Πρόβλημα με τις αντλίες καυσίμου στους TDI του VW Group;

Η υπόθεση diesel άνοιξε 12 μήνες πριν στην μικρή γωνιά του κόσμου που ονομάζεται Ελλάδα όμως στο εξωτερικό οι diesel κινητήρες αποτελούν σημαντική μερίδα στην πίτα των συνολικών αυτοκινήτων, σε μερικές χώρες δε οι πωλήσεις αυτοκινήτων με diesel

κινητήρες υπερτερούν έναντι αυτών με βενζινοκινητήρες. Δεν είμαστε εδώ όμως για να αναλύσουμε την αξία του diesel κινητήρα, ούτε την πορεία του στην αγορά. Το νόημα αυτού του άρθρου, που θα μπορούσε να έχει υπότιτλο «εισαγωγή στη δημιουργία φημών» ή «δημιουργική δημοσιογραφία 101» είναι πως πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε, να κρίνουμε, να φιλτράρουμε και να σκεφτόμαστε. Συνεχίζω λοιπόν.

Η NHTSA, άνοιξε μία έρευνα στις αρχές του 2011 που αφορά Golf και Jetta του 2009 και του 2010 με TDI κινητήρες. Η έρευνα αυτή άνοιξε έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών που ανέφεραν 160 διαφορετικά περιστατικά stalling, σβησίματος κινητήρα δηλαδή, με τα προαναφερθέντα οχήματα. Ο κινητήρας έσβηνε και δεν υπήρχε η δυνατότητα να τον θέσουν ξανά σε λειτουργία καθώς η αντλία πετρελαίου χαλούσε. Το πρόβλημα αυτό εμφανίστηκε και σε άλλα μοντέλα (Passat, κάποια Audi κ.ά.) και σε πιο πρόσφατα οχήματα, ακόμα και του 2012 χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη έρευνα για αυτά τα περιστατικά. Για να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για το Group, υπάρχουν αναφορές/καταγγελίες για επαναλαμβανόμενα προβλήματα, δηλαδή κάποιος είχε το πρόβλημα, άλλαξε την αντλία καυσίμου και ξαναεμφανίστηκε το πρόβλημα.

Διαβάζοντας την παραπάνω παράγραφο μπορεί άνετα κάποιος προκατειλημμένος να βγάλει το συμπέρασμα ότι οι diesel κινητήρες του VW Group είναι ελαττωματικοί. Να κάνει μία αναφορά στον Σατανά και στον Χίτλερ και να χαρακτηρίσει ζώα τους πελάτες του Group και να προβεί σε κάποιου είδους παραλήρημα για το πώς δεν ξέρουμε να αγοράζουμε και μάλλον θα έπρεπε να μας κλείσουν σε κάποιο ίδρυμα. Και για να τα λέμε όλα, δεν θα έφταιγε αυτός ο κάποιος, τουλάχιστον όχι απόλυτα. Μέρος της ευθύνης θα έπρεπε να επωμιστεί και ο εκάστοτε «δημοσιογράφος», επαγγελματίας ή μη, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έψαξε να βρει τι γίνεται ή έψαξε και βρήκε αλλά για λόγους που ο ίδιος μόνο γνωρίζει, δεν το μοιράστηκε με τους υπόλοιπους.

Γιατί τα λέω αυτά; Βλέπετε, στην ίδια έρευνα, η VW αναφέρει πως «Ζημιές στο σύστημα τροφοδοσίας που προκλήθηκαν από τη χρήση καυσίμου που δεν συμμορφώνεται με τα ASTM-D-975 Grade 2 S15 standards, δεν θα καλύπτονται από την εγγύηση». Τι σημαίνει αυτό; Ότι κύριοι, το καύσιμο δεν ήταν κατάλληλο για την αντλία, που παρεμπιπτόντως δεν είναι κατασκευής VW αλλά μάλλον κάποια της Bosch! Αυτό δεν αποτελεί κάποιου είδους αποκλειστικότητα ή απίστευτο λαβράκι που βγάλαμε εμείς. Αναφέρεται ξεκάθαρα από τον κατασκευαστή συνήθως στο βιβλιαράκι που συνοδεύει το αυτοκίνητο και ελάχιστοι κάνουν τον κόπο να διαβάσουν. Το diesel με το οποίο πρέπει να λειτουργεί ο συγκεκριμένος κινητήρας πρέπει να είναι B5, δηλαδή να έχει κάτω από 5% περιεκτικότητα σε βιοdiesel (ή πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές τέλος πάντων)! Το ίδιο ακριβώς πράγμα έγινε κάποια στιγμή και με τους FSI όταν είχαν πρωτοπαρουσιαστεί.

Η VW και η κάθε VW ξεκάθαρα αναφέρει πως οποιοδήποτε καύσιμο εκτός από αυτό που προτείνουμε πιθανώς να καταστρέψει την αντλία φυσικά δεν θα καλύπτεται από την εγγύηση. Φταίει η VW; ΌΧΙ!

Αν φταίει κάποιος, αυτός είναι είτε ο πωλητής που ποτέ δεν σου είπε τι καύσιμο απαιτεί η εταιρία και/ή ο το βενζινάδικο ή το βυτιοφόρο που δεν φροντίζουν να διατηρούν τα δοχεία μεταφοράς ή αποθήκευσης των καυσίμων στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με αποτέλεσμα τις προσμίξεις! Επιπρόσθετα, η VW λέει πως είχε 121 αναφορές για πελάτες που παραδέχθηκαν λάθος ανεφοδιασμό του αυτοκινήτου τους, που σημαίνει απλά ότι έβαλαν αμόλυβδη αντί για diesel! Συγνώμη, αλλά είμαι της λογικής πως για κάποια άτομα πρέπει να ισχύει ο νόμος της ζούγκλας. Αν είσαι τόσο ανόητος ώστε να παρακάμψεις την διαφορά στο μέγεθος των στομίων και να βάλεις εντελώς λάθος καύσιμο στο όχημά σου, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου. Προσοχή: δεν μιλάω για λάθος του βενζινά ή για πρόσμιξη όπως ανέφερα πιο πάνω. Μιλάω για την μοναδική –τόσο σε γελοιότητα όσο και σε καταστροφή- περίπτωση του να βάλεις οικειοθελώς λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητό σου! Τέλος, για να μην το τραβήξω παραπέρα, το πρόβλημα με τις αντλίες υψηλής πίεσης δεν περιορίζεται μόνο σε αυτοκίνητα του Group. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε Ford και σε BMW και σε οποιοδήποτε όχημα χρησιμοποιεί τέτοιες αντλίες.

Δεν είμαι υπέρμαχος του VW Group, αυτοί που με γνωρίζουν πιστεύουν πως μάλλον το αντίθετο ισχύει. Αλλά δεν μπορώ να βλέπω γενικεύσεις, παραλήψεις (επίτηδες ή λόγω ανικανότητας) και παραπληροφόρηση. Γι’ αυτό και κράτησα τον τίτλο όπως τον διάβασα, για να σας παρασύρω… Μεμπτό; Μπορεί αλλά ελπίζω να σας πέρασα κάποια πράγματα και να μην καταλήξει το άρθρο με 400 σχόλια εκ των οποίων τα μισά είναι υβριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα