Ο Newey παραδέχεται πρόβλημα στο bodywork τής RB10 στη Χερέθ

Με το αριστερό μπήκε η Red Bull στο 2014, τουλάχιστον όσον αφορά τις χειμερινές δοκιμές, διότι τα προβλήματα που συνάντησε στη Χερέθ προκάλεσαν πολλούς πονοκεφάλους στους τεχνικούς της. Η RB10 έκανε μόλις 21 γύρους στις 4 ημέρες των δοκιμών, με τον Ranault Energy F1-2014 να έχει σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, ο γαλλικός κινητήρας δεν ήταν το μόνο που ανάγκασε τον “ταύρο” να σταματήσει, διότι όλο σχεδόν το Internet υποψιαζόταν πρόβλημα

για το οποίο ευθύνεται η αυστριακή ομάδα.

Ο επί κεφαλής τού τεχνικού τμήματος της Red Bull Racing, Adrian Newey, παραδέχεται πως η υπερβολικά επιθετική σχεδίαση στο πίσω μέρος ευθύνεται ως ένα ποσοστό για τα προβλήματα με την υπερθέρμανση.

Αυτό που μας σταμάτησε στη Χερέθ, από τη δική μας πλευρά, σε αντίθεση με την πλευρά τής Renault, ήταν ένα πρόβλημα όπου το αμάξωμα κοντά στην εξάτμιση έπιανε φωτιά. Είναι ένα πρόβλημα που ελπίζουμε να έχουμε λύσει για το Μπαχρέιν. Ήταν πραγματικά λόγω της έλλειψης χρόνου· θα μπορούσαμε να το είχαμε δει στο δυναμόμετρο αν όλα είχαν γίνει πιο νωρίς.

Αλλά, η Renault το έλεγξε στο δικό της δυναμόμετρο, ενώ εμείς καθυστερήσαμε να το κάνουμε. Έτσι, πιστεύω ότι, αν είχαμε μία ή δύο εβδομάδες, θα το είχαμε δει στις ιδιωτικές δοκιμές, αλλά έγινε δημοσίως.

Ο κινητήρας της Renault -η οποία πιστεύει ότι έχει κάνει σημαντική πρόοδο- είναι ίσως ο πιο απαιτητικός για την ψύξη του, και αυτό σε συνδυασμό με το υπερβολικά στενό πίσω μέρος, είχε σαν αποτέλεσμα ό,τι είδαμε στη Χερέθ. Φυσικά, ο Βρετανός θέλει ένα όσο το δυνατόν λεπτότερο πίσω μέρος, αλλά έμαθε ότι θα πρέπει να είναι λιγότερο επιθετικός με το “πακετάρισμα”.

Ήταν αποτέλεσμα μιας επιθετικής συναρμολόγησης, αλλά θεωρήσαμε ότι έπρεπε να πάρουμε μερικά ρίσκα για να έχουμε ένα καλό πακέτο που θα μείωνε την αεροδυναμική απώλεια από τις απαιτήσεις για ψύξη. Ο κινητήρας τής Renault φαίνεται πως απαιτεί πολλή ψύξη.

Ο καθένας από τους τρεις κατασκευαστές κινητήρων έχει διαφορετικούς στόχους για τα ποσά τού ζεστού αέρα απάγεται, και η Renault μάς δυσκόλεψε. Έχει όλα τα είδη των πλεονεκτημάτων, αν μπορείς να το κάνεις, αλλά δεν είναι εύκολο.

Το να συσκευάσεις αυτούς τους κινητήρες, είναι μια πρόκληση. Η περιοχή των ψυγείων είναι που χρειάζεται αέρα, για να ψύξει τον ζεστό αέρα από το turbo μαζί με την υπόλοιπη ψύξη για τα ηλεκτρικά μέρη, τις μπαταρίες, το ERS και τη μονάδα διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή τού ψυγείου θέλει περίπου διπλάσια ψύξη σε σχέση με πέρυσι που είχαμε τους V8. Συνεπώς, το να προσπαθούμε να τα συσκευάσουμε δίχως μεγάλες αεροδυναμικές απώλειες, είναι πρόκληση.

[Πηγή: AutoSport | Photo Copyrights: Andrew Hone/Getty Images/Red Bull Racing]

Keywords
Τυχαία Θέματα