Πρώτη δοκιμή Honda Civic Tourer στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε μεγάλο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης η καθιερωμένη επίσημη πανελλήνια παρουσίαση του νέου Honda Civic Tourer, με το ιαπωνικό “ταξιδιώτη” να αποτελεί ίσως την πληρέστατη επιλογή για τον καταναλωτή που ζητάει άπλετους χώρους, οικονομία καυσίμου και δυναμική οδηγική συμπεριφορά. Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε και η παρουσίαση του Civic MY2014, όπου θα διαβάσεις λεπτομέρειες παρακάτω.

Επί του κυρίου θέματος, όμως, μετά την ενημερωτική συνέντευξη τύπου από τους υπεύθυνους της ελληνικής εισαγωγικής εταιρίας, είχα την

ευκαιρία να οδηγήσω το Civic Tourer για περίπου 80 χλμ. στη παραλιακή λεωφόρο μέχρι το Σούνιο και επιστροφή στο ξενοδοχείο του Αστέρα. Δυστυχώς, στην ελληνική αγορά τα station wagon οχήματα είναι εξαιρετικά παρεξηγημένα, με το μερίδιο αγοράς να μην ξεπερνάει το 0,4 %, όταν αντίστοιχα το μέσο όρο της Ευρώπης ξεπερνάει το 20%. Και λέω δυστυχώς γιατί σχεδόν ποτέ δεν υστερούν σε σύγκριση με την κατηγορία των crossover και μικρών SUV, που έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια.

Το αυτοκίνητο

Η estate έκδοση του Civic φέρει πολλά στοιχεία από το Civic Tourer Concept, που είδαμε στην έκθεση της Γενεύης το 2013, με την έκδοση παραγωγής να την βλέπουμε για πρώτη φορά από κοντα στη Φρανκφούρτη το περασμένο Σεπτέμβριο. Μπορεί η αγορά στην Ελλάδα να είναι περιορισμένη, αυτό δε σημαίνει όμως, ότι το Honda Civic Tourer δεν έχει ανταγωνισμό, καθώς τίθεται απέναντι από τα Volkwagen Golf Variant, Ford Focus Wagon, Kia cee’d Sportswagon, Opel Astra Sports Tourer, Renault Megane Estate κ.α.

Το Civic Tourer εξελίχθηκε και σχεδιάστηκε στην Ευρώπη, από την Ευρωπαϊκή R&D ομάδα της Honda και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις απαιτήσεις των κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου. Ευρωπαϊκά γονίδια έχει και η παραγωγή του, καθώς κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Honda στο Swindon της Αγγλίας από το περασμένο Δεκέμβριο.

Τα δύο βασικά target groups πελατών για το Civic Tourer είναι οικογένειες με παιδιά που προέρχονταν από μικρότερες κατηγορίες και πελάτες με μεγάλα παιδιά οι οποίοι προέρχονται από παραδοσιακά υψηλότερες κατηγορίες στο πλαίσιο της φιλοσοφίας downsizing. Και οι δύο τύποι πελατών δίνουν έμφαση στα παρακάτω χαρακτηριστικά: μεγάλο ρεζερβουάρ, πρακτικές λύσεις αποθήκευσης, ευρύχωρο εσωτερικό για οδηγό και επιβάτες, ευελιξία και ευκολία στο παρκάρισμα, και υψηλά επίπεδα δυναμικών επιδόσεων και οικονομίας στην κατανάλωση καυσίμου, χωρίς ποτέ να στερούνται ένα υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμού και άνεσης.

Το Civic Tourer μοιράζεται σε μεγάλο βαθμό το ίδιο σχεδιαστικό DNA με το hatchback Civic, υιοθετώντας ένα προηγμένο, αεροδυναμικό αμάξωμα που δημιουργεί μία καθαρή, δυναμική και κομψή εμφάνιση. Οι δεσμοί όμως με το 5-θυρο Civic, σταματάνε από τη μεσαία κολόνα και πίσω, με το Civic Tourer να έχει τη δική του σχεδιαστική ταυτότητα, αλλά να διατηρεί την ενσωματωμένη (κρυφή) λαβή της πίσω πόρτας, που συναντάμε στο Civic.

Η σχεδίαση του αποπνέει δυναμισμό, όντας τολμηρή και παράλληλα κομψή με premium χαρακτηριστικά. Τα πίσω φτερά είναι πιο τονισμένα, ενώ στο τελείωμα της οροφής διακρίνεται μια κεκλιμένη γραμμή, που εκτείνεται χωρίς να διακόπτεται από την εμπρός κολόνα Α μέχρι την κολόνα D, δημιουργώντας την εντύπωση μιας ανεξάρτητης οροφής. Το κρύσταλλο του πίσω πλαϊνού μικρού τζαμιού επεκτάθηκε για να καλύψει την πίσω κολόνα, ενώ το ένθετο της πίσω πόρτας είναι ψηλότερο κατά 17 εκατ. συγκριτικά με το 5θ Civic, δημιουργώντας μία τολμηρή στυλιστική γραμμή.

Το Tourer είναι κατά 235 χλστ μακρύτερο από το Civic, φτάνοντας τα 4.535 χλστ μηκος, διεκδικώντας τον τίτλο του πιο συμπαγούς wagon στην κατηγορία C. Μιλώντας για πρακτικά αυτοκίνητα, το πρώτο πράγμα που τσεκάρεις είναι ο χώρος αποσκευών και το ιαπωνικό αυτοκίνητο βάζει γκολ από τα αποδυτήρια καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα που μπορείς να βρεις με 624 λίτρα (+117 κρυφού υποδαπέδιου χώρου που χωράει δύο χειραποσκευές αεροπλάνου), και φτάνει τα 1668 λίτρα, όταν αναδιπλωθούν τα πίσω “Magic Seats” καθίσματα. Μεγάλο αβαντάζ είναι και το χαμηλό κατώφλι του χώρου αποσκευών που μετράει μόλις 565 χλστ. από έδαφος, διευκολύνοντας έτσι τη πρόσβαση στο αχανέστατο πορτ παγκάζ, ενώ δε πρέπει να ξεχνάμε και τις ράγες οροφής που προσφέρονται στάνταρ.

Το φαρδύ και χαμηλωμένο εξωτερικό κρύβει ένα από τα πιο ευρύχωρα εσωτερικά της κατηγορίας, προσφέροντας 1.431 χλστ χώρο για τους ώμους μεταξύ οδηγού και συνοδηγού και 795 χλστ μεταξύ οδηγού και πίσω καθισμάτων. Το ύψος και το πλάτος του Civic Tourer είναι ίδια με του 5θ Civic, αν και η ελαφρώς υπερυψωμένη οροφή του Civic Tourer μεταφράζεται σε περισσότερο χώρο για το κεφάλι των πίσω επιβατών.

Παράλληλα, η ομάδα εξέλιξης Honda είχε κατά νου και την επίτευξη άριστης αεροδυναμικής για χάρη της οικονομίας καυσίμου, άνετης και ήσυχης μετακίνησης. Έτσι, ο αεροδυναμικός συντελεστής είναι Cd 0,31, μόλις 7% μεγαλύτερος από την hatchback, που είναι 0,29. Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα του παραπάνω είναι ότι οι εκπομπές CO2 του Tourer στην έκδοση εξοπλισμού Comfort περιορίζονται στα 99 γρ/χλμ, κάτι που σημαίνει ότι απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το εσωτερικό του Civic Tourer παραμένει ίδιο με το 5-θυρο μοντέλο, διατηρώντας τη σπορ και ποιοτική αίσθηση. Όπως προείπα, με την παρουσίαση του Tourer, ταυτόχρονα έγινε και αυτή του πρόσφατα αναβαθμισμένου 5θ Civic. Οι αλλαγές είναι περιορισμένες και για το εσωτερικό υπάρχουν προσθήκες όπως λευκές ραφές στο τιμόνι, στα καθίσματα και στις προστατευτικές επενδύσεις των γονάτων, μαύροι διακόπτες στο πάνελ του ηχοσυστήματος, οι διακόπτες στο τιμόνι και οι αεραγωγοί φέρουν νέα χρωμιωμένα πλαστικά πλαίσια, ενώ τέλος το μέγεθος του τιμονιού έχει μεγαλύτερη διάμετρο για καλύτερη αίσθηση στα χέρια του οδηγού για βέλτιστο έλεγχο.

Ένας και ίσως ο βασικότερος λόγος που ήθελα να οδηγήσω το νέο Civic Tourer είναι ότι το αυτοκίνητο αποτελεί το παγκοσμίως πρώτο μοντελο παραγωγής που διαθέτει σύστημα ενεργής προσαρμογής των πίσω αμορτισέρ (Adaptive Damper System). Το νέο αυτό σύστημα προσαρμόζει αυτόματα την απόσβεση της πίσω ανάρτησης σε κλάσματα του δευτερολέπτου σύμφωνα με τις οδηγικές συνθήκες. Έτσι το αυτοκίνητο παραμένει άνετο σε ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο, και παράλληλα σταθερό και σβέλτο στη σπορ οδήγηση, έχοντας τρεις προγράμματα- comfort, normal, dynamic- και όλες έχουν εξελιχθεί με κριτήριο την αυξημένη σταθερότητα και άνεση σε διάφορες συνθήκες φορτίου και οδήγησης.

Τα αμορτισέρ εφοδιάζονται με μία ηλεκτρομαγνητικη βαλβίδα, η οποία ελέγχει τη ροή του λαδιού που καθορίζει τη δύναμη της απόσβεσης. Για να επιτυγχάνεται μία σταθερή, άνετη οδήγηση, η μονάδα ελέγχου ECU υπολογίζει την κίνηση του αμαξώματος χρησιμοποιώντας τα σήματα των ενσωματωμένων αισθητήρων 3 αξόνων (διαμήκης, εγκάρσιος και κάθετος). Επιπλέον, η κεντρική μονάδα ελέγχου χρησιμοποιεί τις εισερχόμενες πληροφορίες και στη συνέχεια ελέγχει τη δύναμη απόσβεσης στον πίσω άξονα, μεταβάλλοντάς την μεταξύ μαλακής και σκληρής, χρησιμοποιώντας περισσότερο ή λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα στον αποσβεστήρα.

Στη πράξη, το αυτοκίνητο ήταν εξαιρετικά σταθερό στις πολύ γρήγορες καμπές της παραλιακής λεωφόρου, ενώ και όταν ο δρόμος στένεψε λίγο πριν το Σούνιο, δεν παραπονέθηκε καθόλου στις συνεχείς μεταφορές βάρους. Οδηγώντας back-to-back το 5-θυρο Civic και το Tourer μπορώ να πω με απόλυτη ειλικρίνια ότι το δεύτερο ήταν πιο σταθερό και πιο ευχάριστο στην οδήγηση, και μη ξεχνάς ότι στην μεγάλη δοκιμή που είχαμε πραγματοποιήσει με το Civic μας είχε εντυπωσιάσει για το πάτημα στο δρόμο.

Από πλευράς κινητήρα, η λύση του εξαιρετικού 1600άρη i-DTEC πετρελαιοκινητήρα αποτελεί μονόδρομος, ενώ μόνο κατόπιν παραγγελίας μπορεί να εισαχθεί και με τον βενζινοκινητήρα 1.8-λίτρων i-VTEC απόδοσης 142 ίππων και 174 Nm ροπής. Όπως ξέρουμε, τόσο από τη δοκιμή μας μ του Civic, όσο και του CRV, ο i-DTEC της σειράς Earth Dreams Technology αποδίδει 120 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. και 300Nm ροπής στις 2.000 σ.α.λ., με τις εκπομπές CO2 στα 99 119 γρ/χλμ (για την Comfort) και στα 104 γρ/χλμ για την Sport έκδοση εξοπλισμού. (τέλη κυκλοφορίας €93.6). Η επίσημη μικτή κατανάλωση είναι 3.8 λίτρα/100 χλμ, νούμερο αρκετά αισιόδοξο και νομίζω όχι μακριά από την πραγματικότητα. Μπορεί τα χλμ που διένυσα να μην είναι αρκετά για να δείξουν μια αξιόπιστη τιμή, ενώ επίσης και ο ρυθμός που ακολούθησα ήταν ιδιαίτερα γρήγορος, παρόλο αυτά η μέση κατανάλωση που έγραψε το trip computer, όταν επέστρεψα τον αυτοκίνητο στη βάση του ήταν 6 λίτρα. Είμαι όμως κάτι παραπάνω από σίγουρος, ότι στη καθιερωμένη εβδομαδιαία δοκιμή που θα ακολουθήσει αργότερα θα σπάσει με ευκολία το φράγμα των 6 λίτρων, γράφοντας πολύ πιο ανταγωνιστική τιμή, αποδεικνύοντας το εξαιρετικά φιδωλό σε καύσιμο σύνολο παρά τα 1.400 κιλά του αμαξώματος.

Πριν σου αναφέρω τη τιμή του Civic Tourer, πρέπει να σου πω ότι η Honda εξοπλίζει στο συγκεκριμένο μοντέλο με μια σειρά συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας, που τα περικλείει όλα υπό την ομπρέλα ονόματος Advanced Driving Assist Systems (ADAS Pack). Αυτά είναι το City-Brake Active system, το Forward Collision Warning (Προειδοποίηση μετωπικής σύγκρουσης), το High Beam Support System, το Lane Departure Warning (Προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας), το Traffic Sign Recognition System (Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Οδικής Κυκλοφορίας), το Blind Spot Information (Πληροφορίες Τυφλών Σημείων), το Cross Traffic Monitor (έλεγχος διασταυρώσεων), το Adaptive Cruise Control και το Collision Mitigation Braking System. Αναλυτική επεξήγηση κάθε συστήματος μπορείς να βρεις στο παρακάτω Δελτίο Τύπου.

Το Civic Tourer εισάγεται από την ελληνική αντιπροσωπεία σε δύο επίπεδα εξοπλισμού. Από τη βασική Comfort με κόστος €24.200 (€22.700 με απόσυρση) η λίστα εξοπλισμού είναι πολύ μακριά και διαθέτει 8 αερόσακους, ενεργά προσκέφαλα, ABS με EBD, Brake Assist, VSA, Hill Start Assist, ISO Fix, Emergency Stop Signal, Σύστημα προειδοποίησης χαμηλής πίεσης ελαστικών, Οθόνη πολλαπλών ενδείξεων, σύστημα start/stop, αυτόματος κλματισμό, cruise control, magic seats, 2 παροχές φόρτισης ηλεκτρικών συσκευών, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέπτες θυρών, CD Tuner συμβατό με MP3, θύρες USB/AUX Jack, 4 ηχεία, χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι, ράγες οροφής,, φώτα ημέρας LED, αυτόματος χρονοδιακόπτης μπροστινών φωτιστικών σωμάτων On/Off (λειτουργία εισόδου / εξόδου) και 16άρες ζάντες αλουμινίου.

Με επιπλέον € 2.750 παίρνεις την Sport έκδοση που περιλμβάνει υπερπλούσιο εξοπλισμό. Έτσι, επιπλέον της Comfort παίρνεις το ADAS Pack, συναγερμός ασφαλείας, δερμάτινη επένδυση τιμονιού & λεβιέ ταχυτήτων, το σύστημα ενεργής προσαρμογής των πίσω αμορτισέρ (Adaptive Damper System), διζωνικός αυτόματος κλιματισμός, αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες με αισθητήρες βροχής, dusk sensing auto lights (Φώτα με Ανίχνευση Σούρουπου), auto dim rear view mirror (Εσωτερικός καθρέπτης με αυτόματη σκίαση), πίσω υποβραχιόνιο, θερμαινόμενα καθίσματα μπροστά, 2 tweeters, bluetooth, πίσω κάμερα στάθμευσης, σύστημα υποστήριξης προβολέων, καθαριστήρες κρυστάλλων προβολέων, μπροστινά φώτα ομίχλης και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών.

Κλείνοντας, για να διατηρηθεί φρέσκο το ενδιαφέρον του κοινού για το Civic, οι αλλαγές του ΜΥ2014 εντοπίζονται σε μικρές στιλιστικές διαφορές που επικεντρώνονται στο πίσω τμήμα. Έτσι, υπάρχουν πλέον φιμέ κρύσταλλα στο πίσω παρμπρίζ, σκούρα πίσω φωτιστικά σώματα, διακοσμητικό στην πινακίδα κυκλοφορίας και ένα νέο διακοσμητικό στον κάτω προφυλακτήρα σε μαύρη απόχρωση. Επίσης, νέο μαύρο διακοσμητικό εμπρός προφυλακτήρα, πιο σκούρα διακοσμητικά στους θόλους των τροχών και νέες ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών σε ασημί και μαύρο με τις τιμές του να παραμένουν απαράλχτες και μπορείς να τις βρεις εδώ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Honda Civic TourerΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

1.6 i-DTEC

(MT) Comfort grade

1.8 i-VTEC

(MT)

Comfort grade

1.8 i-VTEC

(AT)

Comfort grade

4-βαλβίδες ανά κύλινδρο

Διάμετρος Χ Διαδρομή

mm

76×88

81 x 87.3

Κυβισμός

cc

1597

1798

Σχέση συμπίεσης

16

10.6

Μέγιστη ιπποδύναμη

kW/PS

88 / 120

104 / 142

@ rpm

4000

6500

174

4300

Μέγιστη ροπή

Nm

300

@ rpm

2000

Είδος καυσίμου

Diesel

Unleaded 95

Μέγιστη ταχύτητα km/h

195

210

205

Επιτάχυνση 0 → 100 km/h

10.1

9.2

10.9

Κατανάλωση καυσίμουΚύκλος πόλης (l/100km)

4.2

7.7

8.9

Εκτός πόλης (l/100km)

3.6

5.3

5.2

Μικτός κύκλος (l/100km)

3.8

6.2

6.5

CO2 (g/km)

99

146

153

Σύστημα ΜετάδοσηςΤύπος κιβωτίου

Χειροκίνητο μηχανικό

Χειροκίνητο μηχανικό

Αυτόματο

Σχέσεις μετάδοσης

3.642

3.142

2.666

1.884

1.869

1.534

3rη

1.179

1.303

1.066

0.869

1.054

0.76

0.705

0.853

0.551

0.592

0.727

-

Όπισθεν

3.673

3.307

1.956

Τελική σχέση μετάδοσης

3.571

5.333

4.437

Συνολικό μήκος

mm

4535

Συνολικό πλάτος

mm

1770

Συνολικό ύψος

mm

1480

Μεταξόνιο

mm

2595

Απόσταση από το έδαφος

mm

145

Χώρος αποσκευών (καθίσματα σε όρθια θέση μέχρι το ύψος της εταζέρας)

litres

624*

Χώρος αποσκευών με τα καθίσματα αναδιπλωμένα μέχρι το ύψος των παραθύρων (μέθοδος VDA)

litres

1116*

Χώρος αποσκευών με τα καθίσματα αναδιπλωμένα μέχρι το ύψος της οροφής

litres

1668*

Βάρος αμαξώματος

kg

1337-1430

1280-1340

1313-1380

Μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος

kg

1890

1790

1830

Μέγιστο βάρος ρυμούλκησης με φρένο/ χωρίς φρένο

kg

1400/500

1400/500

1000/500

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ

litres

50

Δελτίο Τύπου Honda Civic Tourer

ΙΟΠΙΣΤΗ ΒΑΣΗ & ΙΣΧΥΡΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Αξιόπιστη βάση το Civic – πρακτικό συμπαγές αυτοκίνητοΙσχυρή κληρονομιά Honda στις εκδόσεις Wagon στην ΕυρώπηΕξέλιξη, σχεδίαση και παραγωγή στην Ευρώπη, για την Ευρώπη

Αξιόπιστη βάση το CivicΤο 2014 Civic Tourer εξελίχθηκε και σχεδιάστηκε στην Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή R&D ομάδα της Honda. Το αυτοκίνητο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πελατών και οδηγικών συνθηκών. Με δεδομένο ότι το Civic είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα των μικρομεσαίων αυτοκινήτων, το 5θ Civic αποτέλεσε μία αξιόπιστη βάση για την ομάδα εξέλιξης.

Τα Civic της δεκαετίας του 1970 και του 1980 είχαν χαμηλωμένο και αεροδυναμικό εξωτερικό στυλ, στοιχείο που βοήθησε να αναδειχτούν τα σπορ χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου το οποίο παρέμεινε ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικά.

Αν και το Civic δεν σταμάτησε να εξελίσσεται τα τελευταία 40 χρόνια, διαφύλαξε την ταυτότητά του, με το αεροδυναμικό, σπορ στυλ να συνδυάζεται με την πρακτικότητα. Γνωστό για την καθαρή, δυναμική και χαρακτηριστική σχεδιαστική γραμμή του, το σημερινό 5θ Civic φέρει το ρεζερβουάρ καυσίμου στο κέντρο, κάτω από τα εμπρός καθίσματα. Ο χώρος που απελευθερώνεται επιτρέπει τη χρήση του καινοτόμου συστήματος της Honda, Magic Seat. Η διάταξη αυτή μεταφέρεται τώρα στο Civic Tourer.

«Το Civic Tourer είναι το πιο συμπαγές Wagon κατηγορίας C – μόλις 235mm μακρύτερο από το 5θ Civic. Είναι επίσης το χαμηλότερο Wagon στην κατηγορία C, και εν τούτοις προσφέρει το μεγαλύτερο χώρου αποσκευών σε αυτή την κατηγορία της αγοράς» Patrik Ponec, Project Leader Project Planner, Civic Tourer

Ισχυρή κληρονομιά Honda σε εκδόσεις Wagon στην ΕυρώπηΗ ομάδα εξέλιξης του Civic Tourer έχει αντλήσει ιδέες από την πολυετή εμπειρία της στη δημιουργία αμαξωμάτων Wagon. Το πρώτο Honda Wagon ήταν το AeroDeck που βασίστηκε στο 3θ Accord και παρουσιάστηκε το 1986 ενώ ακολούθησε το Accord Wagon (μόνο για την Ευρώπη) το 1991. Περισσότερα μοντέλα Accord Wagon μεσολάβησαν πριν από το Accord Tourer, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002.

Το πρώτο Civic Aero deck αποκαλύφθηκε το 1998 και ήταν το πρώτο Honda που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την Ευρώπη και το τρίτο αυτοκίνητο παραγωγής του Βρετανικού εργοστασίου της Honda (HUM), στο Swindon, UK. Πιστή στην κληρονομιά της Honda στα Wagon, η ομάδα εξέλιξης θέλησε να συνδυάζει την πρακτικότητα και το στυλ με επιδόσεις άνω του μέσου όρου. Η άποψη της ομάδας εκείνη την εποχή ήταν ότι τα ‘Wagons’ μπορεί να είναι πρακτικά αλλά σπάνια διαθέτουν το στυλ που εξάπτει το ενδιαφέρον των παθιασμένων οδηγών. Οι πωλήσεις Wagon σε όλη την Ευρώπη εκείνη τη χρονική περίοδο συγκέντρωναν το16% της κατηγορίας C και η δημοτικότητά τους αυξάνονταν σταθερά.

Το Civic Aero deck εγκαινίασε νέα επίπεδα πρακτικότητας χωρίς να θυσιάζει τις εξίσου σημαντικές αρετές της οδηγικής απόλαυσης, της άνεσης και της πολιτισμένης λειτουργίας. Αυτή η ισχυρή φήμη και κληρονομιά βοήθησαν την ομάδα εξέλιξης του Civic Tourer το 2013 να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που θα υπερβαίνει τις προσδοκίες των πελατών και προσφέρει κορυφαίους χώρους.

«Ήμουν ο Υπεύθυνος Προγράμματος Εσωτερικού του Civic AeroDeck, αναμφίβολα μία στιγμή της καριέρας μου που παραμένει χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Η συνολική φιλοσοφία του Civic Tourer παραμένει ίδια με εκείνου του αυτοκινήτου. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα Wagon με ξεχωριστό στυλ, κορυφαία πρακτικότητα και προηγμένη τεχνολογία, που θα το κάνουν μοναδικό και εξαιρετικά ανταγωνιστικό στην αγορά. Ακριβώς αυτό νιώθω ότι πετύχαμε με το Civic Tourer σήμερα.» Adrian Killham, Large Project Leader, Civic Tourer.Παραγωγή στην Ευρώπη, για την ΕυρώπηΌπως το Civic Aerodeck και το σημερινό Civic, το νέο Civic Tourer θα κατασκευάζεται στην Ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής της Honda, UK Manufacturing Ltd (HUM), που ιδρύθηκε το 1985 στο Swindon, της Μεγάλης Βρετανίας. Η Honda έχει δεσμευτεί για τα υψηλά πρότυπα της Βρετανικής παραγωγής και τα πολλά βραβεία που έχει κερδίσει από τα προϊόντα που κατασκευάζονται εδώ επιβεβαιώνουν την ικανότητα του εργοστασίου να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα για την Ευρωπαϊκή αγορά.

Το HUM είναι μία ολοκληρωμένη Μονάδα παραγωγής οχημάτων, όπου κατασκευάζεται ολόκληρο το αυτοκίνητο (χύτευση, συναρμολόγηση κινητήρων, πρεσαριστά μεταλλικά πάνελ, συγκόλληση, βαφή και συναρμολόγηση πλαισίου) σε εγκαταστάσεις 370 εκταρίων (1,5 εκ.τετ.μέτρα). Ο κινητήρας 1.6 i-DTEC του Civic Tourer κατασκευάζεται επίσης εκεί, αποκλειστικά για την Ευρωπαϊκή αγορά. Καταδεικνύοντας τη σημασία του νέου πετρελαιοκινητήρα στα σχέδια πωλήσεών της στην Ευρώπη, η Honda εγκατέστησε μία νέα, αποκλειστική γραμμής παραγωγής πετρελαιοκινητήρων. Η νέα γραμμή μπορεί να παράγει μέχρι 500 κινητήρες diesel την ημέρα. Λειτουργώντας σε δύο βάρδιες, αυτό ισοδυναμεί με την κατασκευή ενός κινητήρα κάθε 138 δευτερόλεπτα. Η νέα γραμμή παράγει τους κινητήρες 1.6 i-DTEC και 2.2 i-DTEC.

Ευκαιρία Αγοράς

Η Honda παρουσίασε το Civic Tourer απαντώντας στις αλλαγές συνθηκών της Ευρωπαϊκής αγοράς. Η κατηγορία Wagon C παρουσιάζει μία σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον. Η ομάδα εξέλιξης του Civic Tourer πραγματοποίησε έρευνα πελατών στην Ευρώπη πριν ξεκινήσει η διαδικασία εξέλιξης προκειμένου να επιβεβαιώσει τι ήταν σημαντικό για τους πελάτες κατά την επιλογή του Wagon. Αυτή η έρευνα αναγνώρισε τα δύο βασικά target groups πελατών για το Civic Tourer: οικογένειες με μικρά παιδιά που προέρχονταν από μικρότερες κατηγορίες και πελάτες με μεγάλα παιδιά οι οποίοι προέρχονται από παραδοσιακά υψηλότερες κατηγορίες στο πλαίσιο της φιλοσοφίας downsizing.

Και οι δύο τύποι πελατών έδιναν έμφαση στα παρακάτω χαρακτηριστικά:

- Μεγάλο ρεζερβουάρ

- Πρακτικές λύσεις αποθήκευσης

- Ευρύχωρο εσωτερικό για οδηγό και επιβάτες

- Ευελιξία και ευκολία στο παρκάρισμα

- Υψηλά επίπεδα δυναμικών επιδόσεων και οικονομίας στην κατανάλωση καυσίμου

Επιπλέον, όσοι προέρχονταν από την κατηγορία D προσδοκούσαν ένα υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμού και άνεσης.

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΥΛ & ΝΤΙΖΑΙΝ

Σχεδιαστική φιλοσοφία 5θ Civic μέσα από τη δική του χαρακτηριστική ταυτότηταΠροηγμένη και σπορ σχεδίασηΚομψή αεροδυναμική

Το 2014 Civic Tourer μοιράζεται σε μεγάλο βαθμό το ίδιο DNA με το 5θ Civic, υιοθετώντας ένα προηγμένο, αεροδυναμικό αμάξωμα που δημιουργεί μία καθαρή, δυναμική και κομψή εμφάνιση. Επίσης κληρονομεί τη σπορ φυσιογνωμία του αναβαθμισμένου 5θ Civic 2014, με νέο μαύρο διακοσμητικό στον εμπρός προφυλακτήρα. Διατηρεί την κομψή αισθητική της καμπίνας, την ενσωματωμένη λαβή της πίσω πόρτας που συναντάμε στο 5θ Civic, το πιο σκούρο διακοσμητικό θόλου τροχών και τις νέες ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών σε φινίρισμα ασημί και μαύρο.

Παρά τους δεσμούς του με το 5θ Civic, το Civic Tourer έχει τη δική του σχεδιαστική ταυτότητα. Η προηγμένη, σπορ και μοναδική εξωτερικού του σχεδίαση προσδιορίζεται από μία τολμηρή γραμμή που εκτείνεται χωρίς να διακόπτεται από την εμπρός κολόνα Α μέχρι την κολόνα D, δημιουργώντας την εντύπωση μιας ανεξάρτητης οροφής.

Η ομάδα εξέλιξης, μέσα από μία νέα ερμηνεία του πίσω τμήματος του αυτοκινήτου, θέλησε να πετύχει μία premium αισθητική. Το κρύσταλλο του πίσω φινιστρινιού επεκτάθηκε για να καλύψει την κολόνα D, ενώ το ένθετο της πίσω πόρτας είναι ψηλότερο κατά 17 cm συγκριτικά με το 5θ Civic, δημιουργώντας μία τολμηρή στυλιστική γραμμή.

«Με την πρώτη ματιά είναι σαφές ότι το Civic Tourer δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα Wagon, τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα υιοθετούν παρόμοιο στυλ. Το Civic Tourer έχει διαφορετική ισορροπία και γοητεία.»Adrian Killham, Large Project Leader, Civic Tourer

Πίσω από την προηγμένη και σπορ σχεδίαση κρύβεται μία φιλοσοφία πολυμορφικότητας που προσφέρει ευφυή λειτουργικότητα και απαράμιλλη πρακτικότητα. Το εσωτερικό του Civic Tourer είναι σπορ και ποιοτικό, υιοθετώντας τις αναβαθμίσεις που είδαμε στο πρόσφατα αναβαθμισμένο 5θ Civic όπως οι λευκές ραφές στο τιμόνι, στα καθίσματα και στις προστατευτικές επενδύσεις των γονάτων. Τα μαύρα μπουτόν στο πάνελ του ηχοσυστήματος, οι διακόπτες στο τιμόνι και οι αεραγωγοί φέρουν νέα χρωμιωμένα πλαστικά πλαίσια. Το μέγεθος του τιμονιού του νέου Civic Tourer έχει μεγαλύτερη διάμετρο για καλύτερη αίσθηση στα χέρια του οδηγού για βέλτιστο έλεγχο.

Παράλληλα με τη δημιουργία ενός μοναδικού προφίλ για το Civic Tourer, η επίτευξη άριστης αεροδυναμικής ήταν προτεραιότητα για την ομάδα εξέλιξης. Η αεροδυναμική απόδοση βρίσκεται στο επίκεντρο της σχεδίασης του 5θυρου Civic, και οι μηχανικοί του Civic Tourer τη βελτίωσαν περαιτέρω μειώνοντας την αεροδυναμική αντίσταση μέσω μοναδικών σχεδιαστικών χαρακτηριστικών όπως η πίσω αεροτομή και τα πλαϊνά σπόιλερ. Αποτέλεσμα, οι εκπομπές CO2 του Tourer περιορίζονται τώρα στα 99g/km*.

Για μένα η δύναμη του αυτοκινήτου είναι η συνέργεια της λειτουργικότητας, της ευελιξίας και της δυναμικής έκφρασης.» Adrian Killham, Large Project Leader, Civic Tourer

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Καλυμμένη πολυμορφικότητα και απαράμιλλη πρακτικότητα Κορυφαίος χώρος αποσκευώνΥποδαπέδιος αποθηκευτικός χώροςMagic Seats

Πίσω από την προηγμένη και σπορ εξωτερική σχεδίαση του Civic Tourer κρύβεται μία ευελιξία που προσφέρει ευφυή λειτουργικότητα και απαράμιλλη πρακτικότητα.

Παρά το ότι είναι μόλις 235mm μακρύτερο από το 5θ Civic, διεκδικώντας τον τίτλο του πιο συμπαγούς Wagon στην κατηγορία C, το Civic Tourer διαθέτει κορυφαίο χώρο αποσκευών. Με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση προσφέρει 624 L μέχρι την εταζέρα, ενώ χωράει μέχρι τρεις μεγάλες βαλίτσες κάτω από αυτήν. Εναλλακτικά, με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα, προσφέρει 1668 L μέχρι την επένδυση οροφής.

Το φαρδύ και χαμηλωμένο εξωτερικό κρύβει ένα από τα πιο ευρύχωρα εσωτερικά μοντέλου της κατηγορίας C, προσφέροντας 1431mm χώρο για τους ώμους μεταξύ οδηγού και συνοδηγού και 795mm μεταξύ οδηγού και πίσω καθισμάτων. Το ύψος και το πλάτος του Civic Tourer είναι ίδια με του 5θ Civic, αν και η ελαφρώς υπερυψωμένη οροφή του Civic Tourer μεταφράζεται σε περισσότερο χώρο για το κεφάλι των πίσω επιβατών.

Civic Tourer Civic 5-DoorΔιαστάσεις ΜxΠxΥ (mm)4535/1770/1480*4300/1770/1470Χώρος αποσκευώνΚαθίσματα σε όρθια θέση μέχρι το ύψος της εταζέρας (Litres)624*477Καθίσματα αναδιπλωμένα μέχρι το ύψος της οροφής1668*1378Ύψος χώρου φόρτωσης (mm)565*702

*Εσωτερικές τιμές της Honda

Το Civic Tourer ωφελείται από την μοναδική κεντρική διάταξη του ρεζερβουάρ καυσίμου που χρησιμοποιείται στο 5θ Civic. Το ρεζερβουάρ καυσίμου τοποθετείται κάτω από τα εμπρός καθίσματα, με αποτέλεσμα το Civic Tourer να προσφέρει απαράμιλλη εσωτερική ευρυχωρία χάρη στο σύστημα Magic Seat της Honda.

Τα Magic Seats της Honda παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα και ευρυχωρία στο Civic Tourer, με ποικίλες δυνατότητες διάταξης των καθισμάτων για μέγιστη ευελιξία. Τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται εύκολα με μία κίνηση ενώ χάρη στο υπερυψωμένο πάτωμα του χώρου αποσκευών δημιουργείται μία τελείως επίπεδη επιφάνεια όταν τα καθίσματα είναι αναδιπλωμένα. Τα μαξιλάρια των πίσω καθισμάτων αναστρέφονται, απελευθερώνοντας χώρο στο πάτωμα για τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλου ύψους. Η διαιρούμενη κατά 60:40 βάση των καθισμάτων προσφέρει περισσότερες επιλογές για τη μεταφορά ατόμων και φορτίων ενώ σχηματίζει και μία εναλλακτική επιφάνεια φόρτωσης εάν η πρόσβαση μέσω της πίσω πόρτας είναι περιορισμένη.

Το Civic Tourer ωφελείται από τις πολυάριθμες πρακτικές λύσεις που αυξάνουν τα επίπεδα άνεσης και λειτουργικότητας. Η εταζέρα είναι συρταρωτή και καλύπτει το χώρο αποσκευών ενώ αφαιρείται και αποθηκεύεται. Αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν μεταφέρονται αντικείμενα που το ύψος τους ξεπερνά το επίπεδο της εταζέρας.

«Την ονομάζουμε ευέλικτη εταζέρα, ενώ στον μικρό αποθηκευτικό χώρο κάτω από το πάτωμα και μπροστά από τον προφυλακτήρα μπορεί να αποθηκευτεί είτε η εταζέρα ή άλλα αντικείμενα όπως μία ομπρέλα”.Adrian Killham, Large Project Leader, Civic Tourer

Στο χώρο αποσκευών, το Civic Tourer έχει τον ίδιο υποδαπέδιο χώρο με ράφι δύο θέσεων όπως στο 5θ Civic. Ωστόσο το πάτωμα του Civic Tourer βρίσκεται ψηλότερα, δημιουργώντας πρόσθετη χωρητικότητα στον υποδαπέδιο χώρο από 75 L στα 117 L. Αυτός ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει δύο βαλίτσες αεροπορικού τύπου με το κάλυμμα ψηλά ή εναλλακτικά στη χαμηλότερη θέση, ο υποδαπέδιος αποθηκευτικός χώρος μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα ύψους έως και 1 μέτρου.

Επιπλέον, το ύψος του σκαλοπατιού φόρτωσης έχει χαμηλώσει ώστε να έρθει στο επίπεδο του πατώματος (565mm), διευκολύνοντας σημαντικά τη φόρτωση και εκφόρτωση.

Ράγες οροφής προσφέρονται στάνταρ που σημαίνει ότι κάθε σχάρα οροφής μπορεί να ασφαλίσει εύκολα σε αυτές

ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΑΝΕΣΗ & ΚΡΑΤΗΜΑ

Το παγκοσμίως πρώτο σύστημα ενεργής προσαρμογής πίσω αποσβεστήρων σε αυτοκίνητο παραγωγής (Adaptive Damper System)Δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες‘Mature Dynamics’Ασφαλής οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες

Το Civic Tourer είναι το παγκοσμίως πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που διαθέτει σύστημα ενεργής προσαρμογής των πίσω αποσβεστήρων (Adaptive Damper System). Το νέο σύστημα προσαρμόζει αυτόματα την απόσβεση της πίσω ανάρτησης σε κλάσματα του δευτερολέπτου σύμφωνα με τις οδηγικές συνθήκες. Έτσι το αυτοκίνητο παραμένει άνετο σε ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο, και παράλληλα σταθερό και σβέλτο στη σπορ οδήγηση. Το σύστημα έχει τρεις ρυθμίσεις – άνετη, κανονική και σπορ – και όλες έχουν εξελιχθεί με κριτήριο την αυξημένη σταθερότητα και άνεση σε ποικίλες συνθήκες φορτίου και οδήγησης.

Οι αποσβεστήρες, γνωστοί και σαν αμορτισέρ εφοδιάζονται με μία ηλεκτρομαγνητικη βαλβίδα, η οποία ελέγχει τη ροή του λαδιού που καθορίζει τη δύναμη της απόσβεσης. Για να επιτυγχάνεται μία σταθερή, άνετη οδήγηση, η μονάδα ελέγχου ECU υπολογίζει την κίνηση του αμαξώματος χρησιμοποιώντας τα σήματα των ενσωματωμένων αισθητήρων 3 αξόνων (διαμήκης, εγκάρσιος και κάθετος). Επιπλέον, η μονάδα ελέγχου ECU χρησιμοποιεί τις πληροφορίες από το σύστημα CAN bus του οχήματος και στη συνέχεια ελέγχει τη δύναμη απόσβεσης στον πίσω άξονα, μεταβάλλοντάς την μεταξύ μαλακής και σκληρής, χρησιμοποιώντας περισσότερο ή λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα στον αποσβεστήρα.

Το Comfort mode προσφέρει πιο μαλακή ρύθμιση στους αποσβεστήρες, ενώ το Dynamic κάνει σκληρότερη τη ρύθμιση με έμφαση στη δυναμική συμπεριφορά. Ανεξάρτητα από το επιλεγμένο πρόγραμμα, το σύστημα πίσω προσαρμοζόμενων αποσβεστήρων θα ρυθμίζει την απόσβεση σύμφωνα με τις εντολές του οδηγού και τις οδηγικές συνθήκες.

Το σύστημα ενεργής προσαρμογής των πίσω αποσβεστήρων, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής έχει εξελιχθεί με κριτήριο τον πελάτη του Civic Tourer. Το σύστημα διασφαλίζει ότι καλύπτει όλες τις χρήσης ενός οχήματος της κατηγορίας C, ενώ ταυτόχρονα είναι προσιτό σε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες.

«Μέσα από αυτή τη μορφή της τεχνολογίας, ευελπιστούμε ότι πολλοί πελάτες θα μπορούν να επωφεληθούν από το προηγμένο σύστημα.»Adrian Killham, Large Project Leader, Civic Tourer

Καθώς το νέο Civic Tourer εξελίχθηκε με γνώμονα τους Ευρωπαίους πελάτες, εκτενείς δοκιμές και ρυθμίσεις στη δρόμο πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα είδη οδοστρώματος, χαρακτηριστικά και ταχύτητες. Στόχος της ομάδας εξέλιξης ήταν η επίτευξη μιας προβλέψιμης, άνετης και ασφαλούς συμπεριφοράς, γνωστής ως ‘Mature Dynamics’.

«Είχαμε ένα βασικό στόχο με την ονομασία mature dynamics που προσδιορίζει μία ώριμη οδική συμπεριφορά με προβλέψιμα, άνετα και ασφαλή χαρακτηριστικά. Θέλαμε να προσφέρουμε αυτή την αίσθηση ποιότητας σε συνδυασμό με εξαιρετική ικανότητα στην απόσβεση των ανωμαλιών.»

John Hargreaves, Chassis Project Leader, Civic Tourer

Το Civic Tourer υιοθετεί το σύστημα εμπρός ανάρτησης με γόνατα McPherson και ημιάκαμπτο πίσω άξονα που χρησιμοποιείται στην 5θ έκδοση αλλά ελαφρώς τροποποιημένο με σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα οι εμπρός αποσβεστήρες έχουν ρυθμιστεί προς όφελος της συνολικής οδηγικής άνεσης. Με περαιτέρω βελτιώσεις στο σύστημα διεύθυνσης μέσω ρύθμισης του EPS, το Civic Tourer αντιδρά άμεσα και προβλέψιμα στις εντολές του οδηγού σε δρόμους με στροφές και στις υψηλές ταχύτητες, προσφέροντας μία οδηγική εμπειρία απόλυτης ακρίβειας και αυτοπεποίθησης.

Η ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες ήταν επίσης βασικός στόχος εξέλιξης με σκοπό να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της υψηλής ακαμψίας του αμαξώματος με την προσθήκη νέων πίσω κολόνων και βέλτιστης αεροδυναμικής άνωσης του πίσω τμήματος, με εκτενή βελτιστοποίηση των ορατών τμημάτων – όπως η πίσω πόρτα και η αεροτομή της οροφής – και μερικών μη ορατών όπως η ποδιά κάτω από το αμάξωμα.

«Έχουμε τροποποιήσει κάποια στοιχεία του αυτοκινήτου που μας επέτρεψαν να πετύχουμε μία καλή ισορροπία αεροδυναμικής άνωσης μπροστά και πίσω: H σχεδόν μηδενική άνωση μπροστά και πίσω μεταφράζεται σε εξαιρετική σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.»John Hargreaves.

ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΟΛΑ

Νέα γενιά κινητήρων με εκπομπές CO₂ μόλις 99g/km* Επιλογή μεταξύ 1.6 i-DTEC ή 1.8 i-VTEC Τεχνολογίες βελτίωσης απόδοσης με idle-stop στάνταρ στο μηχανικό μοντέλο

Κάτω από το καπό του Civic Tourer χτυπά η καρδιά του νέου 1.6 i-DTEC diesel ή του βενζινοκινητήρα 1.8 i-VTEC.Ο ελαφρύτερος 1.6 i-DTEC στην κατηγορίαΟ νέος 1.6 i-DTEC diesel είναι ο πρώτος της επόμενης γενιάς της σειράς Earth Dreams Technology της Honda που παρουσιάζεται στην Ευρώπη. Η φιλοσοφία της Earth Dreams Technology προσφέρει μία εντυπωσιακή ισορροπία μεταξύ οικονομίας καυσίμου και οδηγικών επιδόσεων, κάτι που επιτυγχάνεται στο Civic Tourer. Ο ελαφρύτερος κινητήρας στην κατηγορία του, αποδίδει ροπή 300 Nm με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 99g/km*.

Ο νέος 1.6 i-DTEC της Honda αποτελείται από αλουμινένια κυλινδροκεφαλή που εδράζεται σε ένα αλουμινένιο μπλοκ ανοιχτού τύπου, ζυγίζοντας 47kg λιγότερο από τον 2.2 i-DTEC. Όλα τα εξαρτήματα έχουν επανασχεδιαστεί με σκοπό την ελαχιστοποίηση του βάρους και των διαστάσεων, ενώ προηγμένες τεχνικές παραγωγής έχουν συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του βάρους

Το πάχος των τοιχωμάτων των κυλίνδρων έχει μειωθεί στα 8mm, από 9mm που ήταν στον κινητήρα 2.2 i-DTEC. Αυτό είναι εξαιρετικό επίτευγμα για κινητήρα diesel. Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί ελαφρύτερα έμβολα και μπιέλες. Ο 1.6 i-DTEC προσφέρεται επίσης με το τελευταίο CR-V και τα 5θ Civic.

Δοκιμασμένος κινητήρας 1.8 i-VTEC Το Civic Tourer θα προσφέρεται επίσης με τον κινητήρα 1.8 i-VTEC της Honda με χειροκίνητο μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο, με εκπομπές CO2 από 148g* / km. Ο 1.8 i-VTEC είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της τεχνολογίας VTEC με τα προηγμένα συστήματα διαχείρισης κινητήρων της Honda. Ο κινητήρας αποτελεί τμήμα ενός υψηλής ποιότητας και εύχρηστου συστήματος κίνησης. Η εκκίνηση είναι γρήγορη και άνετη, οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται πολύ εύκολα, ενώ η απόκριση στο γκάζι είναι πάντα προβλέψιμη. Η επιτάχυνση και η επιβράδυνση είναι πάντα ομαλές και άνετες, είτε στην πόλη είτε σε επαρχιακούς δρόμους. Το ίδιο ισχύει και για την επιτάχυνση και την οδήγηση υψηλών ταχυτήτων στον αυτοκινητόδρομο.

Τεχνολογίες αύξησης απόδοσης με Idle Stop στάνταρ στο μηχανικό μοντέλοΤο νέο Civic Tourer προσφέρει τη μοναδική τεχνολογία Eco Assist™ της Honda που βοηθά τους οδηγούς να πετυχαίνουν βέλτιστη απόδοση, σύμφωνα με την άποψη ότι διαφορετικά οδηγικά στυλ μπορεί να έχουν έως και 15% διαφορά στην κατανάλωση καυσίμου. Το σύστημα χρησιμοποιεί το ταχύμετρο του αυτοκινήτου για να συμβουλεύσει τους οδηγούς πώς το οδηγικό στυλ τους επηρεάζει την κατανάλωση. Εάν οδηγούν οικονομικά, το ταμπλό γίνεται πράσινο. Εάν ο οδηγός ξεπεράσει ελαφρώς το καλύτερο επίπεδο ελέγχου του γκαζιού, το ταμπλό γίνεται λευκό/πράσινο. Τέλος, στην έντονη επιτάχυνση ή επιβράδυνση γίνεται λευκό. Το σύστημα αναβαθμίζεται περαιτέρω με την επιλογή του ECON mode, το οποίο μόλις ενεργοποιηθεί μεταβάλλει τη χαρτογράφηση του ηλεκτρονικού συστήματος γκαζιού (drive-by-wire) για να διασφαλίσει μία ομαλή αύξηση της ροπής για πιο ξεκούραστη οδήγηση και μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

Η απόδοση αυξάνεται ακόμα περισσότερο με την τεχνολογία Idle Stop που προσφέρεται στάνταρ με όλα τα μοντέλα Civic Tourer με χειροκίνητο, μηχανικό κιβώτιο: ένα σύστημα εξαιρετικά ομαλό που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση μέχρι 5 g CO2 /km για τον κινητήρα diesel. Όταν ο οδηγός σταματά και επιλέγει νεκρά στο κιβώτιο, ο κινητήρας απενεργοποιείται αυτόματα μόλις αφήσει το συμπλέκτη. Στη συνέχεια, ενεργοποιείται ξανά αυτόματα, με το πάτημα του συμπλέκτη και την επιλογή μιας σχέσης. Μία ένδειξη στο ταμπλό δηλώνει τη λειτουργία του Idle Stop. Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από ένα μπουτόν στο ταμπλό.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

‘Ασφάλεια για ΌλουςΟλοκληρωμένη ασφάλεια, κάθε μέρα Νέα χαρακτηριστικά: Προηγμένα Συστήματα Υποστήριξης ΟδηγούΆλλα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας

‘Ασφάλεια για όλους’Η δέσμευση της Honda στην ασφάλεια ενσωματώνεται στη φράση ‘Ασφάλεια για Όλους’, ασφάλεια για οδηγούς, επιβάτες, πεζούς και κατόχους όλων των οχημάτων. Η Honda υλοποιεί τη δέσμευσή της με τη βοήθεια μιας ομάδας συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που στόχο έχουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις των συγκρούσεων και των τραυματισμών.

Το Civic Tourer διαθέτει όλη τη γκάμα τεχνολογιών ασφάλειας που διατίθεται με το 5θ Civic και βαθμολογείται ομοίως με 5 αστέρια Euro NCAP.

Ολοκληρωμένη ασφάλεια, κάθε μέραΌπως σε όλα τα αυτοκίνητα Honda, η ασφάλεια ήταν ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την ομάδα εξέλιξης κατά το σχεδιασμό του Civic Tourer και κυρίως η ενσωμάτωση των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας, γνωστών ως Προηγμένων Συστημάτων Υποστήριξης Οδηγού – Advanced Driving Assist Systems. Σαν αποτέλεσμα, το Civic Tourer ωφελείται από μία νέα σειρά προηγμένων χαρακτηριστικών ασφάλειας σχεδιασμένων για να προσφέρουν συνολική ασφάλεια, κάθε μέρα. Οι τεχνολογίες αυτές στοχεύουν να κάνουν την ασφάλεια προσιτή και προσβάσιμη στους πελάτες της κατηγορίας C.

Είτε πρόκειται για τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, είτε για τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης ή για διαδρομές στον αυτοκινητόδρομο, τα συστήματα ασφάλειας της Honda «εργάζονται» σκληρά, βοηθώντας στην αποφυγή ατυχημάτων όπου είναι δυνατό και, όταν ένα ατύχημα είναι αναπόφευκτο, μετριάζοντας σημαντικά τις επιπτώσεις της σύγκρουσης.

Νέα χαρακτηριστικά: Προηγμένα Συστήματα Υποστήριξης Οδηγού Η Honda έχει παρουσιάσει μία νέα σειρά συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας βασισμένων σε αισθητήρες στο Civic Tourer οι οποίοι χρησιμοποιούν μία σειρά καμερών, παλμικών λέιζερ μικρής εμβέλειας Lidar (Laser Radar) και τεχνολογιών ραντάρ. Το Civic Tourer χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες και πολλά άλλα συστήματα προηγμένης ασφάλειες προκειμένου να διασφαλίσει υψηλά πρότυπα ασφάλειας σε όλες τις συνθήκες, χαρίζοντας ξεγνοιασιά σε οδηγούς και επιβάτες.

City-Brake Active system **Ειδικά σχεδιασμένο για να αποτρέπει ή να μετριάζει τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης με χαμηλές ταχύτητες. Το City-Brake Active system είναι ένα σύστημα ραντάρ μέσω λέιζερ που σαρώνει το δρόμο μπροστά, και ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα εάν ανιχνεύσει κίνδυνο επικείμενης σύγκρουσης. Το σύστημα λειτουργεί σε χαμηλές ταχύτητες (32km/h και κάτω) και είναι σχεδιασμένο για την ανίχνευση αυτοκινήτων και φορτηγών.

Όταν το σύστημα ανιχνεύει κίνδυνο σύγκρουσης, εκδίδει οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις.

Αν το σύστημα αναγνωρίσει ότι υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης τότε θα ενεργοποιηθεί η προ-φόρτιση των φρένων και ο οδηγός θα ενημερωθεί μέσω οπτικών και ηχητικών προειδοποιήσεων πριν ενεργοποιήσει το αυτόματο φρενάρισμα. Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον οδηγό μόνον όταν το όχημα είναι σταματημένο και θα παραμείνει εκτός λειτο

Keywords
honda civic, honda, ελλαδα, honda, honda civic, opel astra, τελη κυκλοφοριας 2016, χλμ, suv, σημαίνει, golf, ford, focus, kia, opel, astra, sports, renault, γνώμονα, target, dna, εμφάνιση, μηκος, γκολ, ώμους, νέα, system, ηλεκτρικος, λύση, earth, sport, trip, συγκεκριμένο, systems, forward, support, lane, sign, blind, cross, αποσυρση, abs, brake, hill, iso, fix, magic, mp3, jack, led, auto, view, mirror, στυλ, seat, project, μνήμη, diesel, δυναμικο, bus, dynamic, john, mcpherson, eps, μπλοκ, επηρεάζει, euro, ncap, laser, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, εκθεση γενευης, Roger Hargreaves, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, ξανα, υαλοκαθαριστηρες, μνήμη, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γκαζι, ζαντες, ηχεια, μοδα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, σηματα, σουνιο, υψος, φωτιστικα, astra, diesel, dna, earth, ford, iso, kia, mp3, ncap, opel, seat, sport, αγορα, αυξηση, αισθητικη, αμορτισερ, ασημι, αστερια, ασφαλειες, ατυχημα, βαλιτσες, βοηθεια, βρισκεται, βαφη, γκολ, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, γοητεια, δεδομενο, δευτερο, δυναμη, δυστυχως, δικη, δρομος, δειγμα, ευχαριστο, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εκθεση, εκκινηση, ενεργα, εμφάνιση, επενδυσεις, επηρεάζει, εποχη, ερευνα, ευρωπη, τεχνολογια, ιδεες, ιδια, ιδιο, ισχυει, θετικο, ισορροπια, καθρεπτες, εκδοσεις, κινηση, κυκλος, κιλα, κλασματα, χτυπα, λειζερ, λειτουργια, λεπτομερειες, λύση, μαυρο, μακρια, μαξιλαρια, ματια, μηκος, μειωση, μπλοκ, μικρο, μοντελα, μορφη, μπορεις, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, οδηγος, οδηγηση, οθονη, ομπρελα, οντας, οφελος, οχηματων, οχηματα, οχημα, παιδια, παρουσιαση, πιστη, πλαστικα, ροη, προγραμματα, πορτα, πωλησεις, ρανταρ, ρεζερβουαρ, ρευμα, ρυθμισεις, ρυθμιση, ροπη, σιγουρος, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, στυλ, συστηματα ασφαλειας, σχεδια, σχολειο, ταυτοτητα, ταξιδια, τιμη, τμημα, φιμε, φτανει, φρανκφουρτη, φτερα, φημη, φορα, χλμ, abs, auto, ασφαλεια, blind, bus, city, cross, ειδη, εκπομπες, εμφαση, euro, eps, fix, focus, forward, jack, golf, hill, ιδιαιτερα, project, led, καρδια, lane, λευκο, μαυροι, mcpherson, magic, mirror, μοιαζει, μπροστα, sports, opel astra, dynamic, πληροφοριες, ποδια, renault, support, σημαίνει, sign, systems, system, suv, σωματα, σχαρα, target, trip, brake, view, ώμους, ξεχνας, χερια
Τυχαία Θέματα