Άλλα ντ' άλλων στο ευρωπαϊκό και ελληνικό μπάσκετ!

Άλλη μια χρονιά με μπερδέματα,παράνοιες και περίεργα θα δούμε στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ? Πάλι θα τραβάμε τα μαλλιά μας (όσοι παρακολουθούμε το μπάσκετ όπου διαπρέπουν Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός) με αυτά που θα βλέπουμε σε Ευρώπη και Ελλάδα? Διαβάστε περισσότερα.....

Παρακολουθώντας τα προκριματικά της Ευρωλίγκα, στην πιο κρίσιμη φάση της αναμέτρησης Μπάνβιτ-Οστάνδη, 20’’ πριν το τέλος, υπήρξε διεκδίκηση της μπάλας με δύο αντιπάλους να βάζουν ταυτόχρονα τα χέρια τους στην μπάλα. "Τί δείχνει το βελάκι;" ρώτησαν από τους πάγκους. "Τζάμπολ" είπαν οι διαιτητές. Ο Έλληνας προπονητής
Δημήτρης Ιτούδης έδειξε στους απορημένους συνεργάτες τους πως ο κανονισμός άλλαξε κι επανέρχεται το τζάμπολ σε περιπτώσεις διπλής κατοχής.

Τι θα ισχύσει σε Ευρωλίγκα και Γιούροκαπ

Ρωτώντας τον κορυφαίο συντάκτη διαιτησίας, Άγγελο Αρτελάρη, επιβεβαίωσε ότι οι αλλαγές κανονισμών που συζητήθηκαν να εφαρμοστούν από το καλοκαίρι του 2014 στο παγκόσμιο, θα τις δούμε άμεσα ΜΟΝΟ στην Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ.

Τί θα δούμε; Καταρχάς πολλά σφυρίγματα σε επαφές με σκοπό να προστατευθεί η επίθεση από το σκληρό παιχνίδι. Η αποβολή ενός παίκτη μετά από δύο αντιαθλητικά επεκτείνεται και σε αποβολή μετά από δύο τεχνικές ποινές.

Στην τεχνική ποινή οι βολές δεν θα είναι δύο, αλλά μία και μετά η κατοχή παραμένει στην ομάδα που την εκτέλεσε.

Μια σημαντική αλλαγή είναι ότι αν ο επιτιθέμενος βρίσκεται σε διαδικασία διείσδυσης προς το αντίπαλο καλάθι, είτε για σουτ, είτε για πάσα, ο αμυνόμενος ο οποίος παραμένει στη διακεκομμένη γραμμή αλλά και έχει πάρει θέση, δεν έχει δυνατότητα να πάρει επιθετικό φάουλ. Επανέρχεται ή επιβάλλεται πλέον η no charging area κάτι που υπήρχε μεν, αλλά δεν στηριζόταν φανατικά.

Ο κόουτς είναι υποχρεωμένος ν’ αναφέρει αν το τάιμ άουτ είναι των 30 δευτερολέπτων ή του ενός λεπτού. Ο καθένας δικαιούται τρία τάιμ άουτ του ενός λεπτού και δύο των 30 δευτερολέπτων, εκ των οποίων τα τρία στο δεύτερο ημίχρονο. Στο τελευταίο δίλεπτο του ματς χάνει το ένα, εφόσον δεν έχει ζητήσει κανένα από τα τρία.

Στην Ελλάδα δεν... ισχύουν οι κανόνες

Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θα τα βλέπουμε αποκλειστικά στους ευρωπαϊκούς αγώνες και όχι στα ελληνικά παρκέ.

Οι ομάδες μας στην Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ, θα αγωνιστούν υπό τους συγκεκριμένους κανόνες, όταν όμως θα έρθουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα πρέπει να λειτουργήσουν υπό τις παλιές συνθήκες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ΦΙΜΠΑ θα εφαρμόσει τις αλλαγές από το προσεχές καλοκαίρι οπότε θα ακολουθήσουν και τα τοπικά πρωταθλήματα τα οποία διεξάγονται με τους κανόνες τους.

Για άλλη μία φορά το μπάσκετ αποδεικνύει και κυρίως επιδεικνύει τον παραλογισμό του επιβεβαιώνοντας τον βασικό λόγο που δεν μπορεί να κερδίσει περισσότερο κόσμο: δεν υπάρχει ενιαία γραμμή, δεν βλέπουμε το ίδιο μπάσκετ. Ως αποτέλεσμα δεν γίνεται να απαιτούμε από τους φιλάθλους να προσαρμόζονται κάθε χρόνο σε νέες συνθήκες, ενώ παράλληλα τους ζητούμε πλέον να ακολουθούν τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της κάθε διοργάνωσης.

Κοινώς, αν στα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός της Α1 δείτε να εκτελείται μία βολή σε τεχνική ποινή και όχι δύο, μην τα βάλετε με το στενό οικογενειακό κύκλο του διαιτητή, αυτή την φορά είναι ο μοναδικός που δεν ευθύνεται για το χάος των κανονισμών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το βράδυ θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να παρακολουθήσουμε μαζί τον πρώτο αγώνα του διηπειρωτικού ανάμεσα στην Πινιέιρος και τον Ολυμπιακό. Ιστορική στιγμή διότι διεξάγεται μετά από 17 χρόνια και ποιος ξέρει πότε θα αποφασίσουν να το διοργανώσουν πάλι.
Keywords
Τυχαία Θέματα