WorkTok: Τι είναι αυτή η νέα τάση που κατακλύζει το TikTok


Το TikTok δεν είναι μόνο viral συνταγές, χορογραφίες και social medium που influencers έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν ένα ακόμη προϊόν.
Το κοινωνικό δίκτυο έχει και μια άλλη πλευρά, καθώς αποτελεί μέσο επικοινωνίας πολιτικών που επιδιώκουν να μοιραστούν τις ιδέες τους αλλά και ειδικών που επιθυμούν να παρέχουν συμβουλές. Σε όλο αυτόν τον διαδικτυακό κόσμο, υπάρχουν και εκείνοι που μιλάνε για τις δικές τους εμπειρίες στον χώρο εργασίας.
Όταν στο TikTok μιλούν για τα επαγγελματικά τους
Εκεί, λοιπόν, που κάποιος χαζολογά με ένα viral χορευτικό, ο αλγόριθμος του «πετάει» έναν λογαριασμό
με μια επαγγελματική συμβουλή.
Το hashtag #worktok έχει εκτοξευτεί, συγκεντρώνοντας πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια προβολές και μετατρέπει το TikTok σε χώρο συζητήσεων για την εργασία. Ο καθένας έχει την ευκαιρία να περιγράφει δικά του βιώματα, δίχως να διστάζει να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.
Υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι μετέδωσαν live την παραίτησή τους και άρχισαν να χτίζουν τη φήμη τους ως career coach. Μιλούν για τις δουλειές των ονείρων τους και εξηγούν τις αλλαγές των μισθών τους, μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, δεν πρόκειται για κάποιους brand ambassadors που πληρώνονται για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σε χώρους εργασίας, αλλά για καθημερινούς ανθρώπους που παρέχουν μη εγκεκριμένες συχνά αφιλτράριστες ματιές στο εργασιακό τους περιβάλλον.
«Το worktok προέκυψε επειδή οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το TikTok σε μια εποχή αβεβαιότητας στον εργασιακό χώρο», σχολιάζει η Σάρα ΜακΚορκντέιλ, ιδρύτρια της βρετανικής επιχείρησης CORQ που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφόρησης για τους influencers.
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η χρήση του TikTok εκτοξεύτηκε το 2020, στο αποκορύφωμα της πανδημίας, με 100 εκατ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες στις ΗΠΑ και η πορεία του συνεχίστηκε ανοδικά. Τον Μάρτιο του 2023, οι χρήστες στις ΗΠΑ είχαν αυξηθεί στους 150 εκατ..
Το κενό που έρχεται να καλύψει το #worktokΤα υβριδικά μοντέλα εργασίας, όπως υποστηρίζει η ΜακΚορκντέιλ, έχει δημιουργήσει ένα κενό αναφορικά με τις σχέσεις που δημιουργούνται σε έναν εργασιακό χώρο. «Αν εργάζεσαι από το σπίτι δεν έχεις στιγμές επαφής με τους συναδέλφους. Αν βρήκες μια δουλειά εν μέσω πανδημίας, ενδεχομένως να μην έχεις συναδέλφους με τους οποίους είσαι πολύ κοντά».
Αυτές οι ελλείψεις έχουν ωθήσει εργαζομένους στην αναζήτηση μιας κοινότητας και η συζήτηση οδηγεί στα social media και τη δημιουργία του #worktok.
Η Μίτσι Νγκουιέν, που εργαζόταν ως υπεύθυνη μάρκετινγκ προϊόντων στη Meta, είδε το TikTok ως διέξοδο.
Keywords
Τυχαία Θέματα