Διεθνής Τύπος: «Ο Πρωθυπουργός θερίζει καταιγίδες με την ΕΡΤ»

Τον κίνδυνο ρήγματος στην ελληνική συγκυβέρνηση επισημαίνουν τα ξένα ΜΜΕ ενώπιον των εξελίξεων που πυροδοτήθηκαν με το κλείσιμο της ΕΡΤ, με τους τίτλους ανησυχίας για την Αθήνα να επιστρέφουν στον ευρωπαϊκό Τύπο. Εάν γίνουν νέες εκλογές, σημειώνεται οριζόντια, θα τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία εφαρμογής του προγράμματος στήριξης.
Ο
τίτλος που βάζει η γαλλική Liberation είναι εύγλωττος: «Ο πρωθυπουργός θερίζει καταιγίδες» γράφει η συντάκτρια για τις ....
εξελίξεις στην Αθήνα, λέγοντας πως το κλείσιμο της ΕΡΤ «σοκάρει την κυβέρνηση στην καρδιά της αλλά και την Ευρώπη».
Η συνάντηση των τριών εταίρων τη Δευτέρα αναφέρεται ως «κρίσιμη» για το μέλλον της ελληνικής συγκυβέρνησης αλλά και κατ' επέκταση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Το κλείσιμο της ΕΡΤ «έχει εξοργίσει τους δύο μικρότερους εταίρους της κυβέρνησης», γράφει η Les Echos, ένταση την οποία η συνάντηση στοχεύει να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.
«Εάν στη συνάντηση δεν υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της ΕΡΤ, το αμφιλεγόμενο κλείσιμό της μπορεί να οδηγήσει σε ρήγμα τη συγκυβέρνηση, με πιθανώς καταστροφικές συνέπειες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» γράφει από την πλευρά του το γερμανικό Spiegel.
Στο ίδιο πνεύμα περιγράφει και η γερμανική FAZ τη συνάντηση: «Χωρίς σύγκλιση, η κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει και να γίνουν πρόωρες εκλογές, κάτι που με μεγάλη πιθανότητα θα βάλει σε κίνδυνο το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης».
Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων «συναντώνται προσπαθώντας να σώσουν την κυβέρνηση», τιτλοφορούν το κείμενό τους οι αμερικανικοί New York Times. «Ο όλο και πιο εύθραυστος συνασπισμός» γράφουν, βρίσκεται εκ των πραγμάτων υπό μεγάλη πίεση να φτάσει σε συμβιβασμό καθώς «πρόωρες εκλογές θα εκτροχίαζαν τις μεταρρυθμίσεις και σχεδόν σίγουρα θα πάγωναν την εκταμίευση των δόσεων».
Στην πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής ανάκαμψης προχωρούν οι Financial Times σε δημοσίευμα που αναφέρει -με αφορμή και την αποβολή της χώρας από τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI- ότι «η χώρα θα βγει από το λάκκο για να ξαναχαντακωθεί μόνη της».
«O MSCI επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνώριζαν: η Ελλάδα είναι μία καταδυόμενη αγορά. Ο MSCI επισήμως αναθεώρησε την κατάταξή της από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες και αυτό πιθανότατα δεν χαροποιεί κανέναν – εκτός ίσως από τους μετόχους» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας την αρνητική αντίδραση που είχε για τους επενδυτές σε συνδυασμό μάλιστα με την νέα πολιτική αναταραχή.
Επίσης στο δημοσίευμα επισημαίνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί κατά 3%, την πτώση να ξεπερνά το 20% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων και τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων βρίσκονται και πάλι πάνω από το 10%.
Γερμανικός Τύπος: Αναταράξεις... μουσική και χορός ενάντια στην απαγόρευση
«Εάν στη συνάντηση δεν υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της ΕΡΤ, το αμφιλεγόμενο κλείσιμό της μπορεί να οδηγήσει σε ρήγμα τη συγκυβέρνηση, με πιθανώς καταστροφικές συνέπειες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» γράφει από την πλευρά του το γερμανικό Spiegel.
Στο ίδιο πνεύμα περιγράφει και η γερμανική FAZ τη συνάντηση: «Χωρίς σύγκλιση, η κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει και να γίνουν πρόωρες εκλογές, κάτι που με μεγάλη πιθανότητα θα βάλει σε κίνδυνο το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης».
«Το κλείσιμο της ΕΡΤ προκαλεί αναταράξεις. Χωρίς ειδήσεις η χώρα, επειδή απεργούν όλοι οι δημοσιογράφοι για λόγους αλληλεγγύης», γράφει το περιοδικό Der Stern.

«Η Ελλάδα δεν ησυχάζει για πέντε ακόμα ημέρες μετά το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤ. Από το βράδυ της Τρίτης πρακτικά δεν μεταδίδονται πλέον ειδήσεις, επειδή άλλοι δημοσιογράφοι απεργούν επίσης για λόγους αλληλεγγύης», γράφει το περιοδικό. Από την άλλη βέβαια, οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται στα έντυπα μέσα προσχώρησαν μόνο εν μέρει στην απεργία, καθώς οι περισσότερες κυριακάτικες εφημερίδες κυκλοφόρησαν.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική της συνομιλία την Κυριακή στήριξε πάντως τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Μία επείγουσα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στην Ελλάδα τη Δευτέρα το βράδυ θα αναζητήσει διέξοδο από την υφιστάμενη κατάσταση. Ταυτόχρονα το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν το κλείσιμο θα πρέπει να ανασταλεί σε συνεδρίαση για την ΕΡΤ. Με δεδομένη τη νέα κρίση επικρατούν στην Αθήνα φήμες για πρόωρες εκλογές.
Η Μέρκελ εξέφρασε στον έλληνα πρωθυπουργό «το σεβασμό της και την υποστήριξή της για τον σαφή μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της κυβέρνησής του», όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Ελλάδα «πραγματοποίησε ήδη σ’ αυτόν τον δρόμο σημαντικές προόδους και σήμερα βρίσκεται από πολλές απόψεις σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από μερικούς μήνες». Πλέον, είναι αποφασιστικής σημασίας «να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με την Τρόικα, ακόμα και εκείνες που αφορούν έναν μεταρρυθμισμένο δημόσιο τομέα, προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η επιτυχημένη πορεία», όπως τόνισε η Μέρκελ.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρακτικά διέταξε την περασμένη Τρίτη το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, επικαλούμενος ως λόγους την ελλιπή διαφάνεια και την σπατάλη. Περίπου 2.700 άνθρωποι έχασαν τη θέση εργασίας τους.
Λόγω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών ο Σαμαράς πρότεινε την Παρασκευή να δεχτεί ένα μέρος του τηλεοπτικού σταθμού, προκειμένου να μπορούν να μεταδοθούν ξανά ειδησεογραφικά προγράμματα. Οι μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι του Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, απέρριψαν χωρίς καθυστέρηση αυτή την πρόταση. Οι πρόεδροι των κομμάτων τους, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, τάχθηκαν με συνεντεύξεις τους το Σαββατοκύριακο σαφώς υπέρ μιας εξυγίανσης όσον αφορά τον συνεχούς ροής τηλεοπτικό σταθμό. Με δεδομένα τα ποσοστά μιας πρόσφατης δημοσκόπησης για τα κόμματα ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα ήταν στην πραγματικότητα μεγάλος. Σε δύο δημοσκοπήσεις μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συγκεντρώνουν από κοινού περίπου 30 με 32% των ψήφων. Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απέρριψαν εκτός αυτού το κλείσιμο του κρατικού ραδιοσταθμού».
«Μουσική και χορός ενάντια στην απαγόρευση. Η ΕΡΤ προσφέρει πολιτιστικό θέαμα υψηλών προδιαγραφών, γράφει η αριστερή εφημερίδα Die Tageszeitung

Τα κυριότερα σημεία της ανταπόκρισης:
«Το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ είναι καλυμμένο με πανό κατά του κλεισίματός της, κατά της πολιτικής της τρόικα και υπέρ των διαδηλωτών της Κωνσταντινούπολης. Νεαροί ακτιβιστές στέκονται δίπλα σε κομψές κυρίες και κυρίους, όλη τη νύχτα στο χώρο της ΕΡΤ καταφθάνει κόσμος. Οι καταληψίες είναι ολοένα και πιο οργανωμένοι: υπάρχει ιατρική περίθαλψη, ενώ κάθε πρωί εθελοντές μαζεύουν τα σκουπίδια από το προηγούμενο βράδυ».
«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά αναζητά τρόπους να “ξεμπερδέψει” την κατάσταση. Το απόγευμα της Δευτέρας οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού πρόκειται να συναντηθούν- την ίδια ώρα που το κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση παραπαίει, σ’ αυτό συμφωνούν πολλοί. Μια τελευταία διέξοδο στον κ. Σαμαρά θα μπορούσε να παράσχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο σήμερα ή αύριο θα αποφασίσει για το “πάγωμα” ή μη του κλεισίματος της ΕΡΤ. Σε περίπτωση που το ΣτΕ αποφασίσει το άνοιγμα της ΕΡΤ, η τελευταία μπορεί να συνεχίσει επισήμως να εκπέμπει έως ότου το κοινοβούλιο αποφασίσει οριστικά για την τύχη της», καταλήγει το ρεπορτάζ.
Σε άλλο σημείωμα της εφημερίδας αναφέρονται οι απόψεις του «έλληνα δημοσιογράφου και ειδικού», όπως τον αποκαλεί, «σ’ ότι αφορά στα ελληνικά ΜΜΕ, Φέρη Μπατζόγλου». Κατά την άποψη του κ. Μπατζόγλου, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει δημόσιο πρόγραμμα με σχήμα μικρότερο των 1.200 εργαζομένων, μεταξύ αυτών 300-400 δημοσιογράφους. Ο ίδιος θεωρεί ότι “η ΕΡΤ δεν είναι περίπτωση που χρήζει εξυγίανσης ή που σπαταλά χρήματα”. “Η ΕΡΤ”, δηλώνει, “είχε τον Ιούνιο 2.656 εργαζομένους. Από το 2010 καταργήθηκαν 1.500 θέσεις, το προσωπικό εργάζεται ήδη με σημαντικές ελλείψεις”. Κατά τον ίδιο, το κράτος χάνει χρήματα από τις “σκανδαλώδεις φοροελαφρύνσεις για τους ιδιωτικούς σταθμούς”. Όπως επισημαίνει, “από το 2010 το κράτος χάνει 100 εκατ. ευρώ σε φόρους. Και η τρόικα το επιτρέπει”.
Keywords
ΕΡΤ, τυπος, new york times, new york, financial times, φώτης κουβέλης, έως ότου, μμε, αθηνα, εκλογες, liberation, echos, spiegel, faz, york, times, msci, ελλαδα, νέα, ειδήσεις, απεργια, μερκελ, σαμαρας, υφιστάμενη, τροικα, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, βενιζελος, δημοσκοπηση, διαδηλωσεις, συριζα, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, φώτης κουβέλης, κομματα, κουβελης, ιατρικη, μμε, μουσικη, πιεση, προγραμμα, τυχη, φημες, χορος, ωρα, times, αγορα, ανγκελα μερκελ, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, ευρω, υπαρχει, εν μερει, εντυπα, εφημεριδα, έως ότου, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, κυριακατικες εφημεριδες, νυχτα, προγραμματα, πρωι, σιγουρα, συγκεντρωση, τριτη, τιτλος, υφιστάμενη, χρηματιστηριο αθηνων, echos, ελληνικα, faz, financial times, χωρα, καρδια, κυριακη, liberation, msci, new york times, new york, ρηγμα, spiegel, θεσεις, york
Τυχαία Θέματα