Ο Musk θα σώσει τον κόσμο από την τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύσσοντας προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη!

O Elon Musk, ο CEO της Tesla, της SpaceX, του Hyperloop έχει ανακοινώσει εδώ και περίπου έναν χρόνο πως είναι υπέρμαχος ώστε η τεχνητή νοημοσύνη (AI)να μην γίνει επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Γι’αυτό και τον περασμένο Ιανουάριο δώρησε 10 εκατ. δολάρια για να χρησιμοποιηθούν σε έρευνες του Future of Life Institute (FLI), έρευνες που θα εστιάζουν στο κατά πως η τεχνητή νοημοσύνη

μπορεί να είναι ωφέλιμη στον άνθρωπο. Ο Musk δηλώνει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει επικίνδυνη με το Future of Life Institute (FLI) να είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που έχεις ως στόχο να μπορέσει να προγραμματίσει τους μελλοντικούς υπολογιστές να υπακούν στον άνθρωπο και να μην ενεργούν αυτοβούλως, ακόμη και στη περίπτωση εκείνη, που το επίπεδο ευφυίας τους, ξεπεράσει αυτό των ανθρώπων, και αντιληφθούν πως πλέον είναι εξυπνότεροι από τους δημιουργούς τους.

Τώρα ο Musk, σε συνεργασία με τον Sam Altman, τον CEO της Y Combinator, τον Reid Hoffman, συνιδρυτή του Linked in και τον Peter Thiel συνιδρυτή του PayPal, πάει ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας την δημιουργία της OpenAI, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης η οποία θα έχει ως στόχο την open-source ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι τέσσερις άνδρες, μαζί με τους υπόλοιπους που συμμετέχουν, θα δωρίσουν συνολικά 1 δισ. δολάρια στο OpenAI, και στη κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν, ο Altman δήλωσε:

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι προστατεύονται έναντι του Dr. Evil επειδή οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλοί, ενώ η συνολική δύναμη της ανθρωπότητας μπορεί να περιέχει και κακά στοιχεία, έτσι πιστεύουμε πως είναι πιθανόν πολλές, πολλές AIs να δουλέψουν για να σταματήσουν την περιστασιακή κακή AI, το οποίο είναι καλύτερο από μία μοναδική AI ένα δισεκατομμύριο φορές πιο δυνατή από οτιδήποτε άλλο. Αν αυτό το πράγμα εκτροχιαστεί ή αν ο Dr. Evil πάρει στα χέρια του μια εξαιρετική τεχνητή νοημοσύνη και δεν υπάρχει τίποτα για να την εξουδετερώσει, τότε θα είμαστε σε πραγματικά μια κακή θέση.

Η OpelAI στο δελτίο τύπου της, κρατά μια πιο μετριοπαθής στάση, αναφέροντας πως:

Εξαιτίας της εκπληκτικής ιστορίας της AI, είναι δύσκολο να προβλέψεις πότε η τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει στο ανθρώπινο επίπεδο ύπαρξης. Όταν το κάνει, θα είναι σημαντικό να έχουμε ένα κορυφαίο ινστιτούτο έρευνας το οποίο θα μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε ένα καλό αποτέλεσμα έναντι των προσωπικών του συμφερόντων.

Σήμερα, τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Google, του Facebook και της Microsoft, δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνας πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη ως open source, αλλά η OpenAI φοβάται πως μόλις τα αποτελέσματα αποκτήσουν κάποια οικονομική αξία, θα κλείσει αυτή η παροχή πληροφοριών. Ο Musk τόνισε:

Θα είμαι πολύ συνειδητοποιημένος όσον αφορά την ασφάλεια. Είναι κάτι που με απασχολεί αρκετά. Και αν δούμε κάτι που είναι πιθανώς ένα ρίσκο ασφαλείας, θέλουμε να το γνωστοποιήσουμε στο κοινό, να το μοιραστούμε τους πάντες, χωρίς να έχουμε κάποιο οικονομικό όφελος από αυτό.

Έτσι, όταν το Skynet γίνει πραγματικότητα, ο Musk, ο Altman και οι υπόλοιποι, σαν άλλοι “The Avengers” θα μπορέσουν να αντεπιτεθούν… με τα δικό τους ρομπότ; Μήπως θα ήταν καλύτερα να σταματήσουμε σαν ανθρωπότητα να αναπτύσσουμε την τεχνητή νοημοσύνη; Αυτή η λύση θα μπορούσε να είναι πιθανότατα ο ασφαλέστερος τρόπος δράσης, αν θέλουμε πραγματικά τα ρομπότ κάποια στιγμή στο μέλλον να μην αποκτήσουν δική τους νοημοσύνη και προσπαθήσουν να εξαλείψουν την ανθρωπότητα. Να θυμίσω πως η Toyota επενδύει 1 δις δολάρια σε εταιρία τεχνητής νοημοσύνης, με την Faraday Future, την εταιρία που θέλει να κλέψει πωλήσεις από την Tesla, να αναφέρει πως τα αυτοκίνητά της θα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη.

Επικεφαλής του OpenAI είναι ο Ilya Sutskever, πρώην ερευνητής της Google, ενώ ο Greg Brockman αναλαμβάνει προϊστάμενος τεχνολογίας (CTO) της OpenAI. Στο project συμμετέχουν επίσης η Amazon Web Services (AWS), η ινδική Infosys, η YC Research και η Brockman.

Keywords
Τυχαία Θέματα