Το ξεχασμένο supercar της Audi που δεν κατασκευάστηκε ποτέ

Πίσω στην δεκαετία του ’30 η αυτοκίνηση άρχισε σιγά σιγά να κάνει δειλά βήματα εξέλιξης και βελτίωσης. Η Auto Union τότε κατασκεύαζε τα φημισμένa αγωνιστικά αυτοκίνητα και ο Dr. Ferdinand Porsche και ο πρώην οδηγός αγώνων Adolf Rosenberger, λίγο πριν ξεκίνησαν την εταιρία Hochleistungs Motor. Στο μυαλό τους είχαν να δημιουργήσουν ένα τριθέσιο supercar της εποχής το οποίο θα είχε πάνω του όλη την τεχνολογία των τότε αγωνιστικών.

Το αυτοκίνητο το ονόμασαν Type 52 και μηχανικά θα φορούσε έναν κομπρεσοράτο V16 κινητήρα ο οποίος θα ήταν τοποθετημένος στο κέντρο, πίσω από τα καθίσματα.

Λίγο μετά οι 4 γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Audi, DKW, Horch και Wanderer, ενώθηκαν σε μία και έτσι δημιουργήθηκε η Auto Union GmbH. Ο Χίτλερ το 1933 ανακοίνωσε ένα κρατικά επιχορηγούμενο αγωνιστικό πρόγραμμα. Η Auto Union πήρε ένα μεγάλο ποσό ώστε να ετοιμάσει το καλύτερο αγωνιστικό αυτοκίνητο του κόσμου, καλύτερο από αυτό που είχε δημιουργήσει τότε η Mercedes-Benz με δικά της χρήματα. Η Auto Union εξαγόρασε την Hochleistungs Motor του Dr. Porsche και έτσι η σχεδίαση του αγωνιστικού ξεκίνησε.

Οι περισσότεροι ξέρετε την ιστορία. Τα Auto Union κέρδισαν 25 αγώνες από το 1935 έως 1937 αλλά ο Dr. Porsche μαζί με τον αρχιμηχανικό Karl Rabe, πάντα είχανε στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη κατασκευή του Type 52, παρότι του Porsche, του είχε ανατεθεί από τον Χίτλερ, να δημιουργήσει το “αυτοκίνητο του λαού”.

O Dr. Porsche και ο Dr. Erwin Komenda, ο άνθρωπος που αργότερα σχεδίασε την Porsche 356, την πρώτη Porsche που κατασκευάστηκε ποτέ, ετοίμασαν τα πρώτα σκίτσα του supercar. Είχανε φανταστεί ότι το αυτοκίνητο θα φορούσε τον V16 4.4 λίτρων αγωνιστικό κινητήρα, ο οποίος από 295 άλογα, στην έκδοση δρόμου θα απέδιδε 200 άλογα. Η θέση του οδηγού θα ήταν στο κέντρο, όπως έκανε η McLaren με την McLaren F1 60+ χρόνια μετά, με τους δύο επιβάτες να κάθονται δεξιά και αριστερά του οδηγού. Το supercar θα εφοδιαζόταν με ένα 5-τάχυτο κιβώτιο το οποίο θα του έδινε την δυνατότητα να κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε περίπου 8.5 δευτ. και να έχει τελική μεγαλύτερη των 200 χλμ/ώρα.

Το γιατί τελικά το Type 52 δεν κατασκευάστηκε ποτέ, παραμένει ασαφές. Σίγουρα το αυτοκίνητο μπορεί να χαρακτηριστεί ως o προπομπόw των τωρινών supercar και hypercar όπως η 911, το R8 αλλά και της Veyron, αφού το 2000, η Audi είχε παρουσιάσει το Audi 2000 Rosemeyer concept, το πρωτότυπο που βασίστηκε πάνω στα σχέδια του Type 52 και στην ουσία δεν ήταν τίποτε άλλο από το πρωτότυπο πάνω στο οποίο βασίστηκε η Bugatti Veyron.


Διαβάστε Περισσότερα »

Keywords
Τυχαία Θέματα