Πρόστιμο λόγω… εκπομπών στο Tesla Model S!

20:45 8/3/2016 - Πηγή: AutoBlog

Ζήσαμε για να το ακούσουμε κι αυτό. Πρόστιμο σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, λόγω “εκπομπών” – θα καταλάβεις τον λόγο για τα εισαγωγικά στη συνέχεια του άρθρου. Η απίστευτη αυτή είδηση, μας έρχεται από την μακρινή Σιγκαπούρη. Εκεί, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, οι αγοραστές του Tesla Model S δεν επιδοτούνται για την απόφαση τους να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά τιμωρούνται.

Και τιμωρούνται με πρόστιμο περίπου $11.000!

Ο Joe Nguyen, αγόρασε το Model S του στο Χονγκ Κονγκ και αποφάσισε να το πάρει μαζί του στη Σιγκαπούρη. Εκεί, συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να περάσει μία διαδικασία νομιμοποίησης/πιστοποίησης του αυτοκινήτου. Διαδικασία που διαρκεί περίπου 2 μήνες! Όταν αυτή η διαδικασία έφτασε στο τέλος της, ο Nguyen περίμενε να “επιδοτηθεί” με $11.000 δολάρια όπως ορίζει το Singapore’s Carbon Emissions Vehicle Scheme. Όμως όταν το Model S πέρασε τις υποχρεωτικές δοκιμές εκπομπών ρύπων, η υπηρεσία της Σιγκαπούρης έκρινε ότι το αυτοκίνητο δεν ήταν καθόλου φιλικό στο περιβάλλον και επέβαλλε πρόστιμο $11.000 στον ιδιοκτήτη του!

Η Land Transport Authority της Σιγκαπούρης, υπολόγισε ότι το Model S χρησιμοποιεί περίπου 444 watt-ώρες ανά χιλιόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί αρκετό ηλεκτρισμό για να χαρακτηριστεί “ρυπαντής” και να επιφέρει το ανάλογο πρόστιμο. Το θέμα είναι ότι το νούμερο δεν βγάζει νόημα. Θεωρητικά, το κορυφαίο Model S, δεν χρησιμοποιεί πάνω από 210 watt-ώρες ανά χιλιόμετρο. Όμως σύμφωνα με την LTA, το αυτοκίνητο δοκιμάστηκε με το United Nations Economic Commission for Europe R101 standard και βρέθηκε πως η κατανάλωση ενέργειας του ήταν 444 wh/km! Στη συνέχεια, υπολογίστηκαν οι αντίστοιχες εκπομπές ρύπων (για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, ισχύει στην Σιγκαπούρη το 0.5 g CO2 ανά Wh) στα 222 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Σύμφωνα με όλη αυτή την διαδικασία, το Tesla εμπίπτει στην κατηγορία C3 και αυτή η κατηγορία επιφέρει επιβάρυνση περίπου $11.000!

Χάρη στη μαγεία του internet, ο ίδιος ο Elon Musk ενημερώθηκε για το περιστατικό και δήλωσε στο Twitter ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης και το θέμα θα ερευνηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα