Αρχίζει... μήπως ξανά το Grexit;

Τα όσα συμβαίνουν τις ημέρες αυτές, με τις ομιλίες στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ και στο συνέδριο του Economist δεν προοιωνίζονται καλές εξελίξεις για την Ελλάδα.

Μπορεί τα κυβερνητικά παπαγαλάκια να επιχειρούν να μας πείσουν ότι η οικονομία πάει καλά...
, μπορεί ο αρχι-Γκαίμπελς του Μαξίμου, Ν. Παππάς, να βγάζει λόγους για τις τεράστιες επιτυχίες της κυβέρνησης και μπορεί ο Ντράγκι επιτέλους
να επέστρεψε το waiver μετά από 16 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, τα πράγματα είναι ξανά εξαιρετικά δύσκολα.

Κάτι τρέχει και μας το κρύβουν, κάτι έρχεται και πιθανότατα περιμένουν όλοι να τελειώσει το Brexit και να αρχίσει... μήπως ξανά το Grexit;

Για να καταλάβετε τι συμβαίνει: Η Fitch λέει ότι αν επιχειρηθεί άρση των capital controls θα χρεοκοπήσουν οι τράπεζες. Μάλιστα μέλος της ΕΚΤ τονίζει ότι οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν στα γκισέ, ήτοι οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται το τραπεζικό σύστημα. Ο καθηγητής Π. Τσακλόγλου επισημαίνει ότι αν δεν είχαν επιβληθεί οι περιορισμοί θα είχαν διαλυθεί οι τράπεζες. Επομένως, κάτι συμβαίνει και η επαναφορά του waiver μόνο 150 εκατ. ευρώ το χρόνο συνολικά και για τις 4 τράπεζες θα έχει όφελος. Μόνο η μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι θετικό στοιχείο. Το ξαναλέμε: Κάτι σοβαρό συμβαίνει με τις τράπεζες που μπορεί να έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Να θυμίσουμε μόνο ότι μια νέα αναταραχή δεν θα προβλέπει και νέα ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό θα γίνει με... bail in κι όποιον πάρει ο χάρος.

Υπάρχουν κι άλλα ανησυχητικά στοιχεία. Η ομιλία του εκδηλωτικού Γιούνκερ χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για τα όσα είπε και προειδοποίησε. Ομοίως και οι πληροφορίες που έρχονται ότι στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις έθεσε ανοικτά θέμα εργασιακών. Ανοίγουν δηλαδή τα καυτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση.

Αλλά και οι ομιλίες που έγιναν προδιαθέτουν για πολύ δύσκολες στιγμές που θα περάσει η χώρα, ως αποτέλεσμα της ανικανότητας της κυβέρνησης. Όλοι είναι εναντίον όλων. Η Βελκουλέσκου και το ΔΝΤ επιμένουν ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει και χρειάζεται γενναία αναδιάρθρωση χρέους. Ο Ρέγκλινγκ και ο Κοστέλο απαντούν ότι όλα πάνε καλά και δε χρειάζονται άλλα μέτρα. Η Αθήνα, μέσω του Χουλιαράκη, θέτει επισήμως στόχο για πλεόνασμα 1,5% με 2% ενώ οι ξένοι μας λένε να το ξεχάσουμε.

Γίνεται δηλαδή ο μεγάλος χαμός την ώρα που ο Τσίπρας πάει στο Στρασβούργο και λέει ότι θέλει να αλλάξει την Ευρώπη (ξανά) ενώ συζητά με τον Καμμένο για τον εκλογικό νόμο και ο ανεξάρτητος ψεκασμένος βάζει όλη του την ενέργεια και το μυαλό για να παίρνουν δίπλωμα οδήγησης στα 17 οι νέοι.

Οι κυβερνητικές ανοησίες περί ανάπτυξης που έρχεται συνεχίζονται, οι υπουργοί πανηγυρίζουν για τη μείωση της ανεργίας, αλλά δε μας λένε ότι παραπάνω από τους μισούς που πιάνουν δουλειά είναι με ευέλικτες μορφές εργασίας, δηλαδή mini jobs, μισθοί πείνας, πλήρης κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων.

Περιμένουμε ακόμη τις επενδύσεις να έρθουν και περιμένουμε και την έξοδο από το Μνημόνιο που μας υποσχέθηκε ο Καμμένος. Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα θα έχουμε πολλές αμφιβολίες για όσα συμβαίνουν. Και θα έχουμε πολλούς φόβους ότι κάτι κακό έρχεται και απλά αναβάλλεται μέχρι να ξεκαθαρίσει η Ευρώπη με τους Βρετανούς.

Μακάρι να βγούμε ψεύτες, όμως, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το κλίμα βαραίνει πολύ, ότι έρχονται πολύ πιο άσχημες ημέρες για την Ελλάδα και βεβαίως ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

antinews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα