Το κόστος μείωσης των εκπομπών CO2 είναι μεγαλύτερο από αυτό που πιστεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Downsizing. Ένας όρος που μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν αναγκαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσουν το μέσο όρο εκπομπών CO2 των μοντέλων τους, ώστε να πληρούν τους όλο και αυστηρότερους κανόνες, που το 2021 θέλουν τον μέσο όρο των εκπομπών να πέφτει στα 95 γρ/χλμ.

Έτσι οι εταιρίες, για να μην έρθουν αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα, έχουν ετοιμάσει τρικύλινδρους μικρής χωρητικότητας κινητήρες, έχουν αναπτύξει συστήματα Start/Stop, έχουν δώσει ιδιαίτερα σημαντικό βάρος στην αεροδυναμική, έχουν ετοιμάσει

συστήματα απενεργοποίηση κυλίνδρων, παρουσιάζουν όλο και περισσότερα, υβριδικά, plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κάνουν χρήση ελαφρύτερων υλικών, ώστε να καταφέρουν να ρίξουν τον μέσο όρο των εκπομπών κάτω από το φράγμα των 100 γρ/χλμ. Πολλές φορές όμως, τα νούμερα που ανακοινώνουν οι εταιρίες, έχουν απόκλιση που φτάνει μέχρι και το 45% στη πραγματικότητα.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω απαιτούνται χρήματα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δηλώνουν πως το κόστος μείωσης των εκπομπών CO2 έχει αυξηθεί από 30 έως 40 ευρώ ανά γραμμάριο. Αυτό σημαίνει πως μια μείωση από τα 127 γρ/χλμ εκπομπών CO2 στα 95 γραμμάρια, θα κοστίσει σε κάθε αυτοκινητοβιομηχανία το ποσό των 1.280 ευρώ ανά αυτοκίνητο. Το ποσό αυτό είναι ελαφρώς διαφορετικό από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, αναλόγως της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί σήμερα, αλλά είναι μεγαλύτερο από τις προβλέψεις της Ε.Ε που ισχυρίζεται πως η προσπάθεια αυτή θα κόστιζε λιγότερο από 1.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο.

Αν πολλαπλασιάσεις το ποσό αυτό με τις πωλήσεις των εταιριών θα διαπιστώσεις που οι αυτοκινητοβιομηχανίες έρχονται αντιμέτωπες με ένα τεράστιο κόστος. Για το VW Group για παράδειγμα, που πέρυσι πούλησε περισσότερα από 10 εκατ. αυτοκίνητα, το κόστος μείωσης των εκπομπών θα της κοστίσει περίπου 12,8 δισ. ευρώ! Τεράστιο ποσό για το αντέξει ακόμη και ένα κολοσσός όπως η VW. Έτσι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν να βγάλουν στην αγορά όλο και περισσότερα υβριδικά, plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με την VW να δηλώνει πως έως το 2018 θα διαθέτει στην αγορά 20 τέτοια μοντέλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος όρος των 95 γρ/χλμ δεν είναι ίδιος για όλες τις εταιρίες. Κάθε μάρκα, έχει τον δικό της “εξατομικευμένο” στόχο που καθορίζεται συνυπολογίζεται το μέσο βάρος των οχημάτων της. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η Fiat, που έχει τον ελαφρύτερο στόλο με μέσο όρο τα 1.209 κιλά, πρέπει να πιάσει τον στόχο των 85 γραμμαρίων CO2 ανά χιλιόμετρο. Η Daimler που έχει τον βαρύτερο στόλο με 1.583 κιλά από την άλλη, πρέπει να πιάσει τον στόχο των 101 γρ/χλμ μέχρι το 2021.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μείνει στον στόχο των 95 γρ/χλμ, έχοντας ως απώτερο στόχο τα 75 γρ/χλμ. Για να πείσει τους πολίτες των 28 κρατών-μελών της, να αντικαταστήσουν το “μεγάλο, παλιό ρυπογόνο” αυτοκίνητό τους, με ένα νέο, μικρής χωρητικότητας κινητήρα, αυτοκίνητο που θα έχει πολύ μικρότερες εκπομπές, θα τους προσφέρει οικονομικά κίνητρα. Απώτερος στόχος της ΕΕ είναι έως το 2050, να μην κυκλοφορούν αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη.

Bonus! Αν έχεις χρόνο, δες και ένα ντοκιμαντέρ για την ατμοσφαιρική ρύπανση που αντιμετωπίζει η Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα