιτικού και οικονομικού στρες οδήγησε την πλειονότητα της κοινωνίας στα όριά της, να είναι η ευκαιρία για να επιταχυνθεί η πορεία της πολιτικής ένωσης.
Με αυτό ως κύριο στόχο και μετά την de facto ακύρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας, θα αρκούσε ένα πλαίσιο οικονομικής ανάσας έως ότου καταλήξουμε, τον Ιούνιο, σε μια συνολική συμφωνία πολυετούς διάρκειας που θα ανασυγκροτήσει την χώρα σύμφωνα με κοινά αποδεκτά ευρωπαϊκά standards και η οποία στο εσωτερικό θα μοιράσει – έστω ετεροχρονισμένα – τα βάρη της ανοικοδόμησης με αναλογικό τρόπο ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και ομάδες.
Εντέλει, την Δευτέρα 11 Μάη, ένα επιτυχές και αποτελεσματικό eurogroup για την υπόθεση της Ελλάδας θα σημαίνει αποδυνάμωση των ασύδοτων και των διασπαστών και δικαίωση των πρωτεργατών της ενότητας και της δημιουργίας στην Ευρώπη.
Δ. Τρικεριώτης
Keywords
Τυχαία Θέματα