Τι συμβαίνει άραγε στη Red Bull Racing;

Η Red Bull Racing είναι μία σχετικά νέα ομάδα στον χώρο της Formula 1, μιας και η πορεία της ξεκίνησε μόλις το 2005. Παρ’ όλα αυτά, η Red Bull έχει καταφέρει να κερδίσει σε αυτά τα 12 χρόνια ζωής 4 πρωταθλήματα κατασκευαστών και ισάριθμα πρωταθλήματα οδηγών. Στις επιτυχίες της συγκαταλέγονται και

οι 51 νίκες, οι 58 pole positions, αλλά και οι 48 ταχύτεροι γύροι.

Οι συνεχόμενες επιτυχίες και κυρίως η απόλυτη κυριαρχία της αυστριακής ομάδας, από τα μέσα του 2009 (ναι μεν έχασε το πρωτάθλημα από την Brawn, άλλα διέγραψε καλύτερη πορεία από τον 8ο αγώνα και μετά) μέχρι και το 2013 ήταν αδιαμφισβήτητη. Δεν ήταν μόνο τα πρωταθλήματα που κατακτούσε, αλλά η συμπαγής και άρτια σε οργάνωση ομάδα, που πραγματικά σε εντυπωσιάζει. Βέβαια όταν έχεις οργάνωση, καλούς τεχνικούς, αλλά και διοικητικούς υπαλλήλους, τότε τα αποτελέσματα έρχονται.

Μετά το 2013 και την αλλαγή κινητήρων το 2014-2015, ήταν χρονιές που η RBR ταλαιπωρήθηκε από τα πολλά προβλήματα του κινητήρα της Renault, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι κοντά στην κορυφή. Τη φετινή χρονιά η ομάδα της Red Bull έχει δείξει ότι κατέχει ίσως το καλύτερο σασί στο grid και με τον αναβαθμισμένο κινητήρα της Renault, θέλει να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο.

Οι αποφάσεις της σε επίπεδο οδηγών δεν ήταν πάντα και οι καλύτερες, με την μάχη Sebastian Vettel και Mark Webber να έχει επί το πλείστον νικητή τον πρώτο, με κριτήριο πάντα ότι ο Γερμανός είναι και το “παιδί” του Helmut Marko. Ο Αυστριακός όντας ο σύμβουλος του Dietrich Mateschitz και υπεύθυνος του μεγάλου προγράμματος των νέων οδηγών της ομάδας, έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε ό,τι συμβαίνει μέσα σε αυτή. Ποίος είναι όμως ο Marko; Ο Αυστριακός είναι πρώην οδηγός, όχι όμως από τους επιτυχημένους, μιας και η πορεία του ήταν κάκιστη στο υψηλότερο επίπεδο. Ο ίδιος κρατήθηκε μέσα στον μαγικό κόσμο της Formula 1 από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα.

Τα γεγονότα μέχρι την φετινή σεζόν έδειχναν να είναι υπέρ του Marko, καθώς η απομάκρυνση του David Coulthard και η προσθήκη του Vettel ήταν άκρως επιτυχημένη. Επιτυχία που καρπώνεται ο Αυστριακός παράγοντας είναι και η προσθήκη του Daniel Ricciardo, αλλά και η πρόσληψη στην Toro Rosso των νεαρών και άκρως ταλαντούχων Carlos Sainz και Max Verstappen. Κάπου εδώ η Red Bull και ο Marko αρχίζουν και τα χαλάνε. Από το 2015 η Red Bull και ο Marko ξεκινούν κάποιες ασυνάρτητες κινήσεις, πρώτα με την αργοπορία και τις απειλές προς την ηγεσία της F1 για αποχώρηση, αν η ομάδα τους δεν έβρισκε ανταγωνιστικό κινητήρα μέχρι και το 2016 και τον αγώνα του Μονακό.

Μετά τον φετινό αγώνα της Κίνας, ο Marko αρχίζει ουσιαστικά να τα κάνει θάλασσα. Όπως γνωρίζεις πλέον μετά το GP της Κίνας έγινε αλλαγή θέσης μεταξύ Verstappen και Daniil Kvyat, η οποία ήταν και προαποφασισμένη. Κάπου εδώ οι ισορροπίες και στις δύο ομάδες του ομίλου πάνε περίπατο, όπως και η ηρεμία μιας και το χάος αρχίζει να βασιλεύει. Μετά την Κίνα και την κατάληψη της 3ης και 4ης θέσης από Kvyat και Ricciardo, η ομάδα χάνει όλον τον αγώνα της Ρωσίας από την παράτολμη κίνηση του Kvyat. O Marko θέλοντας να προωθήσει (ή να προστατέψει από τα τυχόν δίχτυα άλλων ομάδων) τον Verstappen, τον φέρνει στην Red Bull, υποβιβάζοντας τον Kvyat στην μικρή αδερφή, Toro Rosso. Η συνέχεια δεν είναι καλή, παρά τη νίκη και τη δήθεν σωστή επιλογή του Marko, εξαιτίας της νίκης του Verstappen στη Βαρκελώνη.

Ναι σίγουρα καλά κατάλαβες, αμφισβητώ με τον πλέον ανοιχτό τρόπο την στρατηγική της Red Bull στο GP της Βαρκελώνης, μιας και ο Ricciardo είχε σίγουρο προβάδισμα νίκης μέχρι η Αυστριακή ομάδα να κάνει πάλι τα πάντα στα pits για να κερδίσει ο Verstappen. Δεν αναφέρω σε καμία περίπτωση ότι ο Max δεν ήταν καλός, αυτό που αναφέρω είναι ότι, αν δεν έκαναν κάποια αλχημεία στα pits, η ομάδα της Red Bull και καλύτερα ο Ricciardo θα έφευγε νικητής.

Τι κέρδισε και τι έχασε με αυτή την κίνηση όμως η Αυστριακή ομάδα; Κατ’ αρχάς έδειξε ότι δεν σέβεται τον άνθρωπο που εδώ και τρία χρόνια έχει κατεβασμένο το κεφάλι και συνέχεια το πόδι στο γκάζι, έχοντας ουκ ο λίγες φορές βγάλει την ομάδα ασπροπρόσωπη. Η κίνηση να ευνοήσουν τον νεαρό Max δείχνει και το πόσο πολύ η ομάδα θα τον υποστηρίξει στο μέλλον. Από την άλλη ο Sainz ήταν 6ος, κάνοντας και πάλι μία εξαιρετική εμφάνιση και ο Kvyat 10oς.

Το GP του Μονακό ξεκίνησε λοιπόν με τους καλύτερους οιωνούς για την Red Bull και τον Ricciardo. Η pole position για τον Αυστραλό, ενώ εκκίνηση από το pit lane για τον Ολλανδό. Από την άλλη ο Sainz ήταν εξαιρετικός και πάλι 6ος και ο Kvyat 8oς. Η εμφάνιση του Ολλανδού ήταν απογοητευτική, παρόλα αυτά η ομάδα του και δη ο Marko λένε ότι είναι εκεί για αυτόν. Ο νεαρός βέβαια είναι αδιαμφισβήτητα γρήγορος, αλλά όλο το Σαββατοκύριακο πήγαινε από μπαριέρα σε μπαριέρα. Ο αγώνας ξεκίνησε τέλεια για τον Αυστραλό οδηγό, αλλά δεν τελείωσε καλά, παρά τη δεύτερη θέση… Η Red Bull ήταν ταχύτερη από τη Mercedes με καλό ρυθμό και θα έπρεπε να είχε κερδίσει αν δεν έκαναν και πάλι “λάθος”.

Δες το βίντεο του pit stop με την πιο κατάλληλη περιγραφή:

Στις δηλώσεις του μετά το GP του Μονακό ο Ricciardo δεν είπε τίποτα ιδιαίτερο που είπαν και οι κύριοι εκφωνητές στο παραπάνω βίντεο, αλλά το αυτονόητο ότι έφαγε την πρώτη σφαλιάρα στη Βαρκελώνη και τώρα ήρθε το τελειωτικό χτύπημα… Η αλλαγή των ισορροπιών είναι πλέον δεδομένη για την Red Bull, η οποία στήριξε τον πιο έμπειρο οδηγό της στο GP, δίνοντάς του τον αναβαθμισμένο κινητήρα της Renault, όμως του στέρησε την νίκη και πάλι. Μην μου πει κάποιος ότι συμβαίνουν αυτά το 2016, το κουμπί της ενδοσυνεννόησης στο τιμόνι του μονοθεσίου ακυρώνει το κάθε σκεπτικό περί μη συνεννόησης.

Αν λοιπόν ζήτησε ο Ricciardo pit stop, πολύ απλά αν δεν ήταν έτοιμοι θα του έλεγαν όχι μην μπαίνεις! Το τι συνέβη ακριβώς, μόνο ο Marko και οι υπόλοιποι της Red Bull γνωρίζουν. Μάλλον θα πρέπει να πιστέψουμε, ότι στο πίσω μέρος του pit lane κάποιος είχε κρύψει τα ελαστικά του Ricciardo ή μάλλον είχε δέσει με κόμπο πολύ σφιχτά μεταξύ τους τις κουβέρτες και δεν μπορούσαν να τις λύσουν μαζί με τα ελαστικά! Δουλευόμαστε λέω εγώ τώρα! Να σου υπενθυμίσω ότι η ομάδα της Red Bull σε κάθε αγώνα πραγματοποιεί τα πιο γρήγορα pit stop, σίγουρα συγκαταλέγεται στις πρώτες 3 πιο γρήγορες σε pit stop ομάδες…

Το αυτονόητο κατά την άποψή μου θα είναι η Red Bull και ο Marko να σταματήσουν όλα αυτά τα παιχνίδια ή τα “τυχαία” γεγονότα, να δώσουν ελευθερία και στους δύο οδηγούς τους. Να δώσουν χρόνο στον Max, γιατί έχει ακόμα χρόνο να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής αν το αξίζει. Επίσης δηλώσεις του τύπου ότι και ο Sainz θα πάρει την ευκαιρία του, είναι τουλάχιστον άκυρες. Νομίζω ότι ο Marko έχει χάσει πραγματικά την ισορροπία μεταξύ των οδηγών του, κάτι που φαίνεται και στα αποτελέσματα (έχασε τη νίκη στο Μονακό).

Κλείνοντας θα είναι ενδιαφέρον να δούμε και την στάση που θα δείξει ο Ricciardo στο μέλλον, σε περίπτωση που έχουμε παρόμοιο περιστατικό. Κατά τη γνώμη μου αν υπάρξει νέο περιστατικό ο Ricciardo θα είναι ο επόμενος οδηγός μίας άλλης κορυφαίας ομάδας στην F1.

Keywords
Τυχαία Θέματα