ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ


Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω γράψει πως στη «χώρα» μας, τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζονται με τον πλέον ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ τόσο από την … «πολιτεία», όσο και από τους απλούς «ιθαγενείς» της, μιας μεγάλης (τουλάχιστον) μερίδας, ενώ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αντιμετωπίζονται με πλήρη ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. Σου λέει ο άλλος, «μακριά από το σπίτι μου, και ας είναι και στον γείτονα»! Κάποιοι τώρα, θα με χαρακτηρίσουν υπερβολικό, θα πουν πως «ισοπεδώνω» τα πάντα, και άλλα πολλά, ψάχνοντας
για ένα βολικό άλλοθι, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ζούμε στα χρόνια της ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ, στα χρόνια που οι όποιες (επιλεκτικές) ευαισθησίες ορισμένων, εκδηλώνονται κατά την περίοδο των «ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ», εκδηλώσεις οι οποίες έχουν..... ουσιαστικά «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ». Όχι πως δεν υπάρχουν πραγματικοί ΑΝΘΡΩΠΟΙ, με ατσάλινα πιστεύω. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί, και είναι πάρα πολλοί, γιατί αλλιώς θα έπεφτε κεραυνός και θα μας έκαιγε όλους.
Διάβασα ένα άρθρο, κλασικό παράδειγμα ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑΣ και ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, και σας το μεταφέρω….. «Έβγα έξω ρε από εδώ. Δεν θέλω ανάπηρους στον χώρο μου, στο ταξί μου”. Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΙΝ ΤΙΜΕ Ήταν δυο μετά τα μεσάνυχτα, 25/5, περιοχή Νέας Σμύρνης. Ούρλιαζε οδηγός ταξί, απευθυνόμενος σε επιβάτη με κινητική αναπηρία που μόλις είχε επιβιβαστεί στο πίσω κάθισμα για να επιστρέψει σπίτι του ύστερα από μια πολύ κοπιαστική βραδιά. “Θα αστειεύεσαι άνθρωπέ μου, άντε μπράβο ξεκίνα”. “Ποιος αστειεύεται ρε. Θα δεις τι θα πάθεις” : Η άγρια ανταπάντηση του οδηγού ταξί συνοδευόμενη από την απειλή προσφοράς ενισχύσεων από ετοιμοπόλεμους συναδέλφους – “σε ένα λεπτό θα είναι δέκα εδώ” – απευθυνόταν τόσο στον επιβάτη όσο και στους τέσσερις άναυδους φίλους του που ήταν εκεί για να μη περιμένει το ταξί χωρίς παρέα. “Κατέβα ρε, δεν θέλω ανάπηρους στο ταξί μου. Γιατί ρε αλήτες δεν μου είπατε ότι θα παραλάβω ανάπηρο;”. Ο επιβάτης που ενώπιον της απειλής ακόμα και ξυλοδαρμού υποχρεώθηκε εσπευσμένα να αποβιβαστεί ήταν ο κοινωνιολόγος και συγγραφέας (με σπαστική τετραπληγία) κύριος Ανδρέας Κουζέλης εκ των ιδρυτών της Κίνησης Χειραφέτησης ατόμων με αναπηρία. Δυο ώρες πριν το επεισόδιο είχε πρωταγωνιστήσει ως guest star της προχωρημένης καλλιτεχνικής ομάδας Quilombola στην παράσταση “ανθρώπινου ζωολογικού κήπου” που είχε στηθεί στη πλατεία της Νέας Σμύρνης. Του τα έφερε έτσι η τύχη ώστε να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με το “κτήνος” πριν καν προλάβει να γεμίσει ξανά τις μπαταρίες του. Είχε “αδειάσει” προσφέροντας προηγουμένως στο πολυπληθές κοινό τη δυνατότητα να νιώσει και να προσλάβει παραστατικά τι εστί ρατσιστική ασχήμια.
Όπως κάθε καλλιεργημένος άνθρωπος έτσι και ο κ. Κουζέλης δεν είναι εκδικητικός. Καίτοι σε πλεονεκτική θέση – τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες, γνωστά εξ’ αρχής τα στοιχεία της εταιρίας ταξί που κλήθηκε να τον παραλάβει, γνωστά πλέον και τα στοιχεία του οδηγού – τόσο αυτός όσο και η Κίνηση της οποίας μετέχει (κοινή η απόφαση) προσφέρει στον θύτη την εναλλακτική διέξοδο που ο ίδιος του στέρησε. Προκειμένου να αποφύγει την δίωξη με ότι αυτή ενδεχομένως συνεπάγεται (εκδίωξη από την εταιρία, αφαίρεση της άδειας εργασίας), μπορεί να μετάσχει στην επόμενη παράσταση ανθρώπινου ζωολογικού κήπου ως special guest star στον ειδικά γι’ αυτόν διαμορφωμένο ρόλο του “ιδανικού παραδείγματος προς αποφυγήν”. Με την άδεια του κ. Κουζέλη και της Κίνησης Χειραφέτησης ατόμων με αναπηρία η πρόταση δημοσιοποιείται μέσω του www.presspublica.gr (και της ενότητας ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ) με ταυτόχρονη την δέσμευσή μας ότι θα μεριμνήσουμε ώστε η απάντηση να δοθεί σε εύλογο (σύντομο) χρόνο.» ΠΗΓΗ: http://www.presspublica.gr/
Αυτά είναι τα ΑΙΣΧΗ συνέλληνες. Ο ανάπηρος θα μόλυνε το ταξί αυτού του «ευαίσθητου κυρίου», ο οποίος είμαι πολύ περίεργος να μάθω ΤΙ θα έκανε, αν ήταν εκείνος στη θέση του κυρίου Κουζέλη ΑΥΤΟΣ, η κάποιος από την οικογένεια του. Και τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ο ΙΔΙΟΣ και ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ρατσισμός απέναντι στα άτομα με αναπηρία, βασιλεύει και στα ΚΕΠΑ, όπου με την παραμικρή ευκαιρία, σφάζονται οι ανάπηροι…. ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ!
Βασίλης Τσούγκαρης [email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα