Οδηγούμε στη Σλοβενία το Subaru Forester MY2015 Diesel Lineartronic

Παράλληλα με την παρουσίαση του νέου Subaru Outback, η ιαπωνική εταιρία μας έδειξε και το ανανεωμένο στα σημεία MY2015 του Forester. Το μεγάλο της SUV έχει πουλήσει 2,1 εκατ. αυτοκίνητα το 1997 που πρωτοπαρουσιάστηκε, και εκτός από τις αισθητικές αλλαγές, η βασικότερη ήταν η προσθήκη της έκδοσης D Lineartronic, δηλαδή ο εφοδιασμός του μοντέλου με το κιβώτιο συνεχόμενους μεταβαλλόμενης σχέσης με τον πετρελαιοκινητήρα.

Οι αλλαγές του αυτοκινήτου είναι αρκετά περιορισμένες

και εντοπίζονται κυρίως στο εσωτερικό με τη προσθήκη ασημένιου “δαχτυλιδιού” στους αεραγωγούς του συστήματος κλιματισμού, στα νέα ενσωματωμένα κουμπιά στο τιμόνι, στη προσθήκη έγχρωμης οθόνης πολλαπλών ενδείξεων ανάμεσα στο πίνακα οργάνων και στην τοποθέτηση της οθόνης 6,2 ιντσών στο κέντρο της κονσόλας όμοιας με αυτή του Outback, που προσφέρει αναβαθμισμένη συνδεσιμότητα. Μικρότερης σημασίας κρίνεται η αντικατάσταση του κλειδιού με νέο, της νέας “shark” κεραίας, καθώς και της follow me λειτουργίας των φωτιστικών σωμάτων, που παραμένουν αναμμένα για κάποια δευτ.

Κατά τ’άλλα η τέταρτη γενιά του Forester έχει πιο δυναμική εμφάνιση από κάθε προγενέστερο μοντέλο, με τη Subaru να ακολουθεί την ίδια γραμμή με την προηγούμενη γενιά έχοντας όμως νέα γρίλια με μεγάλη εισαγωγή, νέα φωτιστικά σώματα και μικρότερα παράθυρα στη βάση της μπροστά κολόνας, με το γενικότερο σύνολο να έχει γίνει πιο ελκυστικό, πιο μυώδης και πιο SUV.

Από θέμα διαστάσεων, το μήκος του Forester, ανέρχεται στα 4.595 χλστ. (+35 χλστ. σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο), το ύψος στα 1.795 χλστ. (+15 χλστ.) και το πλάτος στα 1.695 χλστ. (+20 χλστ.), ενώ μεγαλύτερο, κατά 25 χλστ., είναι και το μεταξόνιο, φτάνοντας συνολικά στα 2.640 χλστ. Τέλος, ο χώρος των αποσκευών φτάνει τα 505 λίτρα, τα οποία φτάνουν τα 1.592 όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα.

Στο εσωτερικό εκτός από τις καλοδεχούμενες αλλαγές, η ποιότητα του είναι μεν καλή, αλλά να γίνεται άμεσα αντιληπτή η διαφορά της με το Outback, κυρίως λόγω των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Σχεδιαστικά το εσωτερικό του έχει επηρεαστεί από αυτό του Impreza και του XV, με το φινίρισμα εντός της καμπίνας να είναι αρκετά υψηλό, με το πάνω μέρος του ταμπλό να είναι επενδυμένο με μαλακό πλαστικού που αναβαθμίζει κατά πολύ την εικόνα του.

Ο διάκοσμος είναι κάπως μουντός, αλλά τα πάντα είναι σωστά τοποθετημένα ανεβάζοντας την εργονομία του σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε επίπεδο χώρων, το Forester παραμένει αρκετά ευρύχωρο για τους επιβάτες, προσφέροντας αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους και για τα μικροαντικείμενα, μεταφέροντας άνετα 5 άτομα και τις αποσκευές του.

Η μεγαλύτερη αλλαγή βρίσκεται κάτω από το καπό, με τον ήδη γνωστό 2-λιτρο boxer diesel κινητήρα να συνδυάζεται πλέον με το Lineatronic αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (CVT). Αποδίδει 148 ίππους στις 3.600 σ.α.λ. και 350 Nm ροπή διαθέσιμη από τις 1.600 σ.α.λ. μέχρι τις 2.400 σ.α.λ. Η δύναμη φυσικά στέλνεται σε όλους τους τροχούς, μέσω της γνωστής και αξιόπιστης τετρακίνησης Symmetrical AWD.

Έτσι, μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο, που οι ιθύνοντες της Subaru είχαν τοποθετήσει στο προηγούμενο Outback το αυτόματο κιβώτιο CVT Lineartronic με τον 2-λιτρο boxer πετρελαιοκινητήρα, οι τεχνικοί το τοποθέτησαν και στο Forester. Το πακέτο κινητήρας-κιβώτιο είναι ίδιο με το Outback που δοκιμάσαμε, με τους μηχανικούς να έχουν κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις έτσι ώστε το εν λόγω κιβώτιο να μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη ροπή, κρατώντας παράλληλα χαμηλά τους ρύπους και τη κατανάλωση.

Το CVT κιβώτιο διαθέτει 6 προ-ρυθμισμένες σχέσεις, και δεν είχαμε τη δυνατότητα να το οδηγήσουμε για πολλά χλμ., παρά μόνο από το ξενοδοχείο στη Τεργέστη μέχρι μια κοντινή off-road πίστα. Σκοπός ήταν να δούμε τη απροβλημάτιστη λειτουργία του κινητήρα με το κιβώτιο, αλλά και τις εκτός δρόμου δυνατότητες του μοντέλου, που με τα 220 χλστ. απόσταση από το έδαφος αλλά και το ηλεκτρονικό σύστημα X-Mode με Hill Decent control το αυτοκίνητο κινούταν στην ειδικά διαμορφωμένη λασπωμένη πίστα χωρίς να αντιμετωπίσει τη παραμικρή δυσκολία. Αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρηστικό και συμμετοχικό, με τις αλλαγές ταχυτήτων να γίνονται άμεσα και ομαλά, ανάλογα με το πως πατάς το πεντάλ του γκαζιού, ενώ στην “χειροκίνητη” λειτουργία, οι αλλαγές των σχέσεων πραγματοποιούνται τόσο από τα paddles πίσω από το τιμόνι.

Ο 2-λιτρος boxer πετρελαιοκινητήρας με το CVT μέση μικτή κατανάλωση μόλις στα 6,1 λτ. ανά 100 χλμ., με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα 158 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και στην πράξη, το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο κινεί με εξαιρετική ευκολία το Forester, με τα 0-100 χλμ/ώρα να έρχονται σε 9,9 δευτ., ενώ η ελκτική ικανότητα του φτάνει τα 2.000 κιλά.

Στα λίγα χιλιόμετρα που το οδήγησα το αυτοκίνητο ήταν σχετικά αθόρυβο και πολύ σταθερό, εμπνέοντας μου μεγάλη εμπιστοσύνη, καθώς ήταν στιβαρό σε όλες τις συνθήκες κίνησης, ενώ παρά τον όγκο του και τα 1.636 κιλά του διατηρεί κάποια sport οδικά χαρακτηριστικά, που έχουν όλα τα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρίας. Ο πετρελαιοκινητήρας έχει απουσία κραδασμών και είναι πολύ ομαλός στη λειτουργία του, ενώ το ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης παρέχει την σωστή πληροφόρηση, έχοντας καλό feedback του τι συμβαίνει στο δρόμο, ενώ είναι και αρκετά άμεσο με ακτίνα κύκλου στροφής τα 5,3 μέτρα.

Το Forester αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιόλογη επιλογή στα μεσαία SUV, με την σφραγίδα Made in Japan να είναι φανερά “χτυπημένη” στο αυτοκίνητο, αφού διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες και απροβλημάτιστη λειτουργία. Θα είναι και αυτό διαθέσιμο από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, με τη τιμή της μιας έκδοσης Dynamic που διαθέτει και σύστημα πλοήγησης να ξεκινά από €46.400, χωρίς να περιλαμβάνεται το όφελος απόσυρσης, το κόστος του μεταλλικού χρώματος, τα τέλη κυκλοφορίας και τα έξοδα ταξινόμησης. Τέλος, τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού, μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα