Το Opel Kadett γιορτάζει τα 80α γενέθλια του

Το Opel Kadett αποτελεί ένα όχημα σταθμό στην ιστορία της εταιρείας με 11 γενιές και πάνω από 24 εκατομμύρια αυτοκίνητα να έχουν πουληθεί όλα αυτά τα χρόνια. Χάρη σε αυτό το μοντέλο, η Opel έχει την μακροβιότερη παρουσία στην κατηγορία των μικρομεσαίων μιας και πλέον συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία με το Astra.

Τον Δεκέμβρη του 1936 παρουσιάζεται το πρώτο Kadett που κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο του Russelshein, όντας ένα αυτοκίνητο οικονομικό

και αξιόπιστο για το ευρύ κοινό. Η σχεδίαση του ήταν αρκετά προχωρημένη για την εποχή, διέθετε ένα ενιαίο σώμα, ανεξάρτητη μπροστινή ανάρτηση και τους ενσωματωμένους στο αμάξωμα προβολείς. Είχε μήκος 3,810mm το βάρος του ήταν 760 κιλά και κινούνταν από ένα 4 κύλινδρο κινητήρα 1074 κυβικών 8-βάλβιδο με 23 ίππους με την τελική του ταχύτητα να αγγίζει τα 100 χλμ/ώρα. Μέχρι το 1940 που σταμάτησε η παραγωγή του είχαν πουληθεί 100,000 αυτοκίνητα.

Το αυτοκίνητο έζησε και μετά τον πόλεμο, με την εταιρεία Moskwitch της Ανατολικής Γερμανίας να το παράγει σε σχεδόν 250,000 μονάδες. Το 1962 το όνομα Kadett επιστρέφει με ένα σεντάν αμάξωμα γνωστό ως Kadett A. Το αυτοκίνητο διέθετε ένα μεγάλο πορτμπαγκάζ και κινούνταν από έναν κινητήρα 1,0 λίτρου με 40 ίππους και κατάφερε να σημειώσει 650,000 πωλήσεις. Το διαδέχτηκε το Kadett B που ήταν μεγαλύτερο, ισχυρότερο και είχε πιο μοντέρνα σχεδίαση. Στα οχτώ χρόνια που βρίσκονταν στην παραγωγή πούλησε 2,6 εκατομμύρια μονάδες.

Το Kadett C ήταν το όχημα που εγκαινίασε ουσιαστικά την χρήση πλατφόρμας της GM από την Opel. Στην έκδοση GT/E ήταν αρκετά γρήγορο, με τον 1,9 λίτρων κινητήρα και τα 105 άλογα ήταν ικανά να του δώσουν μια τελική ταχύτητα των 184 χλμ/ώρα σημειώνοντας μια τεράστια επιτυχία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το Kadett D παρουσιάστηκε το 1979 και έφερε μια επανάσταση αφού άλλαξε σε προσθοκίνητο και απέκτησε hatchback έκδοση. Το 1984 το Kadett E διατήρησε ένα μέρος της πλατφόρμας και της κύλισης του προηγούμενου μοντέλου αλλά ήταν και το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στην κατηγορία του.

Το 1991 έγινε η μεγάλη αλλαγή από Kadett σε Astra. Το νέο αυτοκίνητο θεωρήθηκε σαν συνέχεια της προηγούμενης γενιάς καθιστώντας το, το best seller της Opel όλων των εποχών με 4,113,000 πωλήσεις. Οι επόμενες γενιές Astra παρουσιάστηκαν το 1998, 2004, 2009 και 2015 με την τελευταία γενιά του να κατακτά τον τίτλο του αυτοκίνητου της χρονιάς κάνοντας το δεύτερο μοντέλο που κατακτά αυτόν τίτλο σε αυτή την σημαντική και δύσκολη κατηγορία.

Οι πωλήσεις όλα αυτά τα χρόνια έχουν ξεπεράσει τα 24 εκατομμύρια, το οποίο είναι ένα τεράστιο νούμερο από την στιγμή που το αυτοκίνητο πωλείται μόνο στην Ευρώπη και όχι σε όλο το κόσμο. Ορισμένοι ανταγωνιστές του μπορεί να είναι πιο δημοφιλής στην Ευρώπη και αλλού, αλλά κανένα δεν είναι τόσο παλαιό όσο αυτό. Επίσης κανένας άλλος κατασκευαστής δεν έχει δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που να στοχεύει στην ίδια ακριβώς αγορά για τόσο πολύ καιρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα