Πώς μία πολλά υποσχόμενη πίστα κατέληξε €14,5 εκατομμύρια “μέσα”

Η ψηφιακή απεικόνιση που βλέπεις στην κεντρική εικόνα του άρθρου, αφορά το πώς θα ήταν το Balatonring στην Ουγγαρία, αν αυτό είχε ολοκληρωθεί. Μία πολλά υποσχόμενη πίστα, που όπως έχεις διαβάσει στον τίτλο, κατέληξε “μέσα”… πολύ “μέσα”.

Η πίστα θα κατασκευαζόταν κοντά στην λίμνη Balaton, στο Savoly της Ουγγαρίας. Ο προϋπολογισμός,

άγγιζε τα €80 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα είχε χωρητικότητα κάπου μεταξύ 110.000 και 140.000. Μάλιστα, το μέλλον της πίστας προδιαγραφόταν λαμπρό, αφού πριν καν ξεκινήσει η κατασκευή της, είχε εξασφαλιστεί η διοργάνωση του Ουγγρικού MotoGP Gran Prix για το 2009, “κερδίζοντας” τον αγώνα από την πίστα του Brno. 10 μήνες πριν την διεξαγωγή του αγώνα, η κατασκευή της πίστας ξεκίνησε με τον Carmelo Ezpeleta της Dorna να δηλώνει “σίγουρος” για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των εργασιών!

Τον Αύγουστο και ενώ οι εργασίες συνεχίζονταν, χτύπησε η κρίση! Η κατασκευή άρχισε να καθυστερεί και το πρώτο “χτύπημα” ήρθε με την μετακίνηση του Ουγγρικού Gran Prix για το 2010. Ακόμα και τότε όμως, τόσο οι διοργανωτές, όσο και οι ιδιοκτήτες της πίστας, ήταν σίγουροι για την ολοκλήρωση του έργου. Το επόμενο “χτύπημα” ήρθε με την άρνηση χορήγησης δανείου από την Hungarian Development Bank με την δικαιολογία ότι το project ήταν υπερβολικά ριψοκίνδυνο. Ταυτόχρονα, ήρθε και η άρνηση της Ουγγρικής κυβέρνησης να καλύψει το κόστος κατασκευής της πίστας – αφού ήδη κάλυπταν το κόστος διεξαγωγής του γύρου του MotoGP.

Στις 18 Μαρτίου 2010, η FIM ακύρωσε το Ουγγρικό Gran Prix και αυτό ήταν το τελευταίο “χτύπημα” για το Balatonring. Μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, η κατασκευή δεν είχε προχωρήσει σχεδόν καθόλου αλλά είχε προλάβει να μαζέψει χρέη συνολικής αξίας €14.5 εκατομμυρίων. Μέχρι το 2012, η πίστα μετά βίας φαινόταν από την βλάστηση αλλά τώρα, κάτι φαίνεται πως κινείται. Δεν γνωρίζουμε αν έχει βρεθεί επενδυτής αλλά τουλάχιστον φαίνεται το layout. Κρίμα. Και φαινόταν ωραία πίστα! Ιστορίες προς γνώση και συμμόρφωση…

Keywords
Τυχαία Θέματα