Τα δέκα πιο τρελά αγωνιστικά στην ιστορία (Μέρος 10 και τελευταίο)

13:53 6/9/2012 - Πηγή: AutoBlog

Συνέπεια…

Είχα κλείσει το προηγούμενο μέρος αυτής της σειράς με την υπόσχεση ότι το επόμενο και τελευταίο μέρος θα έρθει σύντομα. Για άλλη μία φορά λοιπόν, κρατάω την υπόσχεση που έδωσα καθώς η ημερομηνία που είχε ανέβει εκείνο το άρθρο, ήταν 14 Απριλίου! Όχι απλά σύντομα, σχεδόν αμέσως ήρθε η συνέχεια! Πέρα από την πλάκα πάντως, δεν ήταν καθόλου εύκολη η επιλογή για το τελευταίο αφιέρωμα. Όταν έχουν περάσει από τις σελίδες του Autoblog.gr, θηρία του Group B, του Pikes

Peak, dragster, μονοθέσια της Formula 1 κ.ά., είναι ξεκάθαρο ότι ο πήχης έχει ανέβει και αφενός ήθελα το τελευταίο αγωνιστικό που θα παρουσιάσω να μην προέρχεται από την ίδια διοργάνωση με κάποιο που έχω ήδη παρουσιάσει αλλά αφετέρου ήθελα να ξεχωρίζει, να έχει προσφέρει κάτι στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού! Βάλτε σε αυτά τα δύο και το πρόβλημα της έλλειψης πηγών και της παραπληροφόρησης και θα καταλάβετε αμέσως τι εννοούνε με την έκφραση: «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει»!

Τέλος πάντων, έλεγα ότι κατέληξα στο αυτοκίνητο που θα μας απασχολήσει το τελευταίο αυτό μέρος. Ίσως η επιλογή μου να μην σας αρέσει, ίσως να έχετε αντιρρήσεις, ίσως να μην το θεωρείτε αρκετά «τρελό» ή θρυλικό… όμως αν βάλετε στην άκρη τις προκαταλήψεις σας, διαβάσετε αυτά που έχω να σας πω και σκεφτείτε και λίγο μόνοι σας τι κατάφερε αυτό το όχημα, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στο τέλος ακόμα και να μην συμφωνήσετε με την επιλογή μου, θα την σεβαστείτε. Ο λόγος λοιπόν για το Audi R10 TDI. Μπορώ ήδη να ακούσω στο κεφάλι μου τις φωνές των αντιρρησιών : «τι το έβαλες το κάρο μωρέ;» και «σιγά τώρα, γίνανε και τα diesel τρελά αγωνιστικά» και «δεν είναι λίγο νωρίς για να το χαρακτηρίσουμε θρυλικό;» ίσως μέχρι και «η Audi κατέστρεψε το Le Mans με το R10». Χαλαρώστε όμως, ακόμα δεν ξεκινήσαμε.

Λίγη ιστορία

Όταν η Audi αποφάσισε να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα αγώνων αντοχής, αυτού του είδους οι αγώνες με αποκορύφωμα φυσικά τις 24 ώρες του Le Mans, ήταν πολύ δημοφιλείς. Ιδίως το 1997, η BMW, η Nissan, η Mercedes-Benz, η Toyota και η Porsche διεκδικούσαν με αξιώσεις την νίκη στις 24 ώρες και με το πρωτάθλημα να πηγαίνει και στη Βόρεια Αμερική ως American Le Mans Series, η Audi έκρινε ότι παρά την απειροελάχιστη εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, έπρεπε να συμμετέχει. Η προσπάθεια ξεκίνησε αργά και όχι ιδιαίτερα επιτυχημένα το 1999 αλλά μέχρι το 2005 που εν τέλει αποσύρθηκε το R8, είχε κερδίσει δεκάδες αγώνες μεταξύ των οποίων και 5 φορές τις 24 ώρες του Le Mans καταξιώνοντάς το ως ένα από τα πιο επιτυχημένα αγωνιστικά στην ιστορία και την Audi ως κραταιά δύναμη στα sports car racing.

Κάτι όμως οι κανονισμοί –βασικά πολύ οι κανονισμοί- και ο ανταγωνισμός, το R8 είχε χάσει την επαφή με την κορυφή. Παρότι η Audi δεν είχε να αποδείξει τίποτε σε κανέναν και θα μπορούσε πολύ εύκολα να πάρει τα καλά από το R8 και να σχεδιάσει τον αντικαταστάτη του σύμφωνα με τους καινούριους κανονισμούς, αποφάσισε να ξεκινήσει από λευκή κόλλα χαρτί. Κάποια στιγμή στα μέσα του 2004, μέσα σε απόλυτη μυστικότη

Keywords
Τυχαία Θέματα