Από τον Ανδρέα στον Βενιζέλο. [Η προιστορία, φωτό βίντεο]

Η ιστορία των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πλούσια, λόγω της εμβληματικής προσωπικότητας του ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος κράτησε τα ηνία του κόμματος για 22 χρόνια.Ωστόσο είναι μια ιστορία με αρκετό παρασκήνιο, μεγάλες εντάσεις και χαρακτηριστικά, που μπορούν να ερμηνευθούν με .......
ψυχολογικούς όρους.
Την Κυριακή, οι φίλοι και τα μέλη
του ΠΑΣΟΚ, θα κληθούν με αντίτιμο 2€ να υπερψηφίσουν τον μοναδικό υποψήφιο Ευάγγελο Βενιζέλο ή να τον αποδοκιμάσουν μέσω της επιλογής του "λευκού".
Από την επικράτηση των "εκσυγχρονιστών" το 1996, μέχρι το δαχτυλίδι της διαδοχής του 2004 και τη σύγκρουση Γ. Παπανδρέου-Ευ. Βενιζέλου το 2007, το NEWS 247 θυμάται και σας θυμίζει τις αλλαγές ηγεσίας σε ένα κόμμα, που κυβέρνησε στο μεγαλύτερο μέρος της Μεταπολίτευσης και αναλογικά έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα.
Η μάχη Σημίτη-Τσοχατζόπουλου
Η ιστορία μας ξεκινάει την 17η Ιανουαρίου 1996, όταν μετά από 57 ημέρες νοσηλείας στο "Ωνάσειο" και ενώ η χώρα παρέμενε ακυβέρνητη, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, υπογράφει την παραίτησή του, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαδοχή του τόσο στην πρωθυπουργία όσο και στην ηγεσία του κόμματος.
Μετά την παραίτηση του ασθενή Ανδρέα Παπανδρέου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να εκλέξει πρωθυπουργό, με το αποτέλεσμα να θεωρείται έκπληξη.
Στην πρώτη ψηφοφορία των βουλευτών του κόμματος, ο Κώστας Σημίτης πήρε 57 ψήφους, ο Άκης Τσοχατζόπουλος 53, ο Γεράσιμος Αρσένης 50 και ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος 11.
Στον δεύτερο γύρο και ενώ όλοι περίμεναν νίκη Τσοχατζόπουλου, οι "εκσυγχρονιστές", που είχαν αμφισβητήσει τους προηγούμενους μήνες τον Ανδρέα Παπανδρέου, έδειξαν τη δύναμή τους.
Ο Κώστας Σημίτης επικράτησε με 86 έναντι 75 ψήφων του Άκη Τσοχατζόπουλου και στις 22 Ιανουαρίου 1996 ορκίστηκε πρωθυπουργός, αποκτώντας φυσικά προβάδισμα και για την ηγεσία του κόμματος, ενόψει του 4ου συνεδρίου.
Στις 21 Μαρτίου, μετά από 123 ημέρες νοσηλείας ο Ανδρέας Παπανδρέου βγήκε από το "Ωνάσειο", χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή υπήρχαν πληροφορίες ότι θα πάρει μέρος στο 4ο συνέδριο του κόμματος ή θα παρέμβει στα εσωκομματικά με κάποιο τρόπο. Ωστόσο ήταν εμφανές ότι η κατάσταση της υγείας του δεν θα το επέτρεπε.
Τέσσερις μήνες μετά, στις 23 Ιουνίου 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Το συνέδριο που θα ακολουθούσε θα ήταν το πρώτο χωρίς την παρουσία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου Σημίτης και Τσοχατζόπουλος θα μονομαχούσαν και πάλι αυτή τη φορά για την ηγεσία του κόμματος.
Ο Κώστας Σημίτης είχε το ατού ότι ήταν ήδη πρωθυπουργός. Επομένως έθεσε το δίλημμα "ή πρόεδρος ή παραιτούμαι από την πρωθυπουργία", ζητώντας καθαρές λύσεις.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε το μοντέλο της διαρχίας, ζητώντας ασυμβίβαστο μεταξύ των αξιωμάτων του πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματος.
Ο Άκης Τσοχ
Keywords
Τυχαία Θέματα