Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε υπέρ της Daimler. Η Γαλλική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ταξινομήσει τις Mercedes μέσα σε δύο ημέρες

Κάθε φορά που βλέπω άλλο ένα επεισόδιο αυτού του serial αναρωτιέμαι αν πρέπει ή όχι να το αναμεταδώσω γιατί δεν ξέρω μέχρι ποιο σημείο έχει κουράσει ακριβώς αυτή η υπόθεση. Τέλος πάντων… Το Γαλλικό Δικαστήριο στο οποίο είχε απευθυνθεί η Daimler για να άρει την παύση ταξινομήσεων που επέβαλλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρα για Mercedes με ημερομηνία κατασκευής πέραν του Ιουλίου του 2013, αποφάσισε να κάνει ακριβώς αυτό.

Το

Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε να άρει την παύση ταξινομήσεων. Να θυμίσω με λίγα λόγια την ιστορία: το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γαλλίας είχε σταματήσει να ταξινομεί νέες Mercedes επειδή η εταιρία δεν συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και συνεχίζει να χρησιμοποιεί το απαγορευμένο R134a ψυκτικό αντί για το νέο, πιο φιλικό στο περιβάλλον, R1234yf γιατί πιστεύει πως το τελευταίο, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο φωτιάς σε περίπτωση ατυχήματος. Ανεξάρτητες μελέτες καθώς και πειράματα που έκανε το γερμανικό KBA έδειξαν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που ισχυρίζεται η Mercedes αλλά τα αποτελέσματα αυτά δεν άλλαξαν κάτι στην στρατηγική της εταιρίας. Μάλιστα, όπως είδαμε στο προηγούμενο επεισόδιο, η Toyota εμμέσως παίρνει το πλευρό της Mercedes και εφοδιάζει τα ευρωπαϊκά Prius, GT86 και Lexus GS με το R134a ψυκτικό για να καθησυχάσει τους Γερμανούς πελάτες της. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Γαλλική κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Συγκοινωνιών, είναι αναγκασμένο να ταξινομήσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες τα περίπου 5.000 οχήματα που κρατούσε «ομήρους».

Η απόφαση είναι προσωρινή αλλά το δικαστήριο απέρριψε την συλλογιστική του Γαλλικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και αμφισβήτησε τα νομικά επιχειρήματα του. Παρεμπιπτόντως, δεν είναι η πρώτη φορά που γαλλικό δικαστήριο ανατρέπει την απόφαση του Υπουργείου. Ακόμα και αν παραβλέψουμε εντελώς την επίδραση που έχει το απαγορευμένο ψυκτικό στο περιβάλλον, η υπόθεση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή καθώς πρόκειται για προκλητική αγνόηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας από πλευράς Γερμανίας και Daimler. Η Honeywell, μία από τις δύο εταιρίες –μαζί με την DuPont- που φτιάχνει το νέο ψυκτικό, δήλωσε:

Η απόφαση της Daimler να μην συμμορφωθεί με την απόφαση είναι ατυχής. Σπαταλά τον χρόνο του δικαστηρίου, έχει ταράξει την βιομηχανία και ξεκίνησε γραφειοκρατικά παιχνίδια που είναι πολύ άσχημα για το περιβάλλον.

Επίσης, η Commission, εξετάζει το γιατί οι Γερμανικές αρχές έχουν επιτρέψει στην Daimler να αγνοεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να πετάει στον κάλαθο των αχρήστων το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξαλείψει το ζημιογόνο για το περιβάλλον ψυκτικό. Αν ο Antonio Tajani, ο αρμόδιος επίτροπος, βρει πως οι Γερμανικές αρχές έχουν άδικο, μπορεί να εισηγηθεί να μηνυθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου για να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις πρακτικές τους.

Το Γαλλικό Δικαστήριο αναμένεται να βγάλει την οριστική απόφασή του τις επόμενες ημέρες όπως παράλληλα περιμένουμε και το τελικό πόρισμα της KBA, την απόφαση των Γερμανικών αρχών, της Commission και την στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλα κράτη. Έχει ακόμα…

[Πηγή: Reuters]

Keywords
Τυχαία Θέματα