Ο Montezemolo στηρίζει την επιλογή Mattiacci

Η παραίτηση του Stefano Domenicali από την ηγεσία της Scuderia Ferrari, ήταν κάτι που ζητούσε επίμονα ένα μεγάλο κομμάτι των φίλων της Ιταλικής ομάδας. Στα εξήμισι χρόνια παρουσίας του στο συγκεκριμένο πόστο, η μόνη επιτυχία ήταν ένα πρωτάθλημα κατασκευαστών το 2008, με πολλούς να επισημαίνουν -ανάμεσά τους κι εγώ- πως αυτό αποτέλεσε παρακαταθήκη του Jean Todt.

Όμως κι ο αντικαταστάτης του Domenicali, Marco Mattiacci, δεν έτυχε

θερμής υποδοχής, αφού η σχέση του με τη Formula 1 είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Η επιλογή του Mattiacci έγινε από κοινού από τους Montezemolo και Sergio Marchionne, με τον πρώτο να βάζει ασπίδα προστασίας στο νέο επικεφαλής της Scuderia, πριν καν εκείνος αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.

Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Εύχομαι τα καλύτερα στο Marco Mattiacci, για τον οποίο γνωρίζω πως είναι ένας άκρως επιτυχημένος μάνατζερ, που ξέρει καλά την εταιρεία.

Αποφάσισα να στηρίξω ένα νεαρό μάνατζερ, στον οποίο πραγματικά πιστεύω. Άκουσα και διάβασα πολλές αναφορές που δεν είναι αληθής, για το ότι ο Mattiacci δεν είναι ειδικός στα τεχνικά θέματα. Αλλά είμαστε όλοι τεχνικοί άνθρωποι εδώ στη Ferrari. Ήθελα η διακύβευση της αξιοπιστίας μας να ανήκει σε κάποιον μέσα από την οικογένεια, γιατί η οικογένεια μας έχει πλούτο σε αρετές και ικανότητες.

Τώρα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να δουλέψουμε σκληρά. Ο Mattiacci θα αρχίσει να κάνει τη διαφορά ήδη από το Κινεζικό Grand Prix στη Σαγκάη την Κυριακή.

Εκείνος, θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Marco Mattiacci

Είναι εμφανές πως ο Montezemolo θέλει να περιορίσει τα δημοσιεύματα που θα αποπροσανατολίσουν τον Mattiacci από τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από το συμμάζεμα της Scuderia και την εμφανή βελτίωσή της στους επόμενους αγώνες. Ο νέος επικεφαλής της ομάδας έχει υπάρξει μάνατζερ της Jaguar GB (1989-1999), πριν μεταπηδήσει στη Ferrari, δημιουργώντας το όνομά του ως επικεφαλής πωλήσεων αυτοκινήτων Ferrari, Βορείου Αμερικής. Μάλιστα, το 2012 κέρδισε το βραβείο Automotive Executive of the Year Award. Από αγωνιστικής πλευράς, η μόνη του εμπειρία έρχεται από τους αγώνες sports cars Αμερικής και το πρωτάθλημα Grand-Am. Πάντως, το πρώην αφεντικό της Renault, Flavio Briatore, συμφωνεί με την επιλογή Mattiacci, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

Όταν έφτασα στη Benetton, ήμουν πωλητής t-shirts. Εκείνος πωλούσε αυτοκίνητα Ferrari.

Έπρεπε να ταρακουνήσουν τα πράγματα. Δεν μπορείς να λες συνέχεια: “έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη χρονιά”. Ο Stefano δούλευε σκληρά, αλλά η F1 είναι ανταγωνισμός και τα αποτελέσματα είναι το ζητούμενο και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όταν έχεις έναν οδηγό τόσο καλό όσο ο Alonso.

Κατά την προσφιλή τακτική της Ferrari, ο Montezemolo προχώρησε λέγοντας πως οι νίκες θα έρθουν σύντομα, ενώ δεν παρέλειψε -για μια ακόμη φορά- να χτυπήσει και τους νέους κανονισμούς της Formula 1. Βέβαια, ο διευθυντής μηχανολογίας τής ομάδας, Pat Fry, τονίζει πως η Scuderia έχει σαν στόχο να γίνει η καλύτερη από τις ομάδες πίσω από τη Mercedes. Επομένως, το πόσο σύντομα θα έρθουν οι νίκες, θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε.

Θα κερδίσουμε ξανά, πολύ σύντομα. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε για να γίνουμε και πάλι ανταγωνιστικοί και περιμένω τους τεχνικούς μας να ανταποκριθούν στις καταστάσεις.

Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς τους κύριους να καταστρέψουν ένα σπουδαίο σπορ όπως η Formula 1, που για τη Ferrari είναι η ζωή μας.

Με βάση και τις νέες εξελίξεις, οι Tifosi είναι αναγκασμένοι να κάνουν υπομονή το λιγότερο ένα χρόνο ακόμα, έως ότου να δουν την ομάδα να παλεύει στα ίσια και να κατακτά κάποιο τίτλο. Κι αν εκείνοι είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες περιόδους ξηρασίας (1964-75, 1979-2000), ο Fernando Alonso σίγουρα δεν θα ήθελε να μάθει κι ο ίδιος. Ο Ισπανός είναι ίσως ο καλύτερος οδηγός στο grid και έχει ήδη χάσει αρκετές σεζόν με τα κόκκινα μονοθέσια. Επομένως, αν οι φήμες για μετακίνησή του από τη Ferrari βγουν αληθινές, στη Scuderia θα πρέπει να βρουν έναν άξιο αντικαταστάτη για να πλαισιώσει το Raikkonen, πράγμα από πολύ δύσκολο, έως αδύνατο.

[Photo Copyrights: InfoPhoto/Studio Colombo/Ferrari]

Keywords
Τυχαία Θέματα