Αρμενία: 20.000 πολίτες στους δρόμους υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν

Περισσότεροι από 20.000 Αρμένιοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Γερεβάν σήμερα μετά από το προσκλητήριο, που τους απηύθυνε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Νικόλ Πασινιάν. Ο Πασινιάν κατηγορεί το κυβερνών κόμμα, πως επιδιώκει να εμποδίσει την εκλογή του στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας...

Το κοινοβούλιο συνεδριάζει για το θέμα σήμερα.

Η πλατεία Δημοκρατίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας, είχε γεμίσει κατά το ήμισυ το μεσημέρι, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 50.000 διαδηλωτές,
μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

Οι διαδηλωτές ύψωναν σημαίες της Αρμενίας και φώναζαν το σύνθημα «Ο Πασινιάν είναι πρωθυπουργός» μπροστά από μια γιγαντοοθόνη που μετέδιδε τη συζήτηση στο κοινοβούλιο που συνεδριάζει από τις 11.00 για να εκλέξει τον νέο πρωθυπουργό.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί έπειτα από τέσσερις ή πέντε ώρες συζήτησης, σύμφωνα με παρατηρητές.
Επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα επί δύο εβδομάδες, ο Νικόλ Πασινιάν υποσχέθηκε νωρίτερα σήμερα ότι θα επέλθει "πολιτικό τσουνάμι" αν δεν εκλεγεί πρωθυπουργός και κάλεσε τους Αρμένιους να βγουν στους δρόμους.

Έχοντας τη στήριξη των τριών από τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ο Πασινιάν μπορεί να υπολογίζει σε 47 ψήφους, αλλά πρέπει να συγκεντρώσει 53 για να εκλεγεί. Συνεπώς χρειάζεται αποστάτες του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο έχει τις 58 από τις 105 έδρες του κοινοβουλίου και δεν έχει προτείνει υποψήφιο αντίπαλο του Πασινιάν.

Έως τώρα, το κυβερνών κόμμα είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να προτείνει υποψήφιο αντίπαλο (του Πασινιάν) και δεν αντιτίθεται στην εκλογή του.
Ωστόσο, οι τόνοι άλλαξαν σήμερα, μετά τη συνάντηση χθες, Δευτέρα μεταξύ των εκπροσώπων του κόμματος και του Πασινιάν.
Keywords
Τυχαία Θέματα