Στροφή της Honda στους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες και τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη

Μετράμε ώρες πλέον για το άνοιγμα των πυλών της έκθεσης του Τόκιο αλλά τα πρώτα media events και κατά συνέπεια οι πρώτες πληροφορίες/αποκαλύψεις έρχονται από σήμερα. Κατά τη διάρκεια λοιπόν μίας τέτοιας εκδήλωσης εχθές, ο Tetsuo Iwamura, CEO της American Honda Motor Co και επικεφαλής των Automobile Operations παγκοσμίως για την Honda,

αποκάλυψε την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η φίρμα όσον αφορά τα powertrains στο όχι-και-τόσο-μακρινό μέλλον.

Η κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνει υπερτροφοδότηση και κιβώτια διπλού συμπλέκτη. Όσον αφορά στους κινητήρες, ο Iwamura-san, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, δήλωσε πως οι νέες, υπερτροφοδοτούμενες μονάδες θα αντικαταστήσουν τις παλιές, ατμοσφαιρικές «όσο το δυνατό περισσότερο». Όσον αφορά τα κιβώτια από την άλλη, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα.

Ξεκινώντας από τους κινητήρες, η γκάμα που παρουσιάστηκε εχθές περιλαμβάνει τρία σύνολα. Και τα τρία, χρησιμοποιούν turbo, άμεσο ψεκασμό και το σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων της Honda, γνωστό και ως VTEC.

Πρώτος στη σειρά, είναι ο δίλιτρος που γνωρίσαμε μέσω του νέου Civic Type-R. Αυτός είναι φυσικά τετρακύλινδρος, αποδίδει περισσότερα από 280 άλογα και θα παρουσιαστεί στα μέσα του 2015. Σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη και η Honda εξετάζει και την προοπτική χρήσης του στις Η.Π.Α.

Δεύτερος, είναι ο κινητήρας που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα αντικαταστήσει τον 1800άρη ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα. Πρόκειται για μία τετρακύλινδρη μονάδα 1.500 κ.εκ. που υπόσχεται 15% καλύτερη οικονομία καυσίμου και 45% περισσότερη ροπή. Θα παρουσιαστεί το 2016 και θεωρητικά προορίζεται μόνο για την Ασιατική και Αμερικανική αγορά αλλά δεν πιστεύω πως η Honda είναι τόσο χαζή ώστε να «προσπεράσει» την Ευρωπαϊκή.

Τέλος, ο Βενιαμίν της οικογένειας, ο τρικύλινδρος του ενός λίτρου. Για αυτόν η Honda αναφέρει πως καταφέρνει 20% μείωση της κατανάλωσης και 15% περισσότερη ροπή συγκρινόμενος με τον 1800άρη. Είναι επίσης αυτός που θα παρουσιαστεί τελευταίος με το ντεμπούτο του να έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2016 ενώ οι αγορές για τις οποίες προορίζεται είναι η Ευρωπαϊκή και η Ασιατική. Για την Αμερικανική, η Honda περιμένει να δει πως θα υποδεχθεί τον αντίστοιχο 1000άρη turbo της Ford πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Όσον αφορά τις μεταδόσεις, σε συνέχεια της παρουσίασης του 7-τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη που έγινε στις αρχές της χρονιάς, η Honda παρουσίασε και ένα 8-τάχυτο. Αυτό, όταν συγκρίνεται με ένα «συμβατικό» αυτόματο κιβώτιο 5 ταχυτήτων, επιτυγχάνει 8% χαμηλότερη κατανάλωση και παράλληλα 10% καλύτερη επιτάχυνση. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η Honda θα συνδυάσει αυτό το κιβώτιο με μετατροπέα ροπής για να εξομαλύνει την κάπως «ανώμαλη» εκκίνηση των κιβωτίων αυτού του είδους. Όπως είναι φυσικό, οι μηχανικοί και τα στελέχη της Honda δεν αποκάλυψαν τα μοντέλα στα οποία θα χρησιμοποιείται το νέο κιβώτιο αλλά τα πλάνα της εταιρίας όσον αφορά τις μεταδόσεις έχουν ως εξής:

Κιβώτια διαρκώς μεταβαλλόμενων σχέσεων, CVTs, θα χρησιμοποιούνται στα μικρά-μεσαία οχήματα του κατασκευαστή, αντικαθιστώντας τα συμβατικά χειροκίνητα και αυτόματα κιβώτια.Κιβώτια διπλού συμπλέκτη, ανεξαρτήτως σχέσεων, θα συνεργάζονται κατά κανόνα με δίλιτρους και τρίλιτρους κινητήρες. Στελέχη της φίρμας είπαν πως σε κάποια μοντέλα θα είναι standard εξοπλισμός ενώ σε άλλα προαιρετικός.Παραδοσιακά αυτόματα κιβώτια θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερα οχήματα όπως minivans και/ή μεγάλα SUV.

[Πηγή: Honda, Automotive News]

Δελτίο Τύπου

Νέα σειρά υπετροφοδοτούμενων βενζινοκινητήρων από τη Honda

H Honda ανακοίνωσε την είσοδο τριών (3) νέων VTEC TURBO κινητήρων στα πλαίσια της ανάπτυξης της οικογένειας Earth Dreams Technology. Αυτό οι 3 κινητήρες με κυβισμό 1 lt., 1.5 lt. και 2.0 lt. θα έχουν κορυφαία χαρακτηριστικά απόδοσης για την κατηγορία τους και επίπεδα εκπομπών ρύπων.

Και οι τρεις (3) κινητήρες θα είναι βενζινοκίνητοι υπετροφοδοτούμενοι άμεσου ψεκασμού, οι οποίοι θα αξιοποιούν την αναβαθμισμένη VTEC τεχνολογία της Honda. Ταυτόχρονα με τον υπερτροφοδοτoύμενο πετρελαιοκινητήρα 1.6 lt. και την υβριδική τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Honda, οι 3 νέοι κινητήρες θα χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο αριθμό μελλοντικών μοντέλων της εταιρείας, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες της αγοράς και τα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων.

Η Honda κατάφερε να μειώσει τον κυβισμό των νέων κινητήρων της, εκμεταλλευόμενη τη νέα τους δομή και να νέα συστήματα turbo. Έτσι παρουσιάζει ένα 3-κύλινδρο κινητήρα 1 λίτρου άμεσου ψεκασμού, καθώς επίσης και ένα τετρακύλινδρο κινητήρα 1.5 λίτρων άμεσου ψεκασμού. Και οι 2 κινητήρες έχουν χαμηλό συντελεστή τριβής και μπορούν να επιτύχουν κορυφαίες επιδόσεις και κορυφαίες περιβαλλοντικές αποδόσεις.

Ο πρώτος υπερτροφοδοτούμενος VTEC TURBO κινητήρας που θα έρθει στην Ευρώπη θα είναι τετρακύλινδρος, με κυβισμό 2 lt. και θα χρησιμοποιηθεί στο νέο Civic Type R. Θα είναι ένας κινητήρας κορυφαίων επιδόσεων με επιδόσεις που θα ξεπερνούν τους 280 ίππους και θα είναι συμβατός με τις προδιαγραφές του EURO 6 όσον αφορά τις εκπομπές CO2.

Keywords
Τυχαία Θέματα