Προσδόκιμο ζωής ως το 2035 για τις ΜΕΚ, σύμφωνα με τις νόρμες ρύπων

Αυτή την στιγμή ο κλάδος των μεταφορών εκπέμπει το 14% των αερίων του θερμοκηπίου και για να μειωθεί αυτό το ποσοστό, απαιτείται δραστική μεταστροφή προς οικολογικότερα οχήματα. Μέρος αυτής της λύσης θεωρούν πολλοί πως είναι η κατάργηση των μηχανών εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ). Με τους στόχους που έθεσαν το 2015 οι ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών το τελευταίο θερμικό όχημα θα πωληθεί το 2035 και ως το 2050 θα έχουν εξαφανισθεί από τους δρόμους. Το συμπέρασμα αυτό είναι απόρροια μελέτης του Climate Action Tracker

(CAT) και σημαίνει πως τα επόμενα χρόνια πρέπει να γίνουν τεκτονικές αλλαγές για να επιτευχθούν τόσο φιλόδοξοι στόχοι.

Η συνάντηση των ηγετών στο Παρίσι, το 2015, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε, έθεσε ως στόχο την μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη “αρκετά” κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Αυτό ίσως όμως να μην είναι αρκετό και να πρέπει να θέσουμε ως όριο τους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Για τους 2 βαθμούς, οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν στο μισό την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ως το 2030 και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να φτάσουν να κατέχουν 50% μερίδιο της αγοράς.

Το 2035 όμως ίσως να είναι αργά, διότι η πρόβλεψη για το 2035 περιλαμβάνει την εφαρμογή τεχνολογιών αρνητικού αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή που καταναλώνουν περισσότερο απ’όσο εκπέμπουν, που δεν είναι ακόμα εφαρμόσιμες σε μεγάλη κλίμακα.

Η CAT, επισημαίνει πως η στροφή σε πιο “πράσινες” μεταφορές, πρέπει να συνοδευτεί και από αντίστοιχη φιλοσοφία στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι Η.Π.Α, η Ε.Ε, η Ινδία, το Μεξικό, η Κίνα και η Βραζιλία είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τολμώ να πω, πως θα είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν όλες αυτές οι χώρες με κάτι που ίσως επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική τους ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η χώρα που θα κάνει τα μεγαλύτερα άλματα προόδου στον συγκεκριμένο τομέα είναι η Ιαπωνία.

Εγώ, να συμπληρώσω, πως όλοι αυτοί οι τόνοι άνθρακα που από το υπέδαφος (ορυκτά καύσιμα) πήγαν στον αέρα, πρέπει κάπως να απορροφηθούν και να γίνουν κάτι και αυτό το κάτι, μπορεί να είναι μόνο φυτά, οπότε σε όλη αυτή την προσπάθεια απαιτείται εκτεταμένη προσπάθεια αναδάσωσης και διαφύλαξης των δασών.

Keywords
Τυχαία Θέματα