Εκλογές στη Σλοβακία: Οδεύει σε νίκη ο λαϊκιστής πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο


Το λαϊκιστικό κόμμα Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία»), του τρις πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, οδεύει σε νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Σάββατο στη Σλοβακία, με το 98,13% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί.

Το Smer-SD εξασφαλίζει το 23,42% των ψήφων, μπροστά από το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία

(ΠΣ), που συγκεντρώνει 16,75%, διαψεύδοντας τα έξιτ πολ που μεταδόθηκαν λίγο αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Οι χθεσινές εκλογές στο κράτος 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της ΕΕ και του NATO, χαρακτηρίζονταν καθοριστικές για το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία.

Το κόμμα του κ. Φίκο έχει υποσχεθεί πως θα σταματήσει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στην γειτονική Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα, δεν αποκλείεται να αυξήσει το ποσοστό του, καθώς είναι πιο δημοφιλές στις μεγάλες πόλεις, όπου η καταμέτρηση διαρκεί περισσότερο.

Οι χθεσινές εκλογές, χαρακτηρίζονταν καθοριστικές για το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα το πρωί.

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από υψηλά επίπεδα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και ήταν θυελλώδης.

Χαρακτηρίστηκε από πολλές σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, ενώ ο κ. Φίκο καταφέρθηκε τόσο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όσο και κατά της μειονότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Ο πρώην πρωθυπουργός ψήφισε σε χωριό βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, συνοδευόμενος από τη μητέρα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα