ΑΝΟΗΤΟΙ ΟΣΟΙ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ...

Γράφει ο Φελνίκος

Tις τελευταίες ημέρες ολοένα και πιό συχνά λέγεται και γράφεται πως η χώρα ενδέχεται, τον Ιούνιο αν όχι και ενωρίτερον, να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές. Κι αν αυτό το υποστηρίζουν κάποιοι δημοσιολογούντες είτε υπό τη μορφή ρεπορτάζ είτε ανάλυσης θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν έχει σημασία. Τόσο μυαλό έχουν αυτές τις ανοησίες λένε και γράφουν.
Όταν όμως αυτή την ανοησία –γιατί περί ανοησίας πρόκειται όπως θα δείξω πιό κάτω- την εκστομίζουν και χείλη βουλευτών και κυβερνητικών παραγόντων τότε
υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.
Γιατί όμως θα πάμε σε εκλογές; Τι λένε αυτοί που περιφέρουν αυτό το σενάριο; Ό,τι ο πρωθυπουργός για να ξεπεράσει την πίεση που δέχεται από τους εταίρους-δανειστές θα προκηρύξει εκλογές, στις .......
οποίες αν δεν σαρώσει θα πάρει σίγουρα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του Ιανουαρίου και θα εξασφαλίσει και αυτοδυναμία. Μάλιστα.
Και ρωτώ εγώ: Ε, και; Ποιό πρόβλημα θα λυθεί; Υπάρχει σήμερα θέμα με την λαϊκή εντολή που έχει η κυβέρνηση; Υπάρχει κάποιος που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία και την παντοδυναμία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ; Κανείς. Ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδος.
Ας υποθέσουμε ότι γίνονται εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και έχει και αυτοδυναμία, τι θα συμβει; Οι εταίροι-δανειστές μας θ' ανοίξουν την κάνουλα των χρημάτων; Υπάρχει κανείς που πιστεύει κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω. Μόνον αδαείς ή ανόητοι θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν.
Είτε ο Τσίπρας έχει 36% είτε έχει 66% γι' αυτούς το ίδιο είναι. Την ίδια πολιτική και τα ίδια επιχειρήματα θα συνεχίσουν να έχουν έναντι της χώρας μας. Δεν τους ενδιαφέρει αν ο Τσίπρας έχει 149 βουλευτές ή 249. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να τηρούνται οι κανόνες χρηματοδότησης και τα συμπεφωνημένα των δανειακών συμβάσεων.
Δεν είναι λοιπόν θέμα λαϊκής εντολής. Είναι θέμα χρημάτων. Η κυβέρνηση δεν αμφισβητείται. Χρήματα δεν της δίδονται. Και δεν της δίδονται επειδή υπάρχει διαφωνία γι' αυτά που πρέπει να κάνει και όχι επειδή η κυβέρνηση δεν έχει ισχυρή λαϊκή εντολή. Τόσο απλά.
Επομένως, σφάλλουν όσοι υποστηρίζουν ότι μια νέα προσφυγή στις κάλπες θα καταστήσει την κυβέρνηση ισχυρότερη στις διαπραγματεύσεις. Οι εκλογές μπορεί να καταστήσουν ισχυρότερο τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό μέτωπο και όχι στις σχέσεις με τους εταίρους-δανειστές μας.
Αν λοιπόν υπάρξει προσφυγή στις κάλπες δεν θα είναι για να λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας. Θα είναι είτε για να λάβει εντολή ρήξης με τους εταίρους μας και εξόδου από το ευρώ είτε για να επικυρωθεί η στροφή προς τον ρεαλισμό.
Στην πρώτη περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές καθώς η χρηματοπιστωτική ασφυξία και μόνον, που εκ των πραγμάτων θα εδημιουργείτο, θα ήταν σε βάρος του, αλλά και δεν νομίζω πως είναι αυτό που θέλει η περί τον Τσίπρα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ στη δεύτερη θα έπρεπε να έλθει σε σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αλλά και σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του, κάτι που επίσης δεν είναι σίγουρο ότι το επιθυμεί ο πρωθυπουργός.
Άρα, οι εκλογές όχι μόνον δεν θα έλυναν κανένα πρόβλημα, αλλά θα δημιουργούσαν και περισσότερα. Να σταματήσει λοιπόν το καλαμπούρι περί εκλογών. Το πρόβλημα είναι τα χρήματα που μας λείπουν και όχι η λαϊκή εντολή που έχει η κυβέρνηση.
Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνει η κυβέρνηση είναι να δει πως, διαπραγματευόμενη με τους εταίρους-δανειστές, θα μπορέσει να λύσει το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει για να μην κατεβάσει ρολά το κράτος. Και όσο καθυστερεί να το λύσει τόσο τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα γι' αυτή και για όλους μας.
Αντί λοιπόν να φλυαρούν, διάφοροι, περί εκλογών, δημοψηφισμάτων και κόκκινων αλόγων ας το βουλώσουν, κι αν έχουν κάποια σοβαρή πρόταση και ιδέα για το πως θα βρεθούν τα χρήματα ας την καταθέσουν και ας βιαστούν να την υλοποιήσουν πριν μας πάρει όλους ο διάολος...
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Υπάρχει μία και μόνη περίπτωση η κυβέρνηση να προσφύγει σε εκλογές. Αν δεν αντέχει το βάρος της διακυβέρνησης και θέλει είτε να δραπετεύσει είτε να το μοιραστεί και με άλλους. Κάτι που δεν νομίζω ότι ισχύει και δεν θέλω να το πιστέψω.
Keywords
Τυχαία Θέματα