Το Παρίσι εξαιρεί τα κλασικά αυτοκίνητα από την απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο του

Το Παρίσι αντιμετωπίζει από τα σοβαρότερα προβλήματα σε θέμα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και γι’αυτό έχει περιορίσει δραστικά τον επιτρεπόμενο αριθμό αυτοκινήτων στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, μετά από πολυήμερες υπερβάσεις των ορίων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, καθώς επίσης έχει προβεί στην απαγόρευση των αυτοκινήτων κάθε 1η Κυριακή του μήνα στην Champs-Élysées.

Παλιότερα μάλιστα ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα απαγόρευε και την κυκλοφορία των παλαιών αυτοκινήτων στο κέντρο του, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές CO2. Όμως, η Fédération Française des Véhicules

d’Epoque, το Γαλλικό παράρτημα της Fédération Internationale des Véhicules Anciens (FIVA), κατάφερε και ήρθε σε συμφωνία με τους ιθύνοντες του Παρισιού και οι χομπίστες με τα κλασικά αυτοκίνητα θα εφοδιαστούν με ένα ειδικό αυτοκόλλητο, που θα τους εξαιρεί από την απαγόρευση.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε αυτοκίνητο από το 1986 και πίσω, από τη στιγμή που θα διαθέτει το σηματάκι Carte Grise de Collection, θα μπορεί να εισέλθει ελεύθερα στο κέντρο του Παρισιού. Τα μη κλασικά παλιά αυτοκίνητα θα φέρουν μόνο το σήμα Carte Grise de Normale, και θα τους απαγορεύεται η είσοδος στο κέντρο από τις 8 το πρωί, μέχρι 8 το βράδυ, με τα σαββατοκύριακα να είναι ανοιχτά για όλα τα αυτοκίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα