Άρρωστος στη Βρετανία; Ανάλογα με το που μένεις, θα ζήσεις ή θα πεθάνεις


Πρόκειται για μια πολύ οικεία ιστορία καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), η οποία κλείνει τα 75 της την Τετάρτη, πιέζεται ασφυκτικά από το βάρος της υποχρηματοδότησης και της πολυετούς συσσώρευσης ασθενών που περιμένουν ζωτικής σημασίας επεμβάσεις.

Το Brexit έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, οδηγώντας σε ελλείψεις προσωπικού, ενώ ο Covid-19 και οι δημογραφικές πιέσεις έχουν επιδεινώσει τα επίπεδα ρεκόρ μακροχρόνιων ασθενειών. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που καταρρέει θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για όποιον κερδίσει τις επόμενες εκλογές,

που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως τον Ιανουάριο του 2025.

Μια πρώτη στο είδος του ανάλυση των δεδομένων του NHS από το Bloomberg καταδεικνύει πόσο βαθιά είναι τα προβλήματα στη δημόσια χρηματοδοτούμενη υπηρεσία υγείας της Βρετανίας και πόσο δύσκολο θα είναι να επιλυθούν. Δείχνει επίσης ότι η τοποθεσία έχει πραγματικά σημασία για την υγειονομική περίθαλψη που λαμβάνουν οι πολίτες. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ταχυδρομικός κώδικας ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει το αν θα ζήσει ή θα πεθάνει αφού ζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Η ανάλυση αξιολόγησε πόσο γρήγορα οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε καθεμία από τις 533 εκλογικές περιφέρειες της Αγγλίας – ο βρετανικός όρος για τις εκλογικές περιφέρειες – και διαπίστωσε ότι σχεδόν κάθε περιοχή δεν πληροί ούτε τους μισούς από τους οκτώ βασικούς δείκτες που παρακολουθεί η κυβέρνηση, από τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κρεβατιών έως τους χρόνους αναμονής ασθενοφόρων. Το ένα πέμπτο δεν πληροί κανένα.

Επίσης, η μεταφορά με ασθενοφόρο θα πρέπει να διαρκέσει λιγότερο από 30 λεπτά στο 95% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τους στόχους. Στα περισσότερα μέρη της χώρας, αυτό συμβαίνει μόνο περίπου στα τρία των περιπτώσεων. Σε ορισμένες περιοχές, περισσότερο από το 70% των μεταφορών διαρκεί περισσότερο.

Μόλις οι ασθενείς φτάσουν στα επείγοντα περιστατικά, θα πρέπει να λάβουν άμεσα θεραπεία, να μεταφερθούν ή να λάβουν εξιτήριο εντός τεσσάρων ωρών τουλάχιστον στο 76% του χρόνου. Σε ορισμένες περιοχές, αυτό συμβαίνει για λιγότερο από το 60% των ασθενών. Συχνά αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει χώρος, έτσι τα ασθενοφόρα καταλήγουν να παρατάσσονται έξω από νοσοκομεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό πληρότητας των κρεβατιών κατά τη διάρκεια της νύχτας φτάνει το 98% σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός νοσοκομειακών κλινών στην Αγγλία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το King’s Fund, φιλανθρωπική οργάνωση υγείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια από τις χαμηλότερες αναλογίες κλινών προς πληθυσμό στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι έχει από τις μεγαλύτερες δαπάνες όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Keywords
Τυχαία Θέματα