Μικρά αμάξια με μεγάλες “καρδιές”

Εντάξει, καλή και χρυσή η οικονομία και η οικολογία αλλά εμένα προσωπικά με έχει κουράσει. Μεταξύ μας, δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Μας αρέσει η δύναμη, μας αρέσει η επιτάχυνση και μας αρέσει η ταχύτητα. Μακάρι να ήμουν σε θέση να σκέφτομαι πώς θα κάνω το αυτοκίνητό μου πιο γρήγορο και όχι πως θα μου βγάλει περισσότερα χιλιόμετρα ένα ρεζερβουάρ καυσίμου… Κάποιοι άλλοι ευτυχώς δεν έχουν σταματήσει να ονειρεύονται και αυτοί οι άνθρωποι όταν θέλουν να φτάσουν στα προαναφερθέντα αποτελέσματα, σκέφτονται τις επιλογές τους: μπορείς να βάλεις έναν μικρό κινητήρα σε

ένα μικρό και ελαφρύ αμάξωμα ή μπορείς να βάλεις έναν μεγάλο κινητήρα σε μία μεγάλη «καρότσα».

Οι επιλογές πολλαπλασιάζονται δε, αν βάλεις στο παιχνίδι και την υπερτροφοδότηση σε οποιαδήποτε μορφή. Αλλά τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ ενδιαφέροντα όταν βάλεις έναν μεγάλο κινητήρα σε ένα μικρό αμαξάκι! Σίγουρα η πρόκληση του να χωρέσεις ένα μεγάλο σε χωρητικότητα σύνολο μαζί με όλα τα περιφερειακά του σε έναν μικρό χώρο είναι πολύ μεγάλη και μετά έχεις να ανησυχείς για τη μετάδοση της κίνησης, την πρόσφυση και άλλα, όμως τα παραδείγματα είναι αρκετά και τα περισσότερα αξιόλογα ή τουλάχιστον ενδιαφέροντα.

Αυτό το «ταξίδι» έχουν ξεκινήσει ιδιώτες ή βελτιωτικοί οίκοι όμως εγώ δεν θα ασχοληθώ με αυτούς. Εμένα με ενδιαφέρουν αυτοί οι μηχανικοί που ονειρεύονται μέσα στο «σύστημα», μέσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ποια είναι λοιπόν τα κριτήρια με βάση τα οποία σχηματίστηκε αυτή η λίστα; Απλά πράγματα: μεγάλος κινητήρας (κατά προτίμηση άνω των 3 λίτρων) σε μικρό αμάξι. Δεν μας ενδιαφέρει αν βγήκε στην παραγωγή ή ήταν κάποιο one-off project μερικών μηχανικών που βαριόντουσαν, αρκεί να μην είναι αγωνιστικό. Α! Και αποκλείονται δημιουργίες του στυλ Ariel Atom V8, AC Cobra και Caterham 7 Levante. Ας μην καθυστερούμε λοιπόν, ξεκινάμε!


Διαβάστε Περισσότερα »

Keywords
Τυχαία Θέματα