Μήπως το Tata Nano ευθύνεται που το Jaguar C-X75 δεν περνά στη παραγωγή;

16:01 3/7/2013 - Πηγή: AutoBlog

H αλήθεια είναι πως η αρχική ιδέα ενός supercar με κινητήρες jet ήταν “τρελή” και ιδίως μη υλοποιήσημη στη σημερινή εποχή. Αυτό σκέφτηκε και η Jaguar και έτσι ξεκίνησε να αναπτύσσει την έκδοση παραγωγής του C-X75, αντικαθιστώντας τους jet κινητήρες του πρωτότυπου με έναν twincharged τετρακύλινδρο κινητήρα της Cosworth και ένα υβριδικό σύστημα της Williams.

Ο 1.600άρης

κινητήρας αποδίδει 508 άλογα με 10.000 σ.α.λ, με τους δύο ηλεκτροκινητήρες να προσθέτουν ακόμη 300 kW (408 άλογα). Συνολικά το supercar αποδίδει 862 άλογα με 1.000 Nm ροπής, με τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε περίπου 3 δευτερόλεπτα και τα 0-160 χλμ/ώρα σε λιγότερα από 6 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 354 χλμ/ώρα. Ικανές επιδόσεις ώστε να τοποθετηθεί απέναντι από τα LaFerrari, McLaren P1 και Porsche 918 Spyder.

Τελικά εκεί που σχεδόν τα πάντα ήταν έτοιμα, και ήδη είχαν κατασκευαστεί 5 πλήρως λειτουργικά πρωτότυπα, η Jaguar ανακοίνωσε πως δεν θα το περάσει στη παραγωγή, αφήνοντας σε όλους εμάς την απορία γιατί να το κάνει αυτό;

Η ίδια η εταιρία επικαλέστηκε οικονομικούς κυρίως λόγους, αφού θεώρησε ότι η επένδυση που απαιτείται δεν θα έχει κέρδος για την εταιρία. Τα πράγματα ίσως τελικά δεν είναι τόσο απλά αφού ίσως το Tata Nano είναι υπεύθυνο που το αριστούργημα αυτό δεν θα περάσει στη παραγωγή.

Το target group αυτού του αυτοκινήτου υπάρχει εκεί έξω και σίγουρα βρισκόταν οι 100-200-300 ή όσα αυτοκίνητα θα έβγαζε η Jaguar στη παραγωγή, οι οποίοι θα έδιναν το ποσό που θα ζητούσε η εταιρία (φημολογείται κοντά στο 1 εκατ. ευρώ) ώστε να το αποκτήσουν. Εξάλλου όλοι θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα supercar που έχει την απόδοση της Veyron, την αυτονομία του Volt και τις εκπομπές CO2 του Prius. Ακούγεται σαν όνειρο, αλλά δεν είναι!

Τι ακριβώς λοιπόν έγινε και η Jaguar δεν θα το περάσει στη παραγωγή; Αν κάποιος ρίξει μια γρήγορη ματιά στα κέρδη τόσο της μητρικής εταιρίας της Jaguar-Land Rover, της Ινδικής Tata, όσο και σε αυτά της Jaguar, ίσως βρει το μυστικό που το C-X75 δεν πήρε το πράσινο φως να περάσει στη παραγωγή.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2012, τα καθαρά κέρδη της Tata παρουσίασαν θεαματική πτώση της τάξεως του 37% ή αλλιώς των 542 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα κέρδη της Jaguar-Land Rover την ίδια χρονική περίοδο παρουσίασαν αύξηση, αφού ανήλθαν στα 440 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως οι Βρετανοί είχαν το αναγκαίο κεφάλαιο ώστε να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του C-X75, αλλά τελικά οι πωλήσεις του Tata Nano στην Ινδία, επηρέασαν αρνητικά στο να μην περάσει αυτό το θαυμάσιο επίτευγμα μηχανικής στη παραγωγή. Η αποικία αντεπιτίθεται…

Keywords
Τυχαία Θέματα