Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες να οδηγείς;

Ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους οδηγούς της; Πριν βιαστείς να απαντήσεις (ή να αναρωτηθείς) για την θέση της Ελλάδας στη κατάταξη, να σε ενημερώσω πως για κάποιον περίεργο λόγο δεν συμπεριελήφθη στην έρευνα.

Η έρευνα λοιπόν, είναι προϊόν του University of Michigan Transportation Research Institute και εξετάζει και συγκρίνει τους θανάτους από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, καρδιοπάθειες, καρκίνους και αγγειοεγκεφαλικές νόσους από 193 χώρες. Πριν προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες, να αναφέρουμε πως σύμφωνα με

τη μελέτη, τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι υπεύθυνα για 18 θανάτους ανά 100.000 άτομα σε παγκόσμια κλίματα. Όμως, για να γυρίσουμε στην αρχική μας ερώτηση, υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσει κανείς. Ο πρώτος, έχει να κάνει με τα απόλυτα νούμερα.

Έτσι, η πιο επικίνδυνη χώρα για τους οδηγούς της είναι χωρίς αμφιβολία η Ναμίμπια με 45 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Ακολουθούν η Ταϊλάνδη (44), το Ιράν (38), το Σουδάν (36) και η Σουαζιλάνδη (36). Όπως μπορεί να συμπεράνει εύκολα κανείς, οι περισσότερες χώρες στις πρώτες 25 θέσεις είναι Αφρικανικές και Ασιατικές. Άξιες αναφοράς είναι επίσης η Κίνα με 22 θανάτους ανά 100.000 άτομα και οι Η.Π.Α. που με 14 θανάτους ανά 100.000 άτομα βρίσκεται στην 97η θέση. Στο κάτω άκρο της λίστας (οι ασφαλέστερες χώρες) βρίσκονται πολλές Ευρωπαϊκές με την Γερμανία, την Δανία, τα Σκόια και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να “ισοβαθμούν”, με 6 θανάτους ανά 100.000, τη Νορβηγία, την Αγγλία, τη Νορβηγία, την Σουηδία και την Ιαπωνία με 5 θανάτους ανά 100.000 και τις Μαλδίβες να θεωρούνται η ασφαλέστερη χώρα με μόλις 2 θανάτους ανά 100.000 άτομα.

Υπάρχει όμως και ο άλλος τρόπος να απαντήσεις. Με το ποσοστό που συνδέει τους θανάτους από ατυχήματα με τους άλλους λόγους. Σε αυτήν την περίπτωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατακτούν την πρώτη θέση (15.9%) με το Κατάρ να βρίσκεται κοντά (14.3%) στην δεύτερη θέση. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στις 25 χειρότερες χώρες (με βάση τα ποσοστά), υπάρχουν πολλές της Μ. Ανατολής. Στο άλλο άκρο, βρίσκονται και πάλι αρκετές Ευρωπαϊκές (Φινλανδία, Νορβηγία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία κλπ) με ποσοστό κάτω του 1%. Οι Η.Π.Α. βρίσκονται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (2.1%) με ποσοστό που φτάνει το 1.8%.

Τα δεδομένα που παρέχει η μελέτη είναι πολύ ενδιαφέροντα αν και θα ήθελα να δω και το πού βρίσκεται η Ελλάδα συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο…

[Πηγή: University of Michigan Transportation Research Institute]

Keywords
Τυχαία Θέματα