10 τρόποι για να σταματήσεις να επαναλαμβάνεις τα λάθη των προηγούμενων σχέσεων

Αναρωτιέσαι πώς θα πετάξεις από πάνω σου τις σκιές του παρελθόντος; Δεν είναι ασυνήθιστο, οι άνθρωποι που έχουν χωρίσει να ανακαλύπτουν ότι τους ελκύουν σύντροφοι με τα ίδια -μεταξύ τους- χαρακτηριστικά.
Αλλά όσο μεγαλώνεις και μαθαίνεις πράγματα για σένα....
, είναι σημαντικό να επανεξετάζεις τις επιλογές σου σε σχέση με τους ερωτικούς σου συντρόφους και να δείς, τι μαθήματα μπορούν να σου διδάξουν οι εμπειρίες σου.
Με το να είσαι πιο «προσεκτικός/ή» στα σημάδια που σου δείχνουν πιθανά προβλήματα με ένα μελλοντικό σύντροφο, θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να αποφύγει μια κακή ερωτική σχέση.
Το
κλειδί για να αναρρώσεις από το παρελθόν, είναι να πάρεις την απόφαση να σταματήσεις να αναλώνεσαι σε προσπάθειες να σώσεις οπωσδήποτε μια αρνητική σχέση και αν πραγματικά πιστεύεις ότι αξίζεις να αγαπιέσαι και να είσαι ευτυχισμένος/η δεν θα συμβιβάζεσαι με λιγότερα απ' όσα αξίζεις, στις σχέσεις σου με τους άλλους.
Η Κατερίνα, είναι μια έξυπνη και γοητευτική μόνη μαμά περίπου 40 ετών, που τον τελευταίο καιρό έχει καταλάβει ότι επαναλαμβάνει τις ίδιες αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος, διότι συνήθως ερωτεύεται άντρες συναισθηματικά απρόσιτους, όπως ήταν και ο πατέρας της που τους εγκατέλειψε όταν εκείνη ήταν 7 ετών.
«Συνήθως μπλέκω με άντρες που είτε με απατούν ή με πληγώνουν ή γρήγορα, με εγκαταλείπουν» λέει η Κατερίνα και η παρατήρησή της, είναι προφανές ότι καθρεφτίζει ένα σημαντικό κομμάτι της παιδικής της ηλικίας.
Ανησυχείς ότι επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη; Το να βγαίνεις από την άρνηση και τις επιρροές του παρελθόντος δεν είναι εύκολη δουλειά αλλά έχεις την ευκαιρία να το καταφέρεις και να χτίσεις το είδος της σχέσεης που καμία σχέση δεν έχει με το παρελθόν και τα άσχημα βιώματά σου.
Οι 10 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να επαναλαμβάνεις τα λάθη των προηγούμενων σχέσεων:
1. Γύρνα πίσω στη παιδική σου ηλικία. Αν για παράδειγμα είσαι άνθρωπος που θέλει να ευχαριστεί πάντα τους άλλους, είναι πιθανό να ελκύεσαι από ανθρώπους που προσπαθείς να «φτιάξεις» ή να «διορθώσεις». Σκέψου με ποιο τρόπο έχουν επηρεάσει τις επιλογές σου, οι συμπεριφορές των γονιών σου.
2. Δέξου το δικό σου μερίδιο ευθύνης. Για παράδειγμα, αν έχεις βιώσει ως παιδί το μοντέλο ενός γονιού απρόσιτου ή ενός γονιού που έφυγε, μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις μια τάση να αποφεύγεις την οικειότητα ή να φοβάσαι την εγκατάλειψη. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως επειδή ο γονιός σου ήταν έτσι, είσαι και εσύ, υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να “κουβαλάς” έστω και μέρος αυτού του χαρακτηριστικού, λόγω του γονεϊκού προτύπου που είχες ως παιδί, και να μην το γνωρίζεις.
3. Επανεξέτασε τις προσδοκίες σου. Μπορεί να εστιάζεις στο πώς θα έπρεπε να είναι η σχέση σου και όχι στο πώς πραγματικά είναι και αυτό να σε απογοητεύει. Δεν υπάρχει αδερφή ψυχή ή τέλειος σύντροφος.
4. Αν σταματήσεις να είσαι θύμα, θα έρθουν θετικά πράγματα στη ζωή σου. Αν δείς τον εαυτό σου σαν θύμα, οι πράξεις σου θα επιβεβαιώσουν την αρνητική πλευρά του εαυτού σου. Αντιθέτως, εστίασε στις δυναμικές που σε βοήθησαν να αντιμετωπίσεις μέχρι τώρα τη ζωή. Μην έχεις εμμονές με τις επιλογές που έκανες στο παρελθόν αλλά μάθε από αυτές.
5. Μη βιάζεσαι να μπείς σε μια καινούρια ερωτική σχέση. Σιγουρέψου ότι βγαίνεις με κάποιον πολύ καιρό πρίν μπείς σε κάτι πιο σοβαρό μαζί του ώστε να ελαχιστοποιήσεις τη πιθανότητα ενός χωρισμού.
6. Σιγουρέψου ότι με τον/τη μελλοντικό/ή σύντροφό σου, έχετε τις ίδιες αξίες. Αν παντρευτείς κάποιον με τον οποίο έχετε δραματικές διαφορές, θα αντιμετωπίσεις περίπλοκα ζητήματα που θα σε αυξήσουν το κίνδυνο να χωρίσεις.
7. Προσπάθησε να μη συγκρίνεις τη σχέση σου με τους φίλους σου. Ο φόβος ότι θα μείνεις μόνος/η σου, είναι κακός σύμβουλος και μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος επιλογές συντρόφων.
8. Μη συγκρίνεις τις ερωτικές σου σχέσεις με τη σχέση των γονιών σου. Προσπάθησε να δείς τον εαυτό σου ως έναν άνθρωπο ικανό και διατεθειμένο να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβει.
9. Χρησιμοποίησε θετική διάθεση και προθέσεις , λέγοντας πάντα στον εαυτό σου «Είμαι ικανός να να δημιουργήσω σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης». Αναγνώρισε κάθε τι θετικό στη καθημερινότητά σου ώστε να έχεις τη δύναμη να προκαλείς θετικά πράγματα στη ζωή.
10. Εστίασε σε πράγματα που μπορείς να ελέγξεις. Αναγνώρισε ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τη συμπεριφορά του/της πρώην συζύγου ή των γονιών σου αλλά μπορείς να διαλέξεις έναν/μία σύντροφο που θα μοιράζεται τις ίδιες αξίες και απόψεις για την αγάπη, τη πίστη και τη δέσμευση.
Με υπομονή και επιμονή, μπορείς να αρχίζεις να οραματίζεσαι το είδος της ζωής που θέλεις. Δεν χρειάζεται να αφήνεις το παρελθόν να ορίζει τις αποφάσεις σου, στο παρόν. Η πίστη σου στην αγάπη μπορεί να αποκατασταθεί, χτίζοντας σχέσεις βασισμένες στην οικειότητα και στην εμπιστοσύνη κι αυτό θέλει πολύ δουλειά αλλά δεν είναι κάτι που δεν γίνεται.
Θυμήσου ότι σε αυτό το ταξίδι, οφείλεις να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου και τους άλλους!
Terry Gaspard
Πιστοποιημένη θεραπεύτρια με ειδίκευση στο διαζύγιο
Αρχική Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/
Keywords
Τυχαία Θέματα