Το υπερυψωμένο λεωφορείο από την Κίνα σκουριάζει εγκαταλελειμμένο

Τον τελευταίο καιρό διαβάσαμε πολλά για το “αιωρούμενο” λεωφορείο/τραμ στην Κίνα, το οποίο δικαιολογημένα συγκέντρωσε πάνω του πολλά βλέμματα και βρέθηκε στο παγκόσμιο επίκεντρο της δημοσιότητας. Ακόμα και για την πολύ μικρή πιθανότητα να μην έχεις ακούσει τίποτα σχετικά, μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ και εδώ για να δεις περί τίνος πρόκειται.

Μερικούς μήνες μετά την επίσημη παρουσίαση του λοιπόν, το Transport Elevated Bus όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έχει εγκαταλειφθεί και σκουριάζει σε ένα χώρο δοκιμών

κάπου στο Qinhuangdao.

Θυμίζουμε πως όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, το όλο εγχείρημα φάνταζε ως μία καινοτόμα ιδέα που θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα των αστικών μετακινήσεων: μεγάλη χωρητικότητα και “πέρασμα” πάνω από τα υπόλοιπα οχήματα χωρίς να κολλάει στην κίνηση.

Λίγο καιρό μετά όμως παρουσιάστηκαν τα πρώτα εύλογα ερωτήματα. Κατ’ αρχάς τρέχει πάνω σε ράγες, κάτι που το τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με τα τραμ. Δεύτερον, το συνολικό ύψος κάτω από το TEB περιορίζεται στα 2,1 μέτρα, όταν η κινέζικη νομοθεσία επιτρέπει την κυκλοφορία οχημάτων με μέχρι και το διπλάσιο ύψος στους δρόμους. Τρίτον, δε στρίβει. Τέταρτον, δεν υπάρχει ξεκάθαρος και επαρκής τρόπος διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εν τέλει δηλαδή, μάλλον η παρουσία του δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυνε…

Το χειρότερο απ’ όλα βέβαια μάλλον ήταν οι φήμες που κυκλοφόρησαν, ότι το όλο project δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μια απάτη, γεγονός που έκανε τους επενδυτές να απομακρυνθούν τρέχοντας.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Η εγκατάλειψη του οχήματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2017, οπότε και λήγει το ενοικιαστήριο συμβόλαιο της εταιρίας με την ιδιοκτήτρια του χώρου δοκιμών. Τι θα συμβεί από εκεί και πέρα παραμένει μυστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα