Λύθηκε (;) ένα μεγάλο πρόβλημα των μπαταριών

11:41 4/5/2016 - Πηγή: AutoBlog

Αν το μέλλον είναι όντως τόσο “ηλεκτρικό” όσο φαίνεται πως θα είναι τώρα, πολλά προβλήματα πρέπει να λυθούν. Ένα από αυτά, είναι οι μπαταρίες που χρησιμοποιούμε. Η υπάρχουσα τεχνολογία μπαταριών, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων… επαρκής. Υπάρχουν όμως πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να δούμε βελτιώσεις, αφού οι μπαταρίες ιόντων-λιθίου είναι βαριές, είναι ακριβές και δεν έχουν πολύ μεγάλη πυκνότητα. Ένα ακόμα τεράστιο μειονέκτημα των σημερινών μπαταριών, είναι ότι “πεθαίνουν” μετά από μερικές χιλιάδες κύκλους φόρτισης. Αυτό συμβαίνει επειδή σχηματίζονται αποθέσεις λιθίου

στα ηλεκτρόδια, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να διατηρήσουν το φορτίο.

Κάπου εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι ερευνητές του Πανεπιστημίου της California, που μάλλον βρήκαν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Στην αρχή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νανοκαλώδια. Εξαιρετικά αγώγιμα και πολλές χιλιάδες φορές λεπτότερα από μία ανθρώπινη τρίχα καλώδια που όμως έχουν και αυτά ένα μειονέκτημα. Είναι εύθραυστα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα, βρέθηκε σε μία στιγμή “γιατί όχι;”. Η επικεφαλής της έρευνας, κάλυψε ένα χρυσό νανοκαλώδιο σε ένα κέλυφος διοξειδίου του μαγγανίου και αυτό, με ένα gel. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά μέχρι εκεί φτάνουν οι γνώσεις μου και οι πληροφορίες που έχω.

Η ουσία είναι ότι η μπαταρία που προέκυψε, δοκιμάστηκε και άντεξε εκατοντάδες χιλιάδες κύκλους φόρτισης χωρίς να παρουσιάσει κάποια μεταβολή στα χαρακτηριστικά της! Προφανώς αυτή η εφεύρεση πρέπει να περάσει χρόνο στο εργαστήριο και να δοκιμαστεί περαιτέρω, αλλά αν περάσει στην παραγωγή, θα αποτελέσει μία τεράστια καινοτομία που θα αλλάξει τον τρόπο που χειριζόμαστε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές.

Keywords
Τυχαία Θέματα