Ξεχασμένο πρωτότυπο: Mazda RX-01

17:01 2/1/2016 - Πηγή: AutoBlog

Παρουσιάστηκε στην έκθεση αυτοκινήτου του Τόκιο το 1995, με το Mazda RX-01 να ήταν η πρόταση της ιαπωνικής εταιρίας για την επόμενη γενιά του Mazda RX-7.

Μηχανικά το RX-01 διέθετε έναν 1,3 λίτρων Wankel περιστροφικό κινητήρα απόδοσης 220 ίππων, τοποθετημένο μπροστά, ωστόσο, λόγω του συμπαγούς μεγέθους του, ήταν σε θέση να τοποθετηθεί πιο πίσω και κάτω, έχοντας καλύτερη κατανομή βάρους.

Εμφανισιακά το RX-01 διέθετε τις ρέουσες γραμμές και τις στρογγυλεμένες καμπύλες που υπήρχαν στην τρίτη

γενιά του RX-7, με το RX-01 να ενσωμάτωνε κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες, όπως λεπτούς LED προβολείς και ένα ενσωματωμένο μπροστινό σπόιλερ, που συνέβαλε στην αύξηση της κάθετης δύναμης πάνω στον μπροστινό άξονα, ενώ βοηθούσε επίσης στην διοχέτευση αέρα στον κινητήρα.

Το εσωτερικό του πρωτοτύπου διέθετε τέσσερα καθίσματα, αν και τα πίσω πρακτικά ήταν σχεδόν άχρηστα. Τα καθίσματα και η κεντρική κονσόλα ήταν ντυμένα με μαύρο δέρμα, με κόκκινες λεπτομέρειες για αντίθεση. Τελικά, το Mazda RX-01 δεν πέρασε στην παραγωγή και προσωπικά θα έλεγα ότι ευτυχώς που δεν πήρε το πράσινο φως. Το RX-01, όμως, άνοιξε το δρόμο για το Mazda RX-Evolv concept, που τελικά μετατράπηκε στο νέο RX-8.

[See image gallery at www.autoblog.gr]

Keywords
Τυχαία Θέματα